IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът отмени едно от най-големите енергийни събития за годината

Страховете около епидемията отказват все повече хора от присъствие в големи международни форуми и конференции

11:43 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едно от най-големите и най-важни събития в енергийната индустрия беше отменено от организатора IHS Markit Ltd. в неделя на фона на нарастващите опасения от епидемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Събитието трябваше да започне на 9 март в Хюстън, Далас. 

CERAWeek е важен индустриален форум вече над три десетилетия за най-големите имена в енергетиката. Тази година събитието обеща да привлече хиляди делегати от цял свят. Ръководителите на Saudi Aramco, BP Plc и Total SA бяха сред участниците, които трябваше да говорят по време на петдневната програма на събитието.

„Нараства загрижеността около големите конференции с хора, идващи от различни части на света“, споделят от IHS в неделя, добавяйки: „Очакваше се делегати от над 80 държави да участват в CERAWeek 2020.“ 

Конференцията трябваше да започне дни след решаваща среща на ОПЕК + във Виена, насрочена за 5 и 6 март, за да се обърне внимание на пазарното въздействие на коронавируса. Цените на международния петролен бенчмарк Брент се понижиха миналата седмица на фона на прогнозите, че икономическият срив в Китай, причинен от огнището, ще унищожи голяма част от прогнозирания за тази година ръст на търсенето.

Енергийната индустрия също е под натиск и по отношение на природния газ, където цените продължават да падат на фона на опасенията относно изменението на климата и прехода към чиста енергия. Тези теми трябваше да бъдат дискутирани в сесиите и панелните дискусии на CERAWeek.

"Съжалявам за това, но това е правилното нещо, което трябваше да се направи", заяви от своя страна Джейсън Бордоф, основател на Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет, относно отмяната на събитието.

През миналата седмица форумът Международната седмица на петрола (IPWeek) се проведе в Лондон, но производителите на петрол, включително BP и Saudi Aramco, търговски къщи и брокери, отмениха много събития, предвидени да се проведат в кулоарите на конференцията. Други компании, включително испанската Repsol SA, не изпратиха свои представители. IPWeek е най-голямата петролна конференция в Европа, която обикновено привлича около 3000 души, включително представители на индустрията от Европа, Близкия Изток и Африка.

Отмяната на CERAWeek до голяма степен се дължи на увеличението на потвърдените случаи на вируса Covid-19 в САЩ и другаде по света. В събота САЩ потвърдиха първи смъртен случай, а щатът Вашингтон обяви извънредно положение заради епидемията. В рамките на миналата седмица в Швейцария бяха отменени две големи събития – Международното автомобилно изложение в Женева и  международното автомобилно изложение в Женева и изложението за часовници и бижута Baselworld.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още