IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайна спирка – бодливата тел

Според Агенцията на ООН за бежанците в Турция има около 3,6 милиона регистрирани бежанци от Сирия и около 400 000 търсещи убежище от други страни

18:15 | 03.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/DIMITRIS TOSIDIS</em></p>

Снимка: EPA/DIMITRIS TOSIDIS

Това е тъжна, но същевременно и символична новина: първата официално потвърдена жертва от обновената бежанска криза на турско-гръцката граница е дете. Както потвърди в понеделник гръцката брегова охрана, то е починало в болница на остров Лесбос; всички опити за реанимация на детето са били неуспешни.

Според разказите на властите гумена лодка се е отправила към остров Лесбос в понеделник сутринта, като на борда са били 48 души. Когато са стигнали до гръцките териториални води, плаващите умишлено са потопили лодката и са били спасени от гръцката брегова охрана. Две деца, едното в безсъзнание, са били откарани в клиниката. Детето в безсъзнание не е можело да бъде спасено, другото вече е извън опасност.

Малко по-късно бреговата охрана публикува видео, за което се твърди, че е от мисията. Вижда се претъпкана надуваема лодка, мъжки глас реве няколко пъти: "Върнете се!" (Go back!") А зад гумената лодка се вижда кораб на турската брегова охрана.

При условие, че видеото е истинско, то подкрепя сериозните обвинения на правителството в Атина към Турция. Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви в понеделник, че Гърция изпитва „масиран, организиран и координиран натиск от движение на население по източните си сухопътни и морски граници. Тези движения се ръководели и напътствали от Турция". Вместо да спре дейността на трафикантите, както е предвидено в споразумението с ЕС, Турция „сама се превърна в трафикант“. Във всеки случай Гърция ще остане непоколебима и „ще упражнява суверенното право и конституционно задължение да защитава своята териториална цялост“, каза говорителят.

Телевизионен екип от BBC е документирал средствата, които Гърция използва за това. Кадрите на британските репортери показват как хора с качулки в близост до сухопътната граница с Турция арестуват мигранти и ги отвеждат в микробус без регистрационни номера. На граничния пункт край Кастанис гръцките сили за сигурност изстреляха гранати със сълзотворен газ по мигранти, които се опитаха да преминат границата в понеделник.

Междувременно турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обяви в бюлетин чрез Twitter колко души се очаква да напуснат Турция в посока към Гърция през граничния град Одрин: 47 113 души на 29 февруари, 76 358 на 1 март, 100 577 на следващия ден, 117 677 - няколко часа по-късно. Сойлу призовава Гърция да спазва законите за търсещите убежище, по-специално Женевската конвенция за бежанците, и да разгледа молбите за убежище на хората - с особено внимание към човечността.

Според Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) в момента в Турция има около 3,6 милиона регистрирани бежанци от Сирия. Има и около 400 000 търсещи убежище от други страни. Това прави Турция страната с най-голямото бежанско население в света. Повече от 98 процента от тези хора живеят в градските и селските райони, само 1,7 процента са във временни бежански лагери.

Особено в граничните райони на Турция почти няма семейства, които да нямат роднини в Сирия. Загрижеността и солидарността бяха големи, когато войната в съседната страна избухна. По това време Ердоган също наричаше бежанците "братя и сестри мюсюлмани". Изследване от 2015 г. на университета Hacettepe в Анкара казва: „Освен няколко расистки поведения, нивото на общо социално приемане на сирийците в Турция е необичайно високо“. Още тогава изследователи и доброволци за бежанците посочиха, че това вероятно няма да трае вечно, защото няма реална визия за интеграцията на четири милиона бежанци в страната. Досега исканията варират от турски паспорти за сирийците до специално изграждани градове в буферни зони между Турция и Сирия, за да се отърве Анкара от бежанците възможно най-скоро.

Междувременно в редица изследвания на общественото мнение по-голямата част от турците казват, че бежанците са най-големият проблем наред с икономическата криза. Нападенията над бежанци са често срещани, в Истанбул десетки хиляди сирийци, които са изградили нов живот там, се страхуват да не бъдат изгонени от града. Заповедта, че всички нерегистрирани сирийци трябва да напуснат града, бе издадена от Сюлейман Сойлу миналото лято. Същият министър на вътрешните работи, който сега увещава Гърция да организира процедурите за убежище и с мисълта за човечност към бежанците.

Разпространяват се слухове, че турските имиграционни власти дори сами карат бежанци до границата срещу заплащане. Властта отхвърля твърденията. Правителствената турска информационна агенция Anadolu Ajansı, неофициален говорител на властта, заяви, че гърците са източили горивото от бежанската лодка и са изложили хората в Егейско море буквално на смъртна опасност. Турската брегова охрана била спасила бежанците.

Правозащитници разкритикуваха решението на гръцкото правителство в неделя вечерта да не приема нови молби за убежище в продължение на месец. Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви: "От момента, в който отворихме границите си, броят на хората, които отиват в Европа, достигна няколкостотин хиляди. И ще има повече. Скоро ще има милиони". Въпреки това анализ на данните на Международната организация за миграция (МОМ) правя твърденията на Ердоган да изглеждат преувеличени. Според служителите на МОМ става дума за около 13 000 мигранти по гръцката сухопътна граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 4 години
ървата официално потвърдена жертва от обновената бежанска криза на турско-гръцката граница е дете.------------------------------------------------тва не мое ме трогне съвсем друго на ръка е че е абсолютна лъжа кат ония с газовете в Сирия дет възкръсваха, то и там "беха деца" отровени от злите северни opки ама просто не е верно и е eбaси теслата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Молодцы русские затаились, сидят тихо как мышки - вот турка их и не трогает.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още