IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата ядрена централа в Полша привлече критиките на съседните страни

Липсата на ангажираност на Варшава да информира най-близките държави за своите ядрени проекти може да доведе до екологични проверки на международно ниво

22:32 | 26.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тъй като Полша планира да изгради шест ядрени централи, страната трябва да информира съседите си за потенциалните последици за околната среда. Като се има предвид, че все още не е казала на никого от тях, с изключение на Австрия, може ли това да означава, че Полша пренебрегва международните правила?

Изграждането на първата ядрена централа в Полша може да започне след четири години край град Жарновиец, който се намира на брега на Балтийско море, само на 150 километра от германската граница, пише Euractiv Германия.

Берлин е възмутен от това, защото все още не е извършена оценка на въздействието върху околната среда, въпреки че международното право предвижда подобни мерки.

В писмо, изпратено до министъра на икономиката на Германия Петер Алтмайер в края на ноември 2019 г., депутатът от Зелената партия Силвия Котинг-Ул споделя, че е „неприемливо и неразбираемо“ това, че Германия досега не била информирана по въпроса. 

Алтмайер призова председателя на Комитета за ядрена безопасност на Бундестага да се възползва от международното право и да поиска консултация с полското правителство, но досега нищо не се е случило.

Година по-рано, през ноември 2018 г., полското правителство представи проект на своя национален план за климата за 2040 г. Той предвижда изграждането на шест нови атомни електроцентрали, две от които трябва да бъдат изградени на брега на Балтийско море в Жарновиец и Копалино.

Между 2024 г. и 2043 г. 9 гигавата атомна енергия ще бъдат свързани към енергийната мрежа в Полша, като въпросните електроцентрали ще имат предвиден експлоатационен живот от 60 до 80 години. Според плана първото съоръжение може да започне да функционира още през 2033 година.

Полша не вижда потенциално въздействие върху околната среда върху други страни

В случай на големи строителни проекти, които включват изграждането на атомни електроцентрали, например, държавите обикновено са задължени да извършват трансгранична оценка на въздействието върху околната среда.

Това е предвидено в Конвенцията на за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст на ООН, подписана през 1991 г., и предвижда, че държавите, засегнати от евентуалните щети върху околната среда, причинени от строителен проект, също могат да поискат консултация със засегнатата държава.

По отношение на изграждането на полските атомни електроцентрали обаче това не е направено.

Докато се извършва стратегическа оценка на въздействието върху околната среда в Полша за Енергийната стратегия за 2040 г., се посочва, че „не са открити потенциално значими въздействия върху околната среда спрямо други държави членки“.

Тъй като от германска страна не е получено искане за допълнителна екологична оценка, не се вижда за необходимо да се прави такава.

Според Котинг-Ул действителната ситуация е друга. Полша нарушава международното право, като „умишлено игнорира задължението да докладва за своите планове за атомни електроцентрали“, пише тя в отговор на поискан коментар от страна на Euractiv.

Австрия разкритикува плановете за изграждане на атомни електроцентрали

Германското министерство на икономиката изглежда по-малко притеснено. Държавен секретар отговори на Котинг-Ул, като заяви, че тъй като министерството на икономиката не е било уведомено, че проектът може да има въздействие върху околната среда в Германия, той не е настоявал за оценка на въздействието от Полша.

Положението е съвсем различно в съседна Австрия.

Въпреки че страната географски е по-далеч за разлика от Германия, Виена преценява ядрените планове на Полша от известно време, като поискаха трансгранична оценка на въздействието преди около година.

Оценката приключи преди две седмици и Австрийската федерална агенция по околна среда излезе със становище по въпроса.

Становището поражда опасения относно някои аспекти на полските строителни проекти. Въпреки че остава нерешен въпросът с радиоактивните отпадъци, няма стратегия за възможни последици в чужбина в случай на авария или евентуална атака срещу атомните електроцентрали.

Също така е планиран високотемпературен реактор за една от електроцентралите, за което няма международни разпоредби.

Аргументът на Варшава, който се основава на първоначална екологична оценка за полската ядрена програма, проведена през 2011 г., която не е установила никакви трансгранични ефекти на атомните електроцентрали, е „нищожен“, според австрийската агенция по околна среда.

Това е така, защото оценката на безопасността и рисковете на атомните електроцентрали се промени през последните години, особено в резултат на аварията във Фукушима.

Полша не е единствената страна, която се занимава с ядрена енергия

В Берлин в момента проучват дали Германия също трябва да подаде молба за консултация, съгласно писмото на държавния секретар на икономическото министерство.

Котинг-Ул обаче подаде жалба на 11 февруари в отговорната икономическа комисия на ООН за Европа, която следи трансграничните оценки на въздействието върху околната среда.

В навечерието на председателството на Съвета на ЕС германското правителство трябва „най-накрая да приеме своята роля в смисъла на процеса на прекратяване на ядрените мощности в Европа и да действа решително“, посочва тя.

Но това не променя факта, че Полша вероятно ще зависи от ядрената енергия. В крайна сметка страната все още получава почти 80% от енергията си от въглища и е под натиск драстично да намали емисиите си на въглероден диоксид.

Полша обаче не е сама, що се отнася до финансирането на бъдещето на ядрената енергия: по време на срещата на върха на ЕС през декември Чехия, Унгария и Франция по-конкретно се застъпиха за включване на допълнителна клауза в окончателната декларация, позволяваща на ядрената енергия да участва в енергийния преход до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
да не стане само като "с фалита на Рашастан" т.е. нивга ? шот на мене тва ми се чини от примависта ..... и пак ви повтарям на вас с Ватника и останалите бaстyни стига сте се набирали на зелено червено щот и с тва и без тва пак не знам кой ше ви се върже на простииите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
fon
преди 4 години
За 6,8 евро на киловат може. Няма как в света вече да се построи ядрен реактор който да дава ток на цена под 120 евро на МВч. Всичко друго е шарлатанщина, пропаганда за червени русофилски изкуфели пенсии и подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм... откъде да знаят каква е цената тока от АЕЦ - откъде толкова акъл у държава, които имат кинти за 6 АЕЦ-а... ??? :lol: Ти пиши по-често тука, може и некой от Полша да те забележи и да те питат... ше им спестиш на ората проблеми .... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
то проблемът им е сериозен на поляците ... имат постоянен ръст на потреблението на ток ... горе-долу на всеки 10 години по 20% ... :))) ... а трябва да приключват и въглищни централи ... та без атомни няма да минат ... за цените . по калкулация на техният НЕК , по цени от 2010 година , би трябвало да изкупуват токът от 6,5 до 6,8 евро цента за киловат . сега след фукошима това вече няма да е така , ще има ръст поне от 20-30% ... проблемът е друг при тях , правили са сметка да вдигнат високо-температурен реактор , щото имали 13 химически инсталации дето им трябвало по незнам си колко теравата топло на година в интервал от 500-650 градуса и искат да изградят когенерация от този реактор за тези инсталации . е , ама този реактор с тази когенерация не е лицензиран ... :))) ... трябваше да започнат строителството '19 , преместиха го '21 , след това '23 , сега гледах сутринта преместили са старта на строителството '27 ... :))) ... няма информация още за депонирането на ядрените отпадъци и хранилищата . а международните регламенти , не само европейските , са толкова затегнати вече ...и за протоколът само , централите не са 6 , а 2 броя . реакторите са максимум 6 или 4 - по-вероятното ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
fon
преди 4 години
Като разберат каква е цената на тока им и каква глупост като цяло са АЕЦ ще спрат сами да си мечтаят и за един нов АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis23
преди 4 години
дреме им на салама, да видиме дали "проверките на международно ниво" ше им я затвори ..... наща и без проверки я затвориха, са със зелените тъпотии и остатъците с комини ше ни затворат и обратно в 5 век с кожите на гърба ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още