IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по петиции на ЕП пак се занимава с некоректни клаузи в договори за кредити

Доклад с конкретни препоръки обаче ще има едва след 3 месеца

16:12 | 26.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Жалби и сигнали на граждани и фирми във връзка с неправомерни клаузи в договори за банкови кредити доведоха в България Комисията по петиции на ЕП. От оскъдната информация, съобщена пред журналисти, стана ясно, че около 90% от времето на делегацията (от 24 до 26 февруари) са били ангажирани именно с такива казуси.

„България е предприела стъпки за подобряването на правата на българските потребители в сферата на кредитополучаването, ще продължим да следим прилагането на законовите изменения.“ Tова заяви председателят на комисията по петиции на ЕП Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания) по време на пресконференцията.  Другите теми, по които са работили членовете на Комисията по петициите, са предполагаеми нарушения на правата на потребителите, свързани с ролята на съдебните изпълнители, нарушението на правото на справедлив процес и нарушенията на Директива 93/13/ЕИО относно нелоялни условия в потребителските договори, както и теми относно спазването на законодателството в областта на околната среда и отпадъците по отношение на предвидените депа за отпадъци в община Монтана. 

Подробен доклад обаче се очаква едва след 3 месеца, а председателят на Комисията по петиции отказа да даде по-конкретна информация. Докладът ще бъде гласуван в комисията на ЕП в близките месеци.

Все пак стана ясно, че делегацията е провела срещи с вносители на петиции, представители на държавната администрация от Министерството на правосъдието, Министерството на икономиката, Българската народна банка, професионални асоциации, организации за защита на потребителите, частни съдебни изпълнители, както и омбудсмана на Република България. На въпрос как са протекли тези срещи и какви конкретни проблеми са били обсъдени и съответно – как да се решат,  Дулорс Монсерат отговори само, че „всички бяха много отзивчиви“.

Темата с практиката на частните съдебни изпълнители и неправомерните клаузи в договорите за банкови кредити обаче не занимава за първи път комисията. Още през септември миналата година представителна група от български адвокати и граждани бе на официално изслушване в ЕП.

„Ние сме близо до българските граждани и до българските институции, на които искам да благодаря за позитивното посрещане и сътрудничество. Имахме много интензивни два дни и половина в България. Разговорите ни с различни заинтересовани страни ни помогнаха да разберем по-добре ситуацията. Отбелязваме скорошните усилия, предприети от България за изменение на Гражданския процесуален кодекс, за справяне с трайните недостатъци, посочени от вносителите на петициите и засягащи много български граждани. Това е първата стъпка, за да се гарантира балансът между правата и задълженията на потребителите и кредитните институции. Нашият доклад, който ще обобщи резултатите от официалното ни посещение, ще включва заключения и препоръки, с които ще посочим аспекти, които според нас трябва да бъдат подобрени, за да се гарантира по-добрата защита на потребителите.“

Относно посещението в Монтана Монсерат изтъкна ползотворните срещи, които евродепутатите са провели с петиционерите и представителите на местната администрация и регионалните органи по околна среда и отбеляза известният напредък в управлението на отпадъците, както и желанието на местните органи да продължат работата по сигналите на гражданите.

Добре е да уточним, че работата на Комисията по петициите не е маловажна. Подадените петиции позволяват на ЕП постоянно да следи как на практика се прилага европейското законодателство и да прави оценка на степента, в която европейските институции отговарят на важните за гражданите теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още