IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилваме с жандармерия контрола по границата с Турция*

Засиленото полицейско присъствие заради струхване на имигранти в района на Одрин ще остане, докато е необходимо, увери вътрешният министър Младен Маринов

20:23 | 28.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Иван Янев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Иван Янев, БГНЕС

България засили с жандармерия контрола по границата с Турция заради струпване на имигранти в района на Одрин. Контролът е видимо засилен и от турската страна на границата между Одрин и Капъкуле.

"Обстановката в Турция не е спокойна", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е на граничния пункт "Капитан Андреево". Той увери, че обстановката там е спокойна и допълни, че турските власти спазват споразумението с ЕС, съобщава БНР.

Маринов добави, че на границата с Турция са съсредоточени достатъчно сили, а при нужда, могат да се включат и допълнителни сили от армията. Младен Маринов увери, че поддържа непрекъсната връзка с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

От МВР уточниха, че засиленото полицейско присъствие ще остане на границата с Турция, докато е необходимо.

Заради засиления граничен контрол има струпване на автомобили на ГКПП "Капитан Андреево". 

Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков обобщи, че днес има само един опит за пробив на мигранти на зелената ни граница.

По-рано премиерът Бойко Борисов обсъди ситуацията с мигрантите и конфликта в Сирия с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Към момента няма пряка опасност за България", увериха от правителствената пресслужба след телефонния разговор.

Борисов и Ердоган са се договорили да се срещнат в понеделник. 

Тази вечер премиерът обсъди ситуацията с мигрантите в Турция и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В разговора с Мишел министър-председателят отбеляза, че Турция се намира в трудна ситуация и е добре, когато тази държава, а също така и целият регион усещат подкрепата на ЕС. Той посочи, че България е за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията, съобщи правителствената пресслужба.

Пред Мишел Борисов изтъкна, че опазването на границите е сред основните приоритети на България и страната ни стриктно изпълнява своите ангажименти в тази посока. И открои сътрудничеството с турските ни партньори, които носят сериозна тежест по отношение на мигрантите.

В разговора с Урсула фон дер Лайен премиерът информира председателя на Комисията за обсъдените по-рано днес въпроси между него и турския президент Реджеп Ердоган.

Министър-председателят апелира ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог.

Премиерът подчерта, че високо цени добросъседските отношения с Турция и изтъкна сътрудничеството, което страната ни има с Турция във връзка с опазването на нашата граница, която е и външна граница на ЕС.

Армията е в готовност

Армията има готовност да се включи в опазването на границата с до 1000 души и до 140 единици техника, обяви, от своя страна, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Тази сутрин граничната полиция не е допуснала да преминат границата ни с Турция две мигрантски групи по около 30 души, се казва в съобщение на военното министерство.

Турски медии твърдят, че стотици бежанци са поели през Северозападна Турция към границите с България и Гърция, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Вчера най-малко 33 турски войници, подкрепящи силите на бунтовниците, бяха убити при въздушен удар в сирийската провинция Идлиб. Все още не е напълно ясно кой стои зад атаката. Турските наблюдатели обаче обвиняват руските военновъздушни сили, които участват във военните действия на страната на режима на президента Башар Асад. 

Какъв точно ще се окаже турският отговор на въздушната атака все още не е ясно. Единственото сигурно е, че инцидентът представлява за Турция най-опасната ескалация досега в конфликта с Русия и режима на Асад в Сирия.

*Информацията е допълнена в 21,34 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още