IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street започват сесията с нов спад от над 2%*

Акциите на Apple и Intel са сред най-зле представящите се в Dow

17:56 | 27.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък отново на червена територия, тъй като инвеститорите изразяват притеснения, че коронавирусът може да се разпространи в САЩ, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 606 пункта, или 2,25%, до ниво от 26 351,15 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 2,22% до ниво от 3044,79 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 2,65% до ниво от 8744,41 пункта.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ потвърдиха първия случай на заразен с коронавирус в Северна Калифорния. Все още не е ясно как точно пациентът се заразил.

„Ние сме изключително притеснени за положението в краткосрочен план“, казва Том Хайнлин, глобален инвестиционен стратег в Ascent Private Capital Management. „Изглежда никой не е експерт по коронавируса. Не сме виждали нещо подобно в нашия инвестиционен живот", добавя той.

Акциите на Apple и Intel са сред най-лошо представящите се в Dow, поевтинявайки с над 3% всяка. Книжата на AMD и Nvidia отчетоха понижения в цените си съответно с 4% и 4,2%. Междувременно акциите на Gilead Sciences поскъпнаха с 1,9%, след като компанията обяви началото на две проучвания за възможно лечение на коронавирус.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да успокои опасенията от епидемията. Той каза на пресконференция в сряда вечерта, че рискът от разпространението на коронавируса в страната все още е „много нисък“ и добави, че САЩ ще "похарчат каквото е необходимо“ за справяне с разпространението му. Американският президент възложи на вицепрезидента Майк Пенс отговорността да предприеме мерки за справяне със заразата.

Притесненията за това как коронавирусът ще повлияе на корпоративните печалби и глобалния икономически растеж доведоха до няколко разпродажби на Wall Street през тази седмица. Някои компании дори вече предупредиха, че няма да успеят да изпълнят първоначалните си прогнози за приходи и печалба.

Microsoft предупреди, че няма да изпълни своята цел за приходи за ключов сегмент. В изявление от компанията заявиха, че веригите им за доставки „се връщат към нормалното си функциониране с по-бавни темпове, отколкото се очакваше“. Това накара технологичния гигант да намали прогнозата си за приходите от производство и продажба на персонални компютри. Този сегмент представлява 36% от общите приходи на Microsoft през предходното тримесечие. Акциите на компанията поевтиняват с 2,9%.

PayPal също издаде предупреждение за своята прогноза, което понижи цената на акциите на компанията с 1,3%.

„Американските компании няма да генерират ръст на печалбата си през 2020 г.“, каза Дейвид Костин, главен стратег в Goldman Sachs.

Dow отчита понижение с повече от 2000 пункта на седмична база след затварянето на борсите в сряда.

„Плуваме в море от страх“, заяви Грегъри Фаранело от AmeriVet Securities. „Това е сериозен проблем… Ако това (коронавирусът – бел.ред.) се разпространи в САЩ, бихме могли да изпаднем в затруднение, тъй като, нека си признаем, потребителят в САЩ е това, което поддържа икономиката“, добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита нови рекордно най-ниски нива съответно до 1,257% и 1,755%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 98,45 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 1,06% на ниво от 1,099 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,96 долара до 51,47 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 2,26 долара до ниво от 46,47 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,78% до ниво от 1655,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:19 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
Ливъриджа на дребно е намален до минимум. Нагоре ЦБ се справя прекрасно.Ако много шава народеца може и вирос кУрон да му пуснат военно положение и всичко си идва на мястото.viva democracy!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Нищо неочаквано не се случва с тях в момента, което да е прецедент. Просто инвеститорите ги купуват сега, за да ги продадат на ФЕД с голяма печалба когато QE бъде рестартирано, а това ще бъде доста скоро както изглежда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ЗАПОЧНА ЗЛЕ. Да видим как ще завърши в 23.30 часа.Ако с такива темпове се отписват активи можем да очакваме неприятни резултати граничещи с апокалипсис. ИНТЕРЕСНО Е КАКВО СЕ СЛУЧВА С АМЕРИКАНСКИТЕ ДЦК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Ами ние сме в едва в началото на най-лошия мечи пазар в историята, който тотално ще отчае инвеститори и политици от всякакъв вид, ранк или институция. Всъщност оказва, че този спад е най-лошия и най-бързия в историята от близо век и е сравним само с срива малко преди Великата депресия... Дали не навлизаме в нова още по-велика депресия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още