IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки подготвят координиран отговор в борбата с коронавируса?

Само преди по-малко от седмица някои централни банкери заявиха, че не трябва да се бърза с действията, но сега картината изглежда напълно променена

16:14 | 02.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Централните банкери от Япония до Обединеното кралство обещаха да действат според нуждите за стабилизиране на финансовите пазари и икономиките на държавите си заради негативното влияние на епидемията от коронавирус, информира Bloomberg.

В спешно изявление в понеделник гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че Централната банка на Япония „ще се стреми да осигури достатъчно ликвидност и да гарантира стабилност на финансовите пазари“. От Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия заявиха, че работят съвместно с властите на страната и международни партньори, за да „се предприемат всички необходими стъпки за защита на финансовата и паричната стабилност“.

В края на миналата седмица управителят на Федералния резерв Джером Пауъл открехна вратата пред намаляването на на лихвените проценти в САЩ, за да бъдат ограничени „развиващите се рискове“ за икономическия растеж заради вируса.

Сега паричните пазари прогнозират, че Фед ще понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта този месец и предвиждат 70% шанс Европейската централна банка да намали своите референтни лихви с 10 базисни пункта.

Има дори спекулации, че Федералният съвет ще предприеме ходовете си преди следващото официално заседание на борда на 17-и и 18-и март. Някои икономисти дори прогнозират, че централните банкери от различни краища на света ще координират понижението на лихвените си проценти за първи път от 2008 г. с оглед на предотвратяване на краха на международната банкова система.

„Глобалните централни банки почти сигурно ще предприемат една или друга форма на облекчаване“, казва Вишну Варатан от Mizuho Bank Ltd.

Друг знак за нарастващата тревога е изявлението на ОИСР, че глобалният икономически растеж ще се понижи до най-ниските си нива за последното десетилетие, тъй като заразата влияе негативно върху търсенето и предлагането.

Френското правителство заяви в понеделник, че тази седмица група от седем финансови министри ще проведе конферентен разговор с цел оформянето на координиран отговор на разпространението на вируса. Италия вече обмисля разширяването на бюджетния си дефицит, за да осигури поне 3,6 милиарда евро (4 милиарда долара) за спешни икономически мерки.

Само преди седмица ключови централни банкери заявиха, че е твърде рано да се отговаря на епидемията. Сривовете на глобалните финансови пазари обаче наложиха промяна на тази позицията. Икономистите от Goldman Sachs прогнозират, че Фед ще намали основната си лихва 50 базисни пункта този месец и със 100 базисни пункта през първата половина на годината. Очаква се още Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия да намали с 50 базисни пункта своята лихва, а Европейската централна банка - с 10 базисни пункта.

„Глобалните централни банкери са интензивно фокусирани върху рисковете от вируса“, казаха икономистите от Sachs в доклад в неделя. „Подозираме, че те възприемат въздействието на един координиран ход като по-голямо от сборът на въздействията на всеки отделен ход“, добавиха те.

Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Няма нужда от следващ , те и тук не могат да реагират адекватно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Да се намалят лихвите сега е би довело да изхабяване на почти всичките останали муниции на ЦБ, които и без това са много малко... Какво ще стане когато следващия проблем се появи на хоризонта, а няма никакво поле за действие - хиперинфлация ли? Какво от това, че акциите са паднали с 10-15% - това не е краят на света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още