IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията зад най-високата кула в света също страда заради коронавируса

Книжата на Emaar Properties са поевтинели с 10% от началото на седмицата

14:59 | 28.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Книжата на дубайската компания Emaar Properties, която строи 828-метровата кула Бурж Халифа, са поевтинели с 10% тази седмица, след като над 230 случая на коронавирус бяха потвърдени в Близкия изток, предава Bloomberg. Филиалите й Emaar Malls и Emaar Development са загубили съответно 4,7% и 8,4% от стойността си.

Докато анализатори и инвеститори преценяват последиците в пълна степен от епидемията върху бизнеса в региона, вече има признаци за потенциални щети. Авиокомпанията Emirates, която е най-големият превозвач на дълги разстояния в сета, прекрати по-рано този месец полетите си до Гуанджоу и Шанхай, но продължава да изпълнява тези до Пекин. Тази седмица United Arab Emirates прекрати всички полети до Иран – епицентъра на случаите в региона. Дубай Дубай

Сътресението едва ли можеше да се случи в по-лош момент за листнатите на борсата компании на Emaar, които заедно съставляват около една пета от акциите в основния борсов индекс на Дубай. Emaar Properties пострада заедно с други строителни компании през последните две години заради спад на местната имотна индустрия на фона на забавянето на икономиката. Холдинговата компания регистрира понижение с 4,3% на приходите си за 2019 г. и минимален ръст на нетната си печалба. Дубай1 Дубай1

„Когато говорим за Emaar, говорим за група, която е специализирана в редица области от ежедневието на Дубай – хотелиерство и ресторантьорство, молове, строителство и недвижими имоти“, казва Мари Салем от компанията Daman Securities. В същото време спадът на цената на акциите направи оценката им изкусителна, допълва тя. „Предпазливостта остава основният фактор, но когато положението позволява, ще видим огромен интерес към тези имена, тъй като те стават толкова евтини“, очаква Салем.

Намаляващият приток на посетители към Дубай ще нанесе удар на компаниите на Emaar, които разчитат отчасти на чужденците да пазаруват в моловете им и да купуват имоти. Почти един милион китайци са пътували до Дубай миналата година, което е ръст с 15 на сто спрямо 2018 г. Това ги поставя сред петте най-многобройни групи чужденци, посещаващи града, показват официални данни. Посетителите от Иран са достигнали 284 хил. души.

Emaar Malls определя големия търговски център Dubai Mall за един от основните си активи. Гигантският мол, който се намира в основата на най-високата кула в света, Бурж Халифа, е сред основните туристически атракции в града. На булеварда, който заобикаля небостъргача и води към търговския център, могат да се забележат реклами на луксозни апартаменти и вили с надписи на китайски, английски и арабски език.

„Emaar е засегната по много начини“, казва Враджеш Бхандари, старши портфолио мениджър в компанията Al Mal Capital в Дубай. „Тя има пряка експозиция към хотели и търговски площи, но не само туристите, а и местните жители ограничават посещенията си. За много чужденци компанията е олицетворение на Обединените арабски емирства, дори на целия Персийски залив, така че ако трябва да продадете региона, Emaar е целта“, допълва той.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още