IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед изненадващо понижи основната лихва с 1/2 процентен пункт

Коронавирусът крие рискове за икономическата активност, се казва в изявление на централната банка

17:08 | 03.03.20 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ прибегна спешно и изненадващо към намаление на лихвения процент с половин процентен пункт във вторник с цел да защити най-дългата икономическа експанзия от разпространяващия се коронавирус.

"Коронавирусът крие рискове за икономическата активност", казва ФЕД в изявление. „В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт“.

Централната банка също така заяви, че „внимателно следи развитието и неговите последици за икономическите перспективи и ще използва инструментите си и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“.

Гласуването за спешно съкращаване на лихвата в диапазона - 1% до 1,25% е било единодушно. Фед също така заяви, че „основите на американската икономика остават силни“.

Централните банкери бяха изправени пред трудно решение. Уроците от финансовата криза показват, че Фед не трябва да чака твърде дълго и да действа твърде колебливо. От друга страна, централната банка не иска да "изпука куршмумите си" твърде рано. Пауъл намали лихвите няколко пъти миналата година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да оказва натиск върху централната банка.

Фед се задейства часове, след като гуверньорът Джером Пауъл и ръководителите на финансите от Г7 заявиха, че „ще използват всички подходящи политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение“.

По време на конферентен разговор финансовите министри и централните банкери на страните от групата обещаха действия, включително фискални мерки, където е необходимо, в подкрепа на световната икономика, заяви японският финансов министър Таро Асо. Той допълни, че желателният политически отговор ще варира за всяка отделна страна.

Единният фронт на световните ръководители успокои притесненията от бързото разпространение на коронавируса в десетки страни и подкрепи възстановяването на световните фондови пазари и на цените на петрола.

Днес Австралия и Малайзия понижиха основните си лихвени проценти, а инвеститорите очакваха Федералният резерв и други централни банки на големи страни да направят същото, може би извън обичайния график на заседанията им и по координиран начин.

Пазарни анализатори смятаха, че има голям шанс Фед да понижи основната си лихва с 50 базисни пункта по време на или преди следващото си заседание през март на 17 и 18. Гуверньорът Джером Пауъл обеща да „действа, както намери за добре“, за да подкрепи най-дългия растеж на американската икономика в историята. Изявлението му помогна за успокояването на фондовите пазари след най-лошата им седмица от 2008 г. насам.

Трейдърите прогнозират също, че Европейската централна банка ще понижи основната си лихва с 10 базисни пункта, а Английската централна банка – с 25 базисни пункта. Те смятат, че Канадската централна банка също ще смекчи паричната си политика.

Коронавирусът, който се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година, се разпространява бързо в цял свят през последната седмица и сега новите случаи са повече извън Китай, отколкото в границите на страната.

Заразените в цял свят са над 90 хил., от които 80 хил. са в Китай. Случаи на коронавирус са регистрирани в 77 страни и територии, като Украйна стана поредната страна, обявила първия си случай на заболяването, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 7 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Другарю Ватенка( без потник, че не останаха пари), минималната заплата навсякъде е израз на държавна и социална политика, не е израз на държавен стандарт. Кой сега е неграмотният ***, гросе специалистен ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Другарю Ватенка( без потник, че не останаха пари) за ДЦК на всяка държава си има рейтинги издавани от няколко кредитни агенции(колко са достоверни и колко трябва да им вярваме е друга тема). Нашите са малко на джънка - така, че не се пъни гросе специалистен да не омажеш компа, не сме цъфнали и вързали. Еле пЪ опитите ти да докажеш, че това е благодарение на трети път пребоядисаните ти дружки- *** от ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Другарю Ватенка(без потник, че парите не достигат), откога финансовата стабилност у нас е заслуга, на която и да е партия, ако мога да ви запитам гросе специалистен??? Тя е заслуга само и единствено на борда, от който ГЕРБ се опитват да се откачат вече втори път( чрез влизане в т.нар.чакалня или ЕРМ2). Първият им опит бе 2016, ако не бъркам. Така, че нито ти, нито мизерната ти партиика имате каквото и да е отношение и към финансовата стабилност и към ръста, гросе специалистен !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Изчезвай и ще спадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Уважаеми другарю, Не се напрягай да обясняваш обратно пропорционалната зависимост между цената и доходността на една книга. В коментара си съм ти посочил нашата БНБ която се е напълнила с такива НОСИТЕЛИ НА "СИГУРНОСТ" НОСЕЩИ И ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ.Не беше ли по добре БНБ да отпусне заеми на българското правителство за да построи ДЪРЖАВНА АЕЦ която би намалила цената на тока и облекчила не само домакинствата , но и фирмената тежест?!Какво да кажем за теглените от правителството заеми от ЧУЖДИ БАНКИ , обслужването на които е несъпоставимо с обслужване на заем отпуснат от БНБ. При заем отпуснат от БНБ печеливши ще са както ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА , така и ПРАВИТЕЛСТВОТО. ГУБЕЩ ЕСТЕСТВЕНО ИМА И ТОВА БИХА БИЛИ ЧУЖДИТЕ БАНКИ КРЕДИТОРИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. Разбира се, че е по добре но ЗБНБ и забранява и централната ни банка е длъжна да плаща по висока цена за някакви ЧУЖДИ АКТИВИ И ТО ПРИ ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ. Нали ти самият не би потърсил "УБЕЖИЩЕ" и не би платил по висока цена за някакви хартиени носители носещи ти ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ!НЕ БИ ГО НАПРАВИЛ , НО ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА Е ЗАДЪЛЖЕНА ПО ЗАКОН И ГО ПРАВИ. ЗА НАШЕ УСПОКОЕНИЕ ГО ПРАВЯТ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ, КОИТО С АМЕРИКАНСКИТЕ ДЦК СИ КУПУВАТ ИНДУЛГЕНЦИИ И ПРАВОТО ДА ПРОДАВАТ НА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПАЗАР В СВЕТА - АМЕРИКАНСКИЯ.ИНТЕРЕСНО В СЛУЧАЯТ Е КАКВО Е ПОВЕДЕНИЕТО НА КИТАЙ И КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО МУ КЪМ ТЕЗИ "СИГУРНИ" ДЦК. Имплантирайки се чрез тях Китай плаща не само правото си да е на американския пазар , но и да КРАДЕ най новите АМЕРИКАНСКИ технологии.И докато се обяснявахме всичко това доходността на 10 годишните американските ДЦК стигна своето дъно от 1% !! ОЧАКВАНИЯТА СА ЕСТЕСТВЕНО ДА ПОСКЪПНАТ , А ДОХОДНОСТТА ДА ПАДНЕ ПОД НУЛА. Най важното което трябва да осъзнаеш, е че СИГУРНА НА ТОЗИ СВЯТ Е САМО СМЪРТТА. Всичко останало, като тези американски ДЦК създават само илюзията за сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Минималната заплатка в Расия, драги мой, е малко над 300 лева и то с увеличението от тая година. А средната заплатка, няма и 1000 лева.И ти и твоите другарчета-празноглавчета ни хвалите тези??! Благодарим ви, отивайте си там, ние мизерия повече не искаме.Първо гледайте да стугнете нас, българите, по заплати, после централна Европа, а Запада...ее, това никога няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 6
Frosty
преди 4 години
Ватников, забравих да добавя, че главата ти е пълна с вaта, вместо мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 9
Frosty
преди 4 години
Ваников, не е зле да си пиеш лекарствата. Колко е тая минимална заплата в България, дето все се хвалиш с нея? 200-300 евро на месец ли? В Русия с тази заплата ще проживееш около 3-4 дена.А в Щатите толкова се изкарва за ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Tъп, но за сметка на това напълнен с опорки.Българските дцк явно не са ***, щом се купуват от международни клиенти. Само съдържанието в черепната ти кутия може да се опиле, като такова.Не се притеснявай за българските пенсионери, виждам, че нито знаеш от къде идват пенсиите, нито къде инвестират българските пенсионни фондове.С няколко думи: ако си траеш, хората няма (може би) да разберат колко празноглава копейка си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Made in USA,с любезното съдействие на ГРОБаритеи всяка нихилистка ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още