IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намалява с 40% цената на газа за България

"Газпром" ще възстанови суми на "Булгаргаз", платени за вече доставения природен газ

10:18 | 03.03.20 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на газа от Русия ще бъде намалена. „Газпром“ днес ни върна подписан договор с най-голямото намаление на цената на природния газ, което е с над 40%. Това обяви днес на извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет за цената на газа.

Премиерът определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на „синьото гориво“, съобщава Дарик радио.

Бойко Борисов обясни, че са водени дълги преговори с руската страна. Благодари и за подкрепата от Европейския съюз.

"Не случайно днес на Трети март ни върнаха договора подписан. Има символика. Със стара дата ще възстановим над 160 млн. лв. И ще консумират газ с над 40% по-евтин. Добре свършена работа", каза Борисов.

Той подчерта, че това е най-голямото намаление за всички държави, ползващи руски газ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.

По време на брифинга бе съобщено още, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август до 29 февруари 2020 г.”, каза ръководителят на "Булгаргаз" Николай Павлов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Първо, причината е ИМЕННО втечнения газ и терминалът в Александруполис и второ, в момента руския газ идва по друга тръба, за което СЪЩО се плаща такса транзитиране, само че към Турция.Не се опитвай да се напиняш да изкараш, че Украинците ни били виновни или че не заради втечнения газ на американците било!Ако го нямаше терминала и тръбата към България, срещу която толкова скимтяха местните копейници, щяхме да видим сваляне на цената, ама през крив макарон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Намирисва ми на мало-умие. Кой ще плати цената от 7 000 000 000 $ изразходвани само за морската част на Турски поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
добра новина ... последната държава в ЕС дето купуваше скъп руски газ , най-после ще купуваме като всички други в съюза ... пак доста време устискахме ... интерконекторът и терминалът в алексндропулис се виждат на хоризонта и настана сговор и мир ... :)))импе , ще има ли за дивиденти тази година за българските акционери ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 29
markov
преди 4 години
Прав си но причината не е имагинерния втечнен газ от Америка. Реално доставките от там за цяла Европа са символични. Причините са две. От тази година газа за България не минава през Украйна и съответно не плащаме рекет на Хохлите. Почти целия път е през черно море а там транзитни такси няма. Втората причина е че цената на газа е обвързана с цената на другите алтернативи - цената на петрола. Съответно след сериозния спад на петрола и цената на газа пада със закъснение.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ето така работи конкуренцията.Иде втечнения газ и изува гащите на нагли монополисти, скубали ни години наред и използващи част огромната надценка за отглеждане и хрантутене на слабоумен планктон, който да скимти в тяхна полза по всякакъв повод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още