IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Манипулатори опитват да изопачат историята за политическа употреба

Суверенитетът не е даденост, а изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван, заяви държавният глава

12:24 | 03.03.20 г. 22
<p>
	Президентът Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба, каза президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по повод 142-та годишнина от Освобождението на България.

„Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, допълни президентът.

„142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години“, допълни Радев.

Редица държавни глави поздравиха българския президент за 3 март. Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Република Австрия, Унгария, Кралство Испания, Република Естония, Република Казахстан, Държавата Палестина и много други, съобщават от пресслужбата на Президентството. 

„Приемете най-топли поздравления по случай Националния празник – Деня на Освобождението на България от османското иго“, заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин. „Руско-турската война 1877-78 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за независимостта на вашата страна“, отбелязва в писмото си руският президент. „Убеден съм, че опирайки се на добрите традиции на братското приятелство, свързващи нашите народи, ще успеем и по-нататък да развиваме взаимоизгодно двустранно сътрудничество в различни сфери“, посочва още Путин. 

„От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на  стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 20
Бидонойл
преди 4 години
Вирус не вирус, ако не си изрецитира речта по сценария ще му дърпат ушите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 21
Спящият бик
преди 4 години
Какво прави Радев на Шипка, нали уж бяха отменени официалните тържества заради корона вируса!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още