IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола расте за втори пореден ден след положителни сигнали от ОПЕК*

Очаква се картелът да вземе решение за по-голямо съкращаване на добива заради епидемията от коронавируса

10:56 | 03.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола нарастват за втори пореден ден на фона на очакванията, че централните банки вероятно ще задействат финансови стимули, за да неутрализират последиците от епидемията с коронавирус и растящия оптимизъм, че ОПЕК ще вземе решение за по-голямо намаляване на добива тази седмица, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международни бенчмарк Брент поскъпват с 1,62% до 52,75 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязват ръст от 2,1% до 47,73 долара за барел.

Брент и WTI се възстановиха частично през последните два дни, след като поевтиняха с над 20% спрямо върховото им ниво за 2020 г. през януари заради признаците, че разпространението на коронавируса намалява търсенето на петрол.

От петък насам WTI е поскъпнал със 7,2%, а контрактите за Брент са отбелязали ръст от 7%, което е най-големият им двудневен процентен скок от възстановяването на цените след ракетните атаки срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия през септември 2019 г.

„Цените на петрола възвърнаха жизнеността си, след като най-големите икономики в света дадоха да се разбере, че ще бъдат единни в борбата за ограничаване на икономическите последици от коронавируса, а Русия в крайна сметка се съгласи с по-големи съкращения на добива на срещата тази седмица“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Финансовите министри на страните от Г-7 също ще обсъдят тази седмица как най-добре да смекчат последиците от епидемията за икономическия растеж, каза вчера френският финансов министър Бруно льо Мер. Това стана, след като други големи централни банки обещават парични и фискални стимули.

Коронавирусът, който започна от Китай, се разпространи до над 60 страни и отне живота на над 3000 души в цял свят.

На фона на продължаващите опасения за търсенето на петрол заради епидемията редица ключови страни членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обмислят по-голямо съкращаване на добива с един милион барела дневно. Предишното предложение беше за допълнително свиване с 600 хил. барела на ден.

Очаква се ОПЕК и съюзниците й (групата е известна като ОПЕК+) да обявят по-големи съкращения на добива на срещата си на 5 и 6 март във Виена. Картелът се договори да намали производството с 1,7 млн. барела на ден в сделка, която изтича в края на март.

Анализаторът Маргарет Янг от CMC Markets казва, че постепенното възстановяване на бизнес активността в Китай също е подкрепило цените на петрола.

Петролните запаси в САЩ, които са най-големият производител и потребител на суров петрол в света, се очаква да нараснат за шеста поредна седмица с 3,3 млн. барела, а наличностите от рафинирани продукти трябва да намалеят, показва допитване на Ройтерс.

Информацията е актуална към 10,51 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още