IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Мадрид най-сетне се отърсва от финансовата криза

Цените на луксозните имоти в испанската столица са нараснали с 53% от 2012 г. насам

11:31 | 27.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Решението на Майкъл и Ранда Акад да инвестират в Мадрид било взето с цел разрешаването на практически проблем. Съпрузите на 65 години са ливанци по рождение, но живеят в Кувейт, където Акад е главен изпълнителен директор на Al Ahli Bank of Kuwait.

Двойката пътува често до Европа по работа или за ваканции, а бюрокрацията около получаването на виза „става  много, много тежка“. Така че двойката започнала да проучва редица програми за инвестиция срещу местожителство, а следователно и безвизово пътуване. През пролетта на 2018 г. съпрузите, които имат три пораснали деца, купили апартамент с две спални и две бани с площ от 120 кв. м в скъпия квартал Саламанка, който струва 1,093 млн. долара.

„Защо Мадрид? Защото е истински град, а аз харесвам големи градове“, казва Акад. Той предпочита испанската столица пред Барселона, която според него е пренаселена с туристи. „Търсехме нещо по-автентично“, споделя той. Семейство Акад било привлечено и от ресторантите и оживения нощен живот в Мадрид.

Привлекателният начин на живот на испанската столица е една от движещите сили зад силното възстановяване на пазара на недвижими имоти, което се оформя през последните четири години, пише в. Wall Street Journal.

Консултантската компания Knight Frank установи, че цените на луксозните имоти в Мадрид в края на 2019 г. са били с 53% над най-ниското равнище на пазара през третото тримесечие на 2012 г. и са нараснали с 5,1% само през миналата година. Компанията прогнозира растеж от 3% тази година.

„Когато излезе от кризата, Мадрид беше силно подценен. Имаше голямо пространство за растеж“, коментира Род Джеймисън, партньор в имотната компания Lucas Fox Madrid.

„Мисля, че сега положението е добро. Възможно е в дългосрочен план растежът малко да се забави, но той определено е в устойчива позиция“, допълва Джеймисън.

Според него през последните пет години в Мадрид са били осъществени много работещи промени. Въпреки че чуждестранните купувачи в града са съставлявали 6% от продажбите, в компанията на Джеймисън около половината от продажбите на луксозни имоти са били осъществени от чуждестранни купувачи, често от Латинска Америка.

Докато в миналото чуждестранните купувачи, пристигащи в Испания, се отправяли директно към крайбрежието, сега се забелязва ръст на интереса към градски имоти. „Сега много хора искат да са част от истинската култура на Испания. Те харесват градовете, тяхната култура, гастрономическите ресторанти и по-изискания начин на живот в сравнение с туристическите места“, казва Джеймисън.

Строителите на жилища и предприемачите в Мадрид реагираха със строителството на нови и преустройството на луксозни апартаменти в града.

В Саламанка например имотната компания John Taylor е обявила за продажба апартамент с четири спални и четири бани с площ от 251 кв. м в сграда от 1924 г. Интериорът на апартамента е ремонтиран наскоро с изискана мраморна кухня и всекидневна с южно изложение с оригинални врати, гледащи към улицата. Имотът се продава на цена от 2,493 млн. долара.

„Всички искат дом в класическа сграда, която е реновирана“, отбелязва Джеймисън.

Шарлът Принц, мениджър на отдел „Бизнес развитие“ в John Taylor, казва, че според последните официални данни средните цени в Саламанка са между 8000 и 13 240 долара на кв. м.

Докато Саламанка е изискан квартал, Кортес е бохемски, централен и изпълнен с барове и кафенета. John Taylor продава апартамент с площ от 305 кв. м с три спални, три бани и основен ремонт на цена от 3,827 млн. долара.

В Мадрид няма ограничения за чуждестранни купувачи, а данъците са относително ниски. Купувачите плащат определения от държавата ДДС от 10% за нови или ремонтирани жилища и 6% за имоти на вторичен пазар. Правните такси са около 1% от продажната цена, а продавачите плащат комисиона на брокерите.

Продавачите трябва да платят и данък върху капиталовите печалби, който варира в зависимост от вида имот и националността им, но по данни на Джеймисън той е между 18% и 20%.

Семейство Акад посещава Мадрид два пъти в годината, а децата им използват апартамента през ваканцията си. В бъдеще те може да отдадат имота под наем.

„В момента му се наслаждаваме толкова много, че отлагам това решение“, казва Акад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още