IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Банките трябва да положат повече усилия срещу изменението на климата

Целият финансов сектор е изложен на риск, заяви управителят на ЕЦБ

17:17 | 27.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Крстин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Крстин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Архив на Ройтерс

Банките трябва да подобрят дейностите си за справяне с изменението на климата, а централните банки трябва да обръщат по-голямо внимание на този въпрос, тъй като целият финансов сектор е изложен на риск, заяви в четвъртък управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Лагард започна обширен преглед на политическата рамка на ЕЦБ за миналия месец и заяви, че банката трябва да намери начини да изпълни своята задача, дори когато гарантирането на ценовата стабилност остава основната ѝ цел. Въпреки това французойката нарече борбата с изменението на климата „основна мисля“ за институцията.

„Застрахователните и икономическите загуби, причинени от събития, свързани с климата, вероятно ще започнат да се покачват като дял от БВП“, каза Лагард. „Централните банки трябва да отделят по-голямо внимание на разбирането на въздействието на климатичните промени“, добави тя.

Лагард, която пое поста на гуверньор на ЕЦБ от Марио Драги през миналия ноември, заяви, че оповестяването от страна на компаниите на експозицията им към рискове, свързани с промени в климата е предпоставка за пазарните участници и банките да извършат подходяща оценка на риска.

„ЕЦБ сега прави преглед на степента, в която рисковете, свързани с климата, се разбират и ценообразуват от пазара и обръща голямо внимание на това как агенциите за кредитен рейтинг включват тези рискове в своите оценки на кредитоспособността“, каза Лагард.

„Подготвя се и макропруденциален стрес тест за оценка на свързаните с климата рискове, като първите резултати се очакват до края на годината“, каза тя.

Освен оповестяване и оценка на риска, финансовите предприятия също ще играят ключова роля в трансформацията на икономиката, като предоставят финансови средства, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Усилия в какво ?! Да увеличават застраховките щото идва свършисвят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Нещастна стара мумия, ти кога стана климатоложки, или бъркаш климат с климакс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още