IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 15 хиляди бордови устройства са монтирани вече в тежкотоварните автомобили

Около 6 900 маршрутни карти са купени на ГКПП до 21 часа на 1 март, съобщи проф. Олег Асенов от АПИ

13:30 | 02.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 15 хиляди бордови устройства1 предоставени от двете дружества Национални доставчици на услуги – “Интелигентни трафик системи” АД и “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, са монтирани в тежкотоварните автомобили. Те са включени в т.нар. бял списък с валидни бордови устройства. Около 30 хиляди превозни средства имат GPS тракери и след подписване на договори между националните доставчици на услуги и доставчиците на GPS данни тракерите ще бъдат активирани за нуждите на тол таксуването. Около 50 000 превозни средства над 3,5 тона ще бъдат снабдени с едно от двете устройства.

Това съобщи пред БНТ председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски по повод старта на тол системата за камионите и автобусите над 3,5 тона.

“Системата е в търговска експлоатация от 1 март. Осигурили сме условия за купуване на маршрутни карти и мобилните екипи на тол контрола указват на всеки потребител къде е най-близкото място, от което може да я вземат”, обясни той.

Кол центърът на Националното тол управление работи денонощно за старта на тол системата, съобщи пред БТВ проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ.

“Основното затруднение при водачите е да се ориентират кой маршрут да изберат, тъй като се оказва, че част от тях не познават класификацията на пътната мрежа. По пунктовете има наши екипи, които да им помагат”, обясни той.

Проф. Асенов подчерта, че маршрутната карта се издава за 2-5 минути и е създадена организация едновременно да работят 92 точки, от които тя да се издава. “Така за час можем да обслужим 300 тежкотоварни автомобила, посочи проф. Асенов. – При 8 хиляди максимален транзитен трафик на ден, до 21 ч. в неделя около 6 900 камиони и автобуси над 3,5 тона бяха купили маршрутна карта на граничните контролно-пропускателни пунктове.”

По повод исканията на жителите на плевенското село Брестовец за освобождаване на пътни участъци от винетна такса, председателят на АПИ Георги Терзийски посочи, че Агенцията удовлетворява всички искания на общини, при положение, че те поемат своя ангажимент в поддържането на тези участъци. Той призова жителите да се обърнат към своите местни власти. Вероятно това са оправдани техни искания, но има ред, който трябва да бъде извървян, заяви Терзийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още