IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немцов: мъжът, който псуваше Путин

Преди пет години руският опозиционен политик беше убит с изстрели в гърба в близост до Кремъл. Кой беше той и какво се случи оттогава?

08:32 | 28.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: BGnes</p>

Снимка: BGnes

След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска приятелка се прибират към дома си по големия мост на река Москва - съвсем близо до Кремъл - когато автомобил с четирима пътници спира точно зад тях. Убиецът стреля четири пъти в гърба му. Това става на 27 февруари 2015 година.

Демонстративното убийство на известния политик на толкова оживено публично място предизвиква истински шок в руското общество. Немцов, който по онова време е едно от най-известните лица на руската извънпарламентарна опозиция, е същевременно и най-острият критик на руския президент Владимир Путин. И не се бои да му отправя и най-яростни нападки, пише в свой анализ за Deutsche Welle Михаил Бушуев.

Политическата биография на Борис Немцов е богата и разнообразна. През 90-те години той е сред "младите бунтари" на руската политика: страстен реформатор без комунистически произход. Едва 32-годишен (през 1991) - той става най-младият губернатор на нова Русия.

В региона на Нижни Новгород, който по онова време е почти изцяло изолиран заради военното си производство, той провежда либерални реформи, оценени впоследствие като образцови от руското правителство. На 36 години става вицепремиер и е смятан за възможен наследник на Борис Елцин - първия руски президент.

Но става друго. Първоначално Немцов търси сътрудничество с наследника на Елцин - Владимир Путин. Скоро след това обаче излиза в опозиция с партията си "Съюз на десните сили". През 2004 Немцов поддържа "Оранжевата революция" в Украйна и става и съветник на либералния президент Виктор Юшченко, с което предизвиква гнева на руското ръководство около Путин.

По-късно Немцов критикува анексията на Крим и определя необявената война в Източна Украйна като агресия на Москва спрямо съседната държава.

Поръчителят и до днес не е известен

Разследванията след смъртта на Борис Немцов бързо отвеждат към Чечения: петима души са задържани, единият от тях се самоубива с граната, за да не бъде арестуван. 35-годишният Заур Дадаев, офицер от т.нар. Вътрешни войски на Министерството на вътрешните работи признава, че е той е бил стрелецът. През 2017 е осъден на 20 години лагер, четиримата му съучастници получават присъди между 11 и 19 години затвор.

Твърдеше се, че в дъното на убийството са двама чеченци, които били обещали на наемните убийци най-малко 15 милиона рубли (около 210 000 евро). Въпросните двама обаче така и не бяха открити. Не станаха известни и мотивите им, посочва дъщерята на убития политик Жана Немцова.

Тази следа можеше да отведе и до висшите политически среди на авторитарно управляваната република Чечения, но тя така и не бе проследена, изтъкват критиците. По повод петата годишнина от убийството на Немцов Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съветът на Европа разкритикуваха резултатите от разследванията и призоваха за независимо международно проучване на случая.

Руските власти обаче винаги досега са отхвърляли подобен вид призиви. Кремъл не почете с нито една дума паметта на бившия вицепремиер, който в последните си дни е бил и депутат в един регионален парламент. Молбите за поставянето на паметна плоча на мястото на убийството или за преименуване на моста над река Москва в "Немцов" бяха отхвърлени.

Московските власти методично отстраняват всички цветя, оставени на мястото на убийството, като това нерядко е съпроводено от сблъсъци с активистите, срещу които се прилага и насилие. Въпреки това от пет години насам там всеки ден се оставят свежи цветя. Едва след много прения бе дадено разрешение на частни инициативи да поставят паметни плочи на две сгради, в които е живял Немцов.

Отскоро площад "Борис Немцов" има в Прага, и то точно там, където се намира посолството на Руската федерация в чешката столица. Жана Немцова приветства решението на чешките власти да почетат паметта на баща ѝ. Според нея, международната инициатива е дала своето "отражение над руските власти, особено върху градските".

"Гоненията по политически причини в Русия се усилиха, но властите все пак схванаха, че не могат да прибягват до физическото унищожение на един опозиционен лидер", подчертава Немцова. Според нея, руското държавно ръководство не е предполагало каква "вълна на недоволство и възмущение" ще се излее след убийството на нейния баща.

Днес за Борис Немцов напомнят площади във Вашингтон, Вилнюс и Киев, наречени на негово име. И в други градове се обмислят подобни стъпки. На 29 февруари в Москва ще се проведе разрешен от властите възпоменателен марш за убития опозиционер. Но в Санкт Петербург една сходна акция така и не бе разрешена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 4 години
Police backtrack on Obama-era DHS whistleblower's initial 'suicide' reports after his body was found by a California highway - as they reveal the FBI is examining documents and a laptop found near the scenehttps://***.dailymail.co.uk/news/article-8046993/Police-backtrack-DHS-whistleblowers-initial-suicide-reports.html-----------------------------------------------------мдааа и тоз Фил Ханей гледам се опитал да преобрази Америка кат псувал CIA ама Путин и него убил сигурно, а може и Тромпета с некой кухненски нож да му е резнал петеля, но пише че се е самоубил с два куршума в глааата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 4 години
нито един от двамата не ми е приятел ... и нали говорим за бъркане у женски пазви, кинтите и власта кво общо имат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Тръмп го прави с власт и с кинти, а вашият приятел - за власт и за кинти (американски). Аз виждам разлика, а ти? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 4 години
Значи като е Тръмп е ок бъркането по женски пазви, но за Русия не става ... да ти имам и логиката неставаща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Както ви писах веднъж, питат Сталин : "Другарю Сталин, Рокосовски има млада красива любовница. Актриса.Какво ще правим?". Сталин дърпа от лулата си, мисли пак дърпа и пак мисли : " Какво ще правим, какво ще правим. Ще завиждаме!". Не съм фен на Немцов, но като се замисля като че ли да е имал по-съдържателен живот от чиновника-убиец путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... Тва ли беше великия борец? То ако Русия може да се променя с бъркане у женски пазви и псуване на президента, по руските улици има къде по-достойни от тоя:https://qna.center/question/4403354
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
"Путин ги треби, къде как се промъква на Хийтроу без да го видат и с Новичоци и Полоний ги маже не знам, голем факир е еми кой за кот е учил да го *** .... "еми кой за кот е учил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 14
vzhekoff
преди 4 години
Когато говорим за БН - случаят е кристално ясен. Факт е, че килърите са осъдени и то на доста дъги срокове. Осъдени - не са очистени за прикриване на следите, нито неразкрити, както става при политическите убийства. БН има дъщеря от брака си, две деца от друга жена, още едно от секретарката си. Има и още едно дете, признато по съдебен ред, Последната му любовница е украинска "моделка", по-млада от него с над 30 г., любовница на съмнителни фигури преди БН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 14
michaelis23
преди 4 години
а дам е Путин го е утрепал мм че кой друг да е ? мда искал е да промени Рассия ми верно е, искаше да я напрай Украйна т.е. 90те как си беха СССР в пълен разпад и САШевските корпорации да вилнеят над ресурсите и да праят кот си искат ... е мнооо ясно и аз да съм на власт и аз ше го поръчам тоя, нема го оставям да вирее и да руши ... Друго на ръка е дали неговите възпитатели не са го гътнали, че те обичат да праят така е например се у Лондон ги троват или се хлъзгат у банята никъде другаде само там и се Путин ги треби, къде как се промъква на Хийтроу без да го видат и с Новичоци и Полоний ги маже не знам, голем факир е еми кой за кот е учил да го *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 17
vzhekoff
преди 4 години
За мъртвите или хубаво, или нищо. Обаче статията става твърде едностранчива. БН става известен с това, че е от комсомолските крадци. В мрежата има обширно количество публикации, описващи грабежите, в които е взел участие. Както е споменал N'2 убийството е чисто от битов характер - застрелян е защото чykал чужда любовница. Бил е доста безразборен във връзките си, прочетете му SV-то. Не е като да е почтен семеен човек. Общо взето класическо посадено човече. Имам предложение до руското посолство - в случай, че кръстят улицатапред посолството им в София БН, руснаците да кръстят улицата берд БГ посолството в Москва "Баязид" или още по-добре "Ахмед Доган". Би бил подходящ отговор на подобни провокации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още