IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите все още обичат петрола и природния газ

Въпреки добрата възвръщаемост все повече петролни и газови компании започват да обръщат внимание на борбата срещу климатичните промени

21:38 | 26.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цялата петролна и газова индустрия и свързаните с нея инвеститори щателно преразглеждат стойността на своите скъпоценни изкопаеми горива в контекста на големия енергиен преход. Но нека не се залъгваме – възвръщаемостта от петролните и газовите проекти все още е силно конкурентна, а капиталът продължава да тече в тяхна посока, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Въпреки че енергийният преход и търсенето на нисковъглеродна икономика ще продължат да привличат все повече привърженици през следващите години, приходите от петрол и природен газ ще останат значителни и конкурентни на тези от възобновяемата енергия, сочат анализатори.

Петролните и газовите компании вече знаят със сигурност, че е необходимо да приведат своите стратегии за развитие и разпределение на капитала спрямо увеличаващия се натиск от страна на инвеститорите, изразявайки увереност и готовност за ограничаване на въглеродните и другите видове парникови емисии от своята дейност. 

Влияние върху капиталовите потоци и сделките за сливания и придобивания

Петролните и газови компании продължават да набират значителен капитал, целейки се в огромни сливания и придобивания, но темата за енергийния преход вече започва да променя и този аспект от тяхната дейност.

Според проучване броят на сливанията и придобиванията и набирането на капитал за сектора остава голям през 2019 г.

Според проучвания броят на сливанията и придобиванията, както и количеството набран капитал през 2019 г., нарастват.

Браншовите компании са набрали капитал в размер на 617,4 млрд. долара през 2019 г., което е със 7% повече спрямо 2018 г., като кредитите и облигациите представляват 92% от набрания капитал. Общата стойност на набрания капитал за изминалата година е най-високата за последните пет години, но броят на набиранията отново отчита спад за поредна година, отразявайки предизвикателните условия за някои сегменти в индустрията, особено финансовото състояние на някои американски компании за проучване и производство на петрол.

По отношение на сливанията и придобиванията стойността на сделките нараства със 17,6% до 160,5 млрд. щатски долара, благодарение на придобиването на Anadarko от страна на Occidental. С изключение на тази сделка, общата стойност на сделките в световен мащаб спада с 24,2 на сто.

Глобалното набиране на капитал и сделките за сливания и придобивания в петролната и газовата индустрия не отчитат никаква грандиозна промяна през 2019 г. Но екологичната и социална загриженост започват да променят стратегиите в сектора.

Какво е мястото на петрола и газа в уравнението за климатичен неутралитет?

Тъй като призивите за постигане на 100% нисковъглеродна енергия от инвестиционната общност стават все по-силни, анализаторите на индустрията питат: след като петролните и газовите компании са част от проблема, могат ли да бъдат част от неговото решение?

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) те биха могли да бъдат част от решението - дълбоките джобове и експертният опит в управлението на проекти големите петролни имена биха могли да помогнат за развитието на алтернативни енергийни решения като офшорните вятърни паркове за допълнително намаляване на разходите и да станат енергиен източник с конкурентна възвръщаемост за инвестициите.

Новите технологии могат да се използват след това от по-малки енергийни компании и доставчиците на алтернативна енергия за увеличаване на дела на нисковъглеродната или напълно зелената енергия.

Изправени пред необходимостта от балансиране на краткосрочните високи доходи от петролните и газови проекти с дългосрочния „социален лиценз за работа“, петролната и газова промишленост продължава да набира капитал и да участва в сделки за сливания и придобивания, но в същото време започва да се съобразява с енергийния преход в своите капиталови инвестиции. Ако искат въпросните дружества да просперират в дългосрочен план, те трябва да се съобразят с обществото и инвеститорите, изискващи действия относно климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Малки градчета без индустрия с голям потенциал за ВЕЦ - може. Ти все такива примери даваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
тъй ... аспен , колорадо , усато ... около 6000 жители + 50.000 туристи годишно ... били са 2014 на :47% - водна27% - вятър24% - въглища2% - ядрена1% биогазот август 2015 са на 100% възобновяема целогодишно :46% - водна53% - вятър1% - биогазцената на токът е 0,20лв за киловат ... гугълни си aspen , colorado и позяпай на картата ... цялото градче + туристическата инфраструктура ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Би било редно делът на ВЕИ да се увеличава постепенно в рамките на разумното, никой не е против това... защо мерзавците зад тях бързат толкова и не се срамуват да използват за световно плашило едно дете с тежки ментални недъзи? Дали не е защото са наясно с цикличността на климатът и че предстои захлаждане, когато техните лъжи вече няма да минават дори и пред най-наивните хора? А че иде захлаждане, е мнение на водещите климатолози !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Ако искат да просперират в дългосрочен план, енергийните компании НЕ трябва да се съобразяват с врясъците на екотерористите, но с реалността. А тя е, че климатично неутралство е невъзможно на базата на съвременните технологии. Без петрол и газ цивилизацията не може да съществува. Общият ръст в енергопотреблението е значително по-голям от ръстът в производството на ток от ВЕИ въпреки колосалните субсидии... а без тях? Или човечеството е длъжно да се разори, за да налива пари в ненаситните морди на едни нагли мошшшшеници и техните скъпи и често неефективни проекти? А частните енергийни компании длъжни ли са да пилеят парите на акционерите си за такива иди0тии? Защо държавните компании (които отговарят за лъвският пай в петролодобивът) не бъдат накарани от своите държави да правят тия екоталибанщини - а всички са се вторачили в частните компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още