IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от българите живеят в пренаселени жилища

83,5% от сънародниците ни обитават собствен дом, сочат данни на Евростат

10:59 | 28.02.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

44% от българите живеят в пренаселени жилища, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2018 г. Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

По този показател страната ни е на второ място в ЕС след Румъния, където същото важи за 47% от местните жители. Броят на домакинствата, обитаващи пренаселени жилища, е висок и в Латвия (42%) и Хърватия (41%), а най-ниските нива са отчетени в Кипър (2%) и Ирландия (1%). 

В същото време 60 на сто от чужденците от нас, които не са граждани на страна членка на ЕС, живеят в пренаселени жилища. Това е и най-високото ниво сред страните членки на ЕС. Следват Хърватия с 59%, Гърция с 55% и Италия с 54%. Най-ниските нива са отчетени в Малта (8%) и Кипър (5%).

Най-много чужденци, които идват от друга страна членка на ЕС, живеят на тясно в Гърция и Италия (по 45%). В същото време в Малта нито един чужденец, идващ от друга страна от съюза, не е живял в пренаселени домакинства през 2018 г.
Общо за Европейския съюз 35% от чужденците извън страните членки на ЕС са живели в пренаселени домове преди две години. 17% от местните жители също са обитавали тесни жилища, както и 20 на сто от чужденците, идващи от друга страна членка на съюза.

В същото време България е сред страните с най-висока жилищна собственост в Евросъюза. 83,5% от българите са обитавали собствено жилище през 2018 г., показват данните на Евростат. На първо място в ЕС по този показател е Румъния с 95,9% от местните жители, обитаващи собствено жилище. Следват Словакия с 91,2% и Хърватия с 90,2%.

На другия полюс е Германия, единствената страна членка на ЕС, в която под половината (49,1%) от местните жители са обитавали собствено жилище. След нея се нареждат Дания с 57,6%, Австрия с 62,1% и Франция с 63,8%.

За немалка част от българите обаче жилищните разходи съставляват свръх бреме, става ясно още от статистиката на Евростат. 14,9% от сънародниците ни казват, че жилището им поглъща над 40% от разполагаемите им доходи. По този показател страната ни е на трето място в ЕС след Гърция, където 37,9% от местните жители твърдят, че жилищните разходи са непосилно бреме за тях, и Дания, където на същото мнение са 16,2% от местните жители.

След България се нареждат Германия с 13,9% и Холандия с 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
иманно, и тук идва въпроса ...колко трябва да е свободен пазара за неща от първа необходимост ? ... и не е ли време за даже по тежки регулации от изброените от теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Веск
преди 4 години
Дали пък причините за това претъпкване не са следните, защото фантазиите са едно, а обективния анализ друго:1. Процесът на урбаниация. Световен процес, особено в развиващите се страни. В същност кой знае колко е днес градското население и въобще колко ще стане след 10 години. Хората се местят в градовете заради работа, образование, здравеопазване, транспорт, забавление. Световен процес. 2. Колко са точно живеещите в катуни и в гета от малцинството тъмнокожи. Масово ромите също са по големите градове. По селата те се настаняват незаконно в изоставени къщи, ама в града са в гета. Колко са е държавна тайна. Защо ли?3. Социалното неравенство. Какво като има много свободни жилища. 25 процента от новите в София и до 30 процента пак от новите във Варна и Пловдив са празни. Какво от това. При коефициент над 8 няма да се заселят. Няма платежоспособно търсене на квартири и на жилища за покупка. 20те процента най-богати получават средно над 8 пъти дохода на 20те процента най-бедни. Поне едни 40 процента от населението нямат възможност да купят. Да не кажа и 50 процента. Ще купят с огромен кредит и на първата година от кризата ще овяхнат.4. Въпросът с данъците. Данъците върху имоти и коли у нас не са нормални. Не може за кола пушлива дърта барака да имаш 20 лева данък, а за нов джип да е стотици левове. Същото е с жилищата и такса смет. За да се регулира пазара с имотите умните биха ползвали данъците. За второ, трето жилище по две да речем - казвам примерно. Никой почти възрастен пенсионер не си продава голямото жилище от соца, а се мъчи с малка пенсия да го поддържа, да се топли и т.н., а реално му трябва ново, по-малко енергоспестяващо и без нужда от ремот.5. Да сте чули за държавна политика за подпомагане да речем на младите работещи семейства с деца. Например да им се осигурява безлихвен крадит да си купят стига да не забегнат в чужбина, а да бачкат и плащат данъци тук. Това е лека мярка, която при сегашното световно свръхпечатане на пари и предоставянето им на банките, а не на хората е доста лесна мярка. да ама не. Сензация в пренаселването няма. Има лошо управление, липса на перспективи, стратегии и устойчивост. Никаква грижа за човека, за българина, за младите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
Малко се съмнявам в достоверността на тези данни и как ги изчисляват, но ако обобщим нещата изглеждат така.Живеем в пренаселени жилища. Трябва да купуваме нови- значи ( щом няма пари)- теглете кредит.Караме стари коли. Трябва да купуваме нови- значи( щом няма пари) теглете кредит. Имаме прекалено фини прахови частици. Трябва да се отопляваме екосъобразно- значи( щом няма пари) теглете кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ехеее, че 83% ли са *** у нас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 2
khao
преди 4 години
или точно обратното ... нека перефразирам, хората карат (средно) 15 годишни коли, значи паразра за Ферарита има потенциал да продаде милиони бройки! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Не ти ли е чудно, защо 1/3 от жилищата са празни, а в същия момент, тия хора живеят в претъпкани жилища? Според теб, колко от тия са потенциални купувачи? Във Варна в комплекс Фамилия, където от вече 10г., се продават апартаменти, а при цените сложени от тях, ще ги продават още толкова. Да не би тия 10г., хората да не са били в претъпкани жилища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
V.At.
преди 4 години
Сигурен ли сте? Защо точно в България и Румъния? Къде е най-голям процент от ромското население? Това, че живеят в претъпкано жилище дали пък не е хоби - имат си пари поне за 2 ама ей тъй на, ще живеят претъпкано? Колко апартамента в София са празни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
khao
преди 4 години
.. и по зле ще става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още