Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев: Манипулатори опитват да изопачат историята за политическа употреба

Суверенитетът не е даденост, а изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван, заяви държавният глава

   1| 2| 3    
3
 
6
 
22
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Българите трябва да са вечно благодарни на руснаците за освобождението ни, но трябва да помнят и злините им срещу българския народ - те са безбройни. Едното не компенсира, нито изключва другото - чисто и просто руснаците си гледат интереса (нито трябва да ги съдим, нито да им се възхищаваме). Тъжното не е, че българи обичат руснаци или американци, а че не се гордеят с българите.
5
 
7
 
21
vzhekoff до: vzhekoff
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Петербург. Участва в кампанията за доставка на храна и фураж за действуващата руска армия."
Това е, може още много да се пише и говори, но за съжаление цялата ни история е низ от подобни персонажи.
5
 
8
 
20
vzhekoff до: vzhekoff
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да не пропуснем в списъка и Петко Каравелов - без съмнение най-читавият министър-председател, който сме имали, един от най-достойните строители на съвременна България. Кой го вкара в черната джамия ? Без съмнение, обаче Стамболов е основоположник на най-долното в българските политически нрави. И още нещо пропускаме в дългия му поборнически списък - участието му във войната - с какви подвизи е известен този апостол ? Цитирам "По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е военен кореспондент на ежедневния вестник „Ново време“ („Но
9
 
10
 
19
vzhekoff до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да цитираш Стефан Стамболов по темата е рядка глупост.
Къде беше той, докато Христо Ботев прекосяваше Дунава ? Кога е да си впише името до великия поет го има, а кога е да се води чета - няма го.
Къде бе големият апостол по време на априлското въстание ? Кри се под полите на една търновска туркиня.
Кой вкара в кауша най-големия войвода - Капитан Петко Войвода ?
Дори Буров пише за Стамболов, че е натрупал състояние обирайки имотите на турците. И добавя, че Господ го наказва, оставяйки му нещастно поколение заради всички тези низости.
7
 
11
 
18
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Стефан Стамболов

Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.

От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съеди­нението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.
8
 
15
 
17
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Исторически факт е, че след Освобождението, Русия няма НИТО ЕДИН приятелски акт към България.
Нито един.
8
 
9
 
16
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Захарий Стоянов

Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде всила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” – Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… "
9
 
10
 
15
vzhekoff до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Те не са били, но ти си :) Евтина при това.
Мога да ти изкарам куп цитати на кой ли не за и против освобождението. Самият Вазов е писал според политическата ситуация и в двете посоки.
Историческите факти, обаче, си остават. Освободили са ни руснаците.
Отиди да преговориш биографията на хаджи Иванчо.
6
 
8
 
14
Dr. Vatnikov до: vzhekoff
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Чети какво са казали хората бе, убитaк!
7
 
12
 
13
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. "