IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отвори турската граница към Европа за сирийските бежанци

Борисов подготвя лидерска среща във връзка с проблема с мигрантите

17:28 | 29.02.20 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му отваря границите си за сирийските бежанци, които искат да преминат в Европа – ход, който повишава залога за неговите съюзници, след като Анкара потърси военна подкрепа след убийството на 33 от нейните войници в Сирия, пише Bloomberg.

Около 18 хил. души вече са преминали в Европа от Турция, обяви Ердоган в реч, която изнесе днес в Истанбул, добавяйки, че правителството ще продължи да държи границите отворени.

„Какво направихме вчера? Отворихме вратите“, обяви той. Потокът от мигранти „може да достигне около 25 хил. до 35 хил. днес. Няма да затворим вратите след това“.

Изявлението на президента беше направено само ден след като върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел заяви, че е получил уверения от турския министър на външните работи Мевлют Кавушоглу, че Турция „остава ангажирана“ със споразумението за бежанците от 2016 г. Говорителят на Ердоган по-рано обяви, че Анкара ще „отслаби“ позицията си по отношение на бежанците, ако северната част на сирийската провинция Идлиб падне.

Ердоган подкрепя последния голям бунтовнически пост в Идлиб срещу сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия. Турция заплаши, че ще пусне нов приток на бежанци към Европа, след като западните съюзници реагираха хладно на призивите му за помощ след атаката в четвъртък, който се оказа най-смъртоносният ден досега за турските сили в Сирия.

Споразумението с Европейския съюз, което включаше обещания за изплащане на милиарди евро в подкрепа на Турция, бе свързано с най-голямата бежанска вълна в Европа от Втората световна война.

У нас премиерът Бойко Борисов обяви, че след разговора си с Ердоган в понеделник, ще организира лидерска среща, целяща решаването на проблема с мигрантите. По думите му в момента на границата няма напрежение, пише БНР.

"На нашата граница няма миграционен натиск, в момента в Гърция има сериозни проблеми", коментира той на брифинг в Пловдив. Борисов уточни, че на срещата ще бъдат обсъдени мерките, които да бъдат предприети заради кризисната ситуация.

"Ние трябва да направим всичко възможно много бързо, в рамките на сряда, четвъртък най-късно, да захраним Турция с необходимите средства, за да си ги приеме отново, да се грижи за тях, и ние заедно с тях да се грижим, защото и те не са длъжни да го правят", поясни премиерът.

От своя страна, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще инспектира части от границата на България с Гърция и Турция, обявиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Днес министърът е издал заповед за привеждането в готовност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Съвместните сили за специални операции. Това се е случило по писмено искане на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Екипите са в готовност да помогнат на Гранична полиция при охраната на държавната граница, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 54 rate down comment 6
lozkhris
преди 4 години
Въобще никой няма намерение да спори с тебе. Това е все едно да се спори с телевизор. "Международната общественост".. Коя е тая общественост, която ще признава?? Грета Тунберг? Изборите в България да не би да са по-честни с купуването на с./игански гласове? Ти ли преброи 80 хиляди иранци в Сирия? Законно е кое - което отърва на п.еерастката западна преса и е изгодно на Америка? Кое и е "умереното" на тая опозиция - реже глави като вси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 33 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Тъпанааарий, ами нали фактически кюрдите воюваха с Ислямска държава. Асад през цялото време нападаше умерената опозиция. Да тя също води въоръжена борба с него, но възгледите и не са били никога толкова радикални, колкото на ислямистите. Сега диктатора започна да бомбардира туркоманите(етнически турци) и си получи каквото търсеше, а и русия заедно с него. Ще има да обикалят около Идлиб като мъсстии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 39 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Още една седмица може да спорим дали управлението на Асад е законно или не и всеки ще държи на своето мнение, но...... Изборите в Сирия не са признати за свободни от международната общност. Властта на диктатора се крепи на 80 хилядния ирански корпус и руската военна помощ. Режимът прогони 8 000 000 000 сирийци от 22 милионното населения на страната. Убитите вероятно наближават милион. Какво точно трябва да се случи, за да седнеш и размислиш дали наистина е законно управлението на Асад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 51 rate down comment 2
andy
преди 4 години
Нова емигрантска вълна + нарастваща епидемия от коронавирус = здравна катастрофа в Европа пред която тази в Китай ще е като детска игра!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 52 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
С какво право добиват Щатите нефт на чужда територия? Ммм. И с какво право парите от нефта отиват при кюрдите??? Много си зле. По добре преди да пишеш простотии вземи прочети нещо. Има още няколко неуки и прости като теб, дето само жълтини и пяна бълват всеки ден. Ама сте кръгли нули за психодиспансера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 65 rate down comment 4
Gold Zombie
преди 4 години
А прощавай, ако не е твърде нахално, само да попитам - по коя точно линия на международното право САЩ имат военни на територията на суверенна държава, с която не са официално във война ? Мандат на ООН? Не. По покана на официалните власти в Сирия? Не. Малко тъпо се получи, че официалното управление на Сирия си върна контрол над почти цялата страна, а и тези сирийци нещо не застанаха на страната на бунтовниците. Още по-тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
И колко американски части го охраняват? Що не четеш малко, та да разбереш че 200 американски войника с 40-50 джипа охраняват цялото "черно злато" на Сирия? Живеете в 19-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 58 rate down comment 7
Gold Zombie
преди 4 години
хахахаха... много си изчаткал, момче !!!Нефтът бил "само стока". И сигурно, защото никой не се интересува от нефта, за това американски военни части го охраняват приоритетно в Сирия.А бунтовниците в Сирия са всичко друго, но не и сирийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 37 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Малоумко, кой забърка кашата в Сирия? Обясни малоумко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 45 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 4 години
Малоумко, ти чел ли си малко, та да знаеш че САЩ добиват 13 000 000 барела дневно? Наясно ли си че в Сирия се добиват 5 - 6 000 000 но за МЕСЕЦ??? САЩ добиват на ден ДВА ПЪТИ повече от Сирия на МЕСЕЦ? Парите от нефта отиват при кюрдите. Малоумко, знаеш ли си че в Ирак руски фирми добиват в пъти повече от американски? Малоумко последно, наясно ли си че от нефт никой не се интересува, защото той е само една стока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още