IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е похарчила малко над 1% от БВП за отбрана през 2018 г.

В ЕС малко държави покриват едно от основните изисквания на НАТО - разходите за отбрана да са поне 2% от БВП

19:30 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България е похарчила малко над 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана през 2018 г., което е малко под средното за Европейския съюз (ЕС) от 1,2% от БВП.

Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През миналата година обаче страната ни похарчи над 2 млрд. лева за новите изтребители F16. Това ни поставя на второ място в рамките на НАТО по разходи за отбрана спрямо БВП за миналата година. За ЕС вероятно ще оглавим класацията, тъй като разходите спрямо БВП възлизат на 2,6%.

Разходите за отбрана на България през 2018 г. са съизмерими с разходите в страни като Германия, Хърватия, Словакия, Швеция, Дания, Холандия, Финландия – също под средноевропейското ниво, но около 1%.

Разходи Разходи

С под 1% от БВП разходи за отбрана са Чехия, Испания, Унгария, Белгия, Португалия, Австрия, Малта и Ирландия, която е похарчила най-малко – 0,3% от БВП.

Лидер по този показател е Латвия с 2,1%. Следват я Естония и Гърция с по 2%.

Едно от изискванията на НАТО е разходите за отбрана на държавите членки да са 2% от БВП. Със сделката за изтребителите България изпълнява това изискване. Някои държави от ЕС също обявиха плавно увеличаване на разходите за отбрана, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно заплаши, че Вашингтон няма да изпълни задължението си да защитава европейските страни заради недостатъчните им разходи за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още