IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Попада ли Идлиб извън контрол?

Турската лира поевтиня до 17-месечно дъно след ескалацията на напрежението между Анкара и Москва

14:24 | 28.02.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STR</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/STR

 

Лекарите в болницата в турско-сирийския граничен град Рейханли са свикнали на страдания. Тук от години се лекуват жертви на сирийската гражданска война.

Но лекарите в Рейханли никога не бяха виждали подобни сцени, като тези от нощта на четвъртък срещу петък. Няколко десетки ранени бяха приети в болницата, но този път не става дума за жени, деца, старци от Сирия, а за турски войници.

Най-малко 33 турски войници са били убити при въздушен удар в сирийската провинция Идлиб, повече от всякога за един ден във войната. Все още не е напълно ясно кой стои зад атаката. Турските наблюдатели обаче обвиняват руските военновъздушни сили.

Русия оправда операцията в петък. Турските войници са пътували с ислямистката милиция Haiat Tahrir al-Sham (HTS), съобщиха от Министерството на отбраната в Москва. Руски изтребители обаче не са били използвани в района.

В петък пред руското консулство в Истанбул се събраха демонстранти, които скандираха "Убиец Русия! Убиец Путин!" Турският президент Реджеп Ердоган свика кризисна среща в Анкара, която приключи след шест часа в три часа сутринта без официално изявление.

Говорител на Ердоган обяви, че сега страната ще атакува военните постове на сирийския диктатор Башар ал Асад „от въздуха и от земята". В същото време Анкара заплашва да отвори границите към Европа за бежанците, вероятно за да принуди по този начин Западът да я подкрепи.

Отговорът на борсата

Към обяд борсата в Истанбул регистрира най-голямата си дневна загуба от седем години насам. При откриването на сесията в петък сутринта ISE100 беше с около 10 процента под стойността от предишната вечер. Индексът падна толкова много за последно по време на така наречените протести на Гези през 2013 година.  

„Пазарите са в панически режим", казват експерти от турската компания за анализи Oyak Invest. Вече съществуващият натиск върху продажбите заради коронавируса се засилва от ескалацията в Сирия. „Това също ще увеличи натиска върху лирата“, казват те, цитирани от Handelsblatt.

"Свидетели сме на огромна разпродажба на турските пазари, докато Анкара и Москва са на прага на пряк сблъсък в Сирия. Въздушен удар на сирийския режим уби поне 33 турски войници в четвъртък", коментира Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. „Лирата поевтинява до най-ниското си ниво от септември 2018 г. насам“. „На карта е заложена и съдбата на сирийците, които вероятно ще потърсят убежище в Турция, бягайки от Идлиб“, каза още Демокан. 

А какъв ще е турският отговор на атаката

Какъв точно ще се окаже турският отговор на въздушната атака все още не е ясно. Единственото сигурно е, че инцидентът представлява за Турция най-опасната ескалация досега в конфликта с Русия и режима на Асад в Сирия.

Ердоган залагаше на това, че приятелството му с руския му колега Владимир Путин ще бъде достатъчно, за да отстоява турските интереси в Сирия. И поне за известно време всъщност това си беше точно така. Путин пусна преди две години турската армия да завладее сирийската провинция Африн от кюрдската милиция YPG. Руският режим прие и турската инвазия в Североизточна Сирия миналата есен.

Но Турция се превърна в окупационна сила в Сирия. Тя до голяма степен прогони YPG от граничната зона и сега контролира редица райони в североизточната част на страната. А през последните седмици става все по-ясно, че тази договореност не е постоянна.

За Путин Ердоган е не толкова съюзник, а по-скоро временен партньор. Той даде да се разбере, че не е готов да дели властта над Сирия с Турция.

Путин и неговото протеже Асад завладяха Сирия от бунтовниците с невъобразима жестокост. Те тероризираха цивилното население чрез целенасочени бомбардировки над болници, училища и къщи, докато от провинцията на бунтовниците не остана само провинция Идлиб в Северозападна Сирия.

Русия и Турция подписаха споразумение през есента на 2018 г. Анкара получи надзора над Идлиб и в замяна на това обезоръжи ислямистката милиция HTS, която пое контрола над големи части от провинцията с десетки хиляди мъже. По това време празненствата в Идлиб бяха големи, но нито една от страните не следваше споразуменията. Турските сили за сигурност не можеха или не искаха да премахнат напълно HTS. А Путин и Асад продължиха да бомбардират.

Как се стигна до тук

Днес в Идлиб се случва едно от най-големите хуманитарни бедствия на 21 век. Милион души са избягали в сирийско-турската гранична зона от приближаващите силите на режима и руските бомбардировки. Пътят към Турция е блокиран от стена. Хората са в капан, замръзват, гладуват, не знаят къде да отидат. Деца умират в студа почти всеки ден.

Турция обяви, че ще изтласка сирийските войски, ако те не се оттеглят доброволно до края на февруари. Тя не иска да отваря границите си за бежанците, защото твърди, че вече е дом на почти четири милиона сирийци.  Ердоган засили драматично присъствието на своите военни през последните няколко седмици. Неговият съюзник, десният екстремист Девлет Бахчели, вече призовава за план за нахлуване в Дамаск, за да „заличи тирана“.

Турското правителство очевидно дълго време предполагаше, че може да принуди Путин да сключи сделка за Идлиб. Бурханеттин Дуран, директор на свързания с правителството турски мозъчен тръст Seta, предположи в своя статия за в. Daily Sabah, че Турция иска да създаде "буферна зона" в Идлиб, подобна на тази в Североизточна Сирия.

Сега Ердоган трябва да осъзнае, че отношенията му с руския президент са далеч по-малко устойчиви, отколкото си мислеше. „Конфликтът с Русия в Идлиб излезе извън контрол", признава турски служител пред SPIEGEL. „Проблемът е, че никой в Анкара не знае какво да прави по-нататък“.

В бедата си сега Ердоган се обръща към европейците и американците, които в миналото редовно демонизираше като терористи и расисти. А днес, по искане на Турция, НАТО се среща на кризисна среща. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

29
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ами не точно.Всъщност Турция не е нападната.Никой не е навлязъл в територията и.А самата Турция плашеше, заплашваше НАТО и правеше мизерии срещу уж съюзници (Гърция), купи някви руски тенекии и тн.Хитрата сврака - с двата крака! Сега Реджо ще си изиграе последното асо, бежанците, но това вече е очаквано, ще мине.След това може да си ходи и да идват някакви нормални, про-светски управляващи и да се приключва ерата на ислямизирания Реджеп.Това щв стане и с ***, просто е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Турция е член на НАТО, което значи, че имаме само две възможности. Или да ги изключим от пакта, или да ги подкрепим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Очаквано, най-запенените копейници - чуждопоклонници са строени на амбразурата.А щом и ефрейтора им (копейника с турския ник) се пеняви и той, значи са ги дигнали по тревога директно от посольството.Жалки човечета, вместо да направят нещо за живота си, седят и клепят тук в интерес на чужда държава за шепа копейки.Дали могат да се видят отстрани, каква жалка картинка са...едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
дядя вова , специално за теб ... турски дрон , с помощта на израелска система за заглушаване унищожава мега-супер-дупер непробиваемата система от последна линия за пво-защита панцир-1С ... https://twitter.com/yasiremres/status/1233474530380779520
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Държавите от ЕС неофиациално сме съгласни Ердо да завзема позиции в Сирия. Територията контролирана от Турция е мега лагер за бежанците, които Ердо спира да не идват насам. Говрим за няколко милиона. А най заинтерисовани Турция да успее сме ние и гърците, защото иначе войната идва към нас. Странно че Русия не напада американците които са окупирали сирийска земя и петролните им полета, а бежанските лагери. Фактите са че печеливши от ситуацията са старите дружки Русия и САЩ, а атаката е насочена срещу ЕС. Китай е оут зарадивируса,иранците са тихи след като американците ги нашамариха. Положението изглежда тежко, но Европа е виждала и по трудни ситуции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
кой от водещите сили в нато беше съгласен ердоган да завзема позиции в сирия ?! никой ... и руснаците също не бяха съгласни ... и в момента точно това се вижда , нито хамериканците местят пво системи патриот , нито испанците дават техните ... :))) ... а мисля , че още не са ги изтеглили от турция , германците си траят в йордания , а са на хвърлей от там , на французите ударната група на самолетоносача се мота из средиземноморието - не я местят към сирия ... смятам , че ще го оставят да сърба каквото си е надробил ... за съжаление с цената на живота на още сирийски и турски войници и отместване в неопределено бъдеще на приключване на мътилката в сирия ...пАтока няма да го спрът , всички имат интерес да работи . няма да се прегръщат и ръкуват следващата петилета вовата и ердоган . руснаците няма да ходят в истанбул , и московчани няма да ядът турски памидори ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Ми... доста смело тълкуваш ситуацията, почти като енергийния преход, но не е лишена напълно от неква латентна логика. Но ако има сделка с Путин, начи войната между Турция и Русия вече е факт - така излиза според твоята хипотеза. И в тази война Русия ще нашока канчето на Ердоган от името на НАТО, а американците удрят с един куршум два заека - хем унищожават Ердоган с ръцете на Путин, (щот ако излезе от Сирия понае бан, дома го чека зверско изнасилване), хем приключват сички патоци през Турция... хихи... Като по филмите, които, вероятно, гледаш в изобилие... ;) Нали знаеш, че нищо не е така, както изглежда...? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
горещ конфликт м/у нато и рассия може да има само из главата на дядя вова + още няколко чугунени глави там дето пишат из сайтовете дето чете + рассиянските сайтове и форуми разбира се ... :)))в щаб квартирата на нато има поне 10 рассиянски офицери за свръзка с техният щаб ... сигурно бройката е малка даже ... подобна бройка има и в рассия натовски офицери ... горещ конфликт е абсурд . пълен . дали са карт бланш на рассиянските генерали да резнат крилцата на ердоган ... ще му смачкат фасона на сирийска територия . никой няма да посегне на турска територия . следващия път пак да говори за нацисти и обяснява на тръмп кое как седи с пво системите и ф35 , пак да обяснява кой къде ще дупчи за газ и нефт край кипър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
От хю мне като тебе я карабинка, я водно пищовче, я гонорея ... Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Ако се страхуваш, мога да ти услужа с една рязанакарабина. Да си я имаш за самоотбрана, за всеки случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още