IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на коронавируса продължава да сковава европейските борси

Германският DAX изтри над 400 пункта от стойността си, докато британския FTSE се понижи с над 240 пункта

19:56 | 27.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борси продължават да страдат от опасенията на инвеститорите заради разпространяващата се епидемия от коронавирус в различни страни на Стария континент, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 3,6%, като вече се намира на цели 10% от най-високото си ниво, регистрирано на 19 февруари 2019 г. Индексът достигна 4-месечно дъно. 

Германският показател DAX записа спад от 407,42 пункта, или 3,19%, до 12 367,46 пункта.

Френският измерител CAC се понижи със 188,95 пункта, или 3,32%, до 5495,60 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 246,07 пункта, или 3,49%, от стойността си, като приключи търговията на равнище от 6796,40 пункта.

Страхът около разпространението на коронавируса хвърля сериозна сянка върху търговията с акции. Вече са регистрирани над 81 хил. случаи на заразени, от които 2700 са тези с фатален край.

Епидемията вече е достигнала до всички континенти по света с изключение на Антаркдида.

По-рано днес Естония, Дания, Румъния и Северна Македония обявиха първи случаи на коронавирус на своя територия. В Китай новите случаи са 433.

европейски европейски

По-рано днес управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че банките трябва да подобрят дейностите си за справяне с изменението на климата, а централните банки трябва да обръщат по-голямо внимание на този въпрос, тъй като целият финансов сектор е изложен на риск.

„Застрахователните и икономическите загуби, причинени от събития, свързани с климата, вероятно ще започнат да се покачват като дял от БВП“, каза Лагард. „Централните банки трябва да отделят по-голямо внимание на разбирането на въздействието на климатичните промени“, добави тя.

В същото време стана ясно, че Италия и страните от еврозоната, ударени от коронавирусната епидемия, ще могат да се възползват от облекчения в рамките на европейското фискално законодателство, което ще им позволи да харчат повече за борба с болестта. Това заяви комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз Паоло Джентилони.

В рамките на европейското законодателство по-задлъжнелите страни членки – каквато е Италия, трябва да ограничат разходите и да намалят дълга. То обаче предвижда „клаузи за гъвкавост, свързани с т. нар. извънредни обстоятелства“, посочи Джентилони по време на пресконференция в отговор на въпрос дали Брюксел ще предостави на Рим фискални отстъпки за справяне с епидемията.

При индивидуалните акции книжата на Standard Chartered поскъпнаха с 4 на сто, след като компанията обяви 46-процетен ръст на годишната печалба, но предупреди, че коронавирусът ще окаже негативно влияние върху целта от 10% възвръщаемост на собствения капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Такива кукавели като тая - кристин лагард - са по-опасни от кронавирусът. Епидемията ще дойде и ще си отиде за месец-два, последствията от безобразията на такива ще траят с десетилетия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още