IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ разреши вливането на „Експресбанк“ в „Банка ДСК“

След интеграцията купената банка се прекратява без ликвидация, съобщи централната банка

17:06 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</span></em></p>

Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българската народна банка разреши преобразуването на „Експресбанк“ чрез вливане в „Банка ДСК“, съобщи пресцентърът на централната банка.

От банковия регулатор напомнят, че след преобразуването „Банка ДСК“ става универсален правоприемник на „Експресбанк“, която се прекратява без ликвидация.

С решението на централните банкери приключва консолидацията на двете банки, която започна в средата на януари 2019 г. Тогава д-р Шандор Чани, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ОТП, обяви, че българското ѝ дъщерно дружество – Банка ДСК, е придобилo Societe Generale Експресбанк.

В момента това е най-мащабната банкова консолидация на българския пазар, която ще приключи в средата на 2020 г. Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова ръководи процеса по интеграция, като бяха направени промени в ръководствата и на двете банки.

Процесът по интеграция на двете банки продължава. След успешната миграция на банкоматите и ПОС терминали, както и прилагането на единна SWIFT система за плащания, започна и дистрибуцията на новите, близо 500 000 банкови карти до клиентите на Експресбанк, която ще продължи до края на месец.

Стремежът на собственика на българската банка (Групата ОТП) е след интеграцията на „„Банка ДСК“и „Експресбанк“  е да се създаде една от най-големите и силни банкови институции на българския пазар.

Investor.bg припомня, че с консолидацията новата Банка ДСК се доближава до челната позиция по размер на активите и кредитния портфейл, разполага и с най-голямата клонова мрежа, като се нарежда на първо място по депозити в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още