IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея отново извърши ракетни тестове

Япония твърди, че става дума за балистични ракети, които биха могли да носят ядрени бойни глави

08:39 | 02.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STF</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/STF

 

Според южнокорейски военни Северна Корея е изстреляла най-малко два неидентифицирани снаряда към открито море. Засега не става ясно за какъв тип снаряди става дума, съобщи в понеделник Генералният щаб на Южна Корея. Снарядите са изстреляни във Уонсан – на източния бряг, предава DPA.

Япония също потвърди теста, но Министерството на отбраната на Токио заяви в изявление, че става дума за "балистични ракети". Тестовете с такива ракети, които в зависимост от дизайна си могат да носят и ядрени бойни глави, са забранени в Северна Корея с резолюции на ООН.

Това беше първият тест на оръжия, след като владетелят на Северна Корея Ким Чен Ун заплаши в края на миналата година, че в близко бъдеще светът ще изпита „новото стратегическо оръжие“ на страната. Ким също така заяви, че Пхенян вече не се чувства обвързан към  своя мораториум за тестване на атомни бомби и интерконтинентални ракети.

Изявлението се случва на фона на провала на преговорите с администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Правителството на Северна Корея постави крайна дата, до която Вашингтон трябва да облекчи наложените санкции. Преговорите зациклиха след провалената среща между двамата лидери във Виетнам през февруари 2019 г..

За последно Северна Корея изстреля ракети в края на ноември, които според Южна Корея  са били междуконтинетални. Оттогава Северна Корея се въздържаше от по-нататъшни ракетни изпитания. В Южна Корея се спекулира, че прекъсването може да е свързано с настоящия фокус на Пхенян върху предотвратяването на разпространението на патогена Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
ааа да верно забрайх че там намаляват в геометрична прогресия за сметка на дебелия .... Ае уж ядат камъни и са тоооолко зле, че тва треа да ги занити на 0-та ама гледам пак праят ракетни тестове, начи останали са сигур само придворните на Пинко и те трещят макар и с противогази и ръкавици.... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
Е ти да не мислиш, че някой ще ти даде данни кой е заразен там? :D Макар според данните които се дават, там всички отдавна са умрели от глад или са разстреляни... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
тия не ги ловат никви зарази, а имат директна граница с Китай уж ядат секви гaдини, но до са нема ни един случай там .... странно, короната ги прескача тез и отиа в Ю.Корея и напрао ги размазава ..... мноо обучени тез вирооси ве да го *** .... ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още