IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски борси приключиха с ръстове в очакване на мерки срещу коронавируса

Мобилният оператор SES отчете 30-процентов спад в цената на акциите си, като по този начин компанията се срина до дъното на Stoxx 600

19:58 | 02.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето европейски борсови индекси завършиха сесията с повишения на фона на очакванията на инвеститорите за въвеждане на мерки относно паричната политика като отговор на икономическото въздействие на коронавируса по света, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 прибави 0,1% към стойността си, като повечето сектори приключиха на зелена територия.

Германският показател DAX се понижи с 32,48 пункта, или с 0,27 на сто, до 11 857,87 пункта.

Френският индекс CAC записа ръст от 0,45% до 5333,52 пункта.

Британският измерител FTSE се покачи със 74,28 пункта, или 1,13%, до ниво от 6654,89 пункта.

Централните банкери от Япония до Обединеното кралство обещаха да действат според нуждите за стабилизиране на финансовите пазари и икономиките на държавите си заради негативното влияние на епидемията от коронавирус.

В спешно изявление в понеделник гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че Централната банка на Япония „ще се стреми да осигури достатъчно ликвидност и да гарантира стабилност на финансовите пазари“. От Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия заявиха, че работят съвместно с властите на страната и международни партньори, за да „се предприемат всички необходими стъпки за защита на финансовата и паричната стабилност“.

В края на миналата седмица пък управителят на Федералния резерв Джером Пауъл открехна вратата пред намаляването на лихвените проценти в САЩ, за да бъдат ограничени „развиващите се рискове“ за икономическия растеж заради вируса.

По света общият брой на заразени с коронавирус надхвърли 89 хил. души, като смъртните случаи вече са над 3000.

При индивидуалните акции книжата на италианските кредитори Banco BPM, Ubi Banca и Unicredit поевтиняха съответно с 6%, 5 на сто и 4% заради възможността от по-ниски лихви.

Подобно е положението и при авиационните компании. Акциите на IAG и Air France KLM изтриха по около 8% от стойността си, докато тези на Lufthansa поевтиняха с 6,5 на сто.

Мобилният оператор SES отчете 30-процентов спад в цената на акциите си, като по този начин компанията се срина до дъното на Stoxx 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Сега Китай започва да дърпа влакът, защото там заразата вече е овладяна и новите случаи на заразени намаляват драстически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още