IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК прехвърли на КЕВР топката за спекулациите на пазара на ток

В дългоочаквания доклад от над 150 страници липсва конкретика за това дали има нещо нередно около цените на електричеството

15:10 | 27.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След повече от година изследване Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) завърши дългоочаквания си секторен анализ за борсовия пазар на електроенергия в България. Той бе започнат след редица сигнали и съмнения за евентуални манипулации и спекула от страна на търговци и производители. Но в публикувания документ, изобилстващ от статистика за производителите и търговците, липсва реална конкретика за това дали има нещо нередно около цените на тока.

В доклада от над 150 страници са описани няколко подадени от работодателите и от браншови сдружения сигнали, но в основната си част те са препратени „по компетентност" към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Така секторният анализ на комисията не дава категоричен отговор на въпроса има ли или не манипулатори на борсата.

Макар в анализа да се посочва, че по време на изследвания период е имало множество нормативни промени и "динамично развитие на свободния пазар на електроенергия", комисията отчитала "редица положителни стъпки" в посока развитие на конкурентен електроенергиен пазар, но и редица проблеми на конкурентната среда.

Пример за това е била непредвидимостта на нормативната уредба и липса на дългосрочна стратегия за развитие, незавършена либерализация на електроенергийния пазар, задължително предлагане на цялото произведено количество електрическа енергия на организирания борсов пазар, липса на ефективен контрол върху дейността на борсовия оператор и върху търговията на едро с електроенергия, недостатъчна прозрачност на пазара и др.

Комисията препоръчва в Правилата за търговия с електрическа енергия да бъде описана процедура, по която КЕВР да може да извършва контрол върху актовете на борсовия оператор. Освен това е следвало изрично да се опише възможността на регулатора да упражнява контрол служебно и при сезиране от страна на участници на борсата, както и задължение на борсовия оператор при всяко изменение на правилата и тарифите да го предлага за одобрение от КЕВР.

Препоръчва се още да се създаде процедура за обществено обсъждане, която да осигури възможност на заинтересованите страни да вземат отношение по проектите на правилата и тарифите, които са обект на контрол от страна на КЕВР.

Според КЗК едновременното съществуване на регулиран и свободен сегмент препятства развитието на естествените конкурентни процеси, затова комисията препоръчва да се изготви план за поетапна пълна либерализация на пазара, която да включва мерки за социална защита на уязвимите потребители.

Припомняме, че едва преди броени дни Асоциацията на работодателите в България, в която членуват всички четири големи организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, поиска няколко оставки заради високата цена на индустриалния ток. Асоциацията е поставяла и друг път проблема, а конкретен повод сега бе ръстът на цената на енергията за индустрията на 9 февруари (неделя). Тогава цената на електроенергията в България е била над два пъти по-висока от средната за Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия.

Проблеми с цената на тока за индустрията има почти от самото начало на работата на енергийната борса. Въпреки някои направени промени, които се случиха отново след протест на бизнеса, цените на енергията често отбелязват пикове. Работодателските организации ги обясняват с неадекватен контрол на търговията на енергийната борса и допускане на злоупотреби от страна на различни участници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Хааахаха.... Преди 2 години сичките гербаджийски лемури се изредиха на опашка да обясняват, че като освободят пазара на електроенергия, цената само ше пада!!! Е оти не пада, а расте? Ше ви дойде голем автомобилен производител на путкинден!Айде ся вервайте им и на агитацията за Еврозоната - как само ше благоденстваме там... щото пак денонощно същите гъ зове проповядват и гъгнат мантри. Вие само си набавете навреме патъци с големи грайфери срещу пързаляне, оти по улиците ше тече мед и масло...!Маавидебапродажнатъпадебаааа.... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още