IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед изненадващо понижи основната лихва с 1/2 процентен пункт

Коронавирусът крие рискове за икономическата активност, се казва в изявление на централната банка

17:08 | 03.03.20 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ прибегна спешно и изненадващо към намаление на лихвения процент с половин процентен пункт във вторник с цел да защити най-дългата икономическа експанзия от разпространяващия се коронавирус.

"Коронавирусът крие рискове за икономическата активност", казва ФЕД в изявление. „В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт“.

Централната банка също така заяви, че „внимателно следи развитието и неговите последици за икономическите перспективи и ще използва инструментите си и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“.

Гласуването за спешно съкращаване на лихвата в диапазона - 1% до 1,25% е било единодушно. Фед също така заяви, че „основите на американската икономика остават силни“.

Централните банкери бяха изправени пред трудно решение. Уроците от финансовата криза показват, че Фед не трябва да чака твърде дълго и да действа твърде колебливо. От друга страна, централната банка не иска да "изпука куршмумите си" твърде рано. Пауъл намали лихвите няколко пъти миналата година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да оказва натиск върху централната банка.

Фед се задейства часове, след като гуверньорът Джером Пауъл и ръководителите на финансите от Г7 заявиха, че „ще използват всички подходящи политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение“.

По време на конферентен разговор финансовите министри и централните банкери на страните от групата обещаха действия, включително фискални мерки, където е необходимо, в подкрепа на световната икономика, заяви японският финансов министър Таро Асо. Той допълни, че желателният политически отговор ще варира за всяка отделна страна.

Единният фронт на световните ръководители успокои притесненията от бързото разпространение на коронавируса в десетки страни и подкрепи възстановяването на световните фондови пазари и на цените на петрола.

Днес Австралия и Малайзия понижиха основните си лихвени проценти, а инвеститорите очакваха Федералният резерв и други централни банки на големи страни да направят същото, може би извън обичайния график на заседанията им и по координиран начин.

Пазарни анализатори смятаха, че има голям шанс Фед да понижи основната си лихва с 50 базисни пункта по време на или преди следващото си заседание през март на 17 и 18. Гуверньорът Джером Пауъл обеща да „действа, както намери за добре“, за да подкрепи най-дългия растеж на американската икономика в историята. Изявлението му помогна за успокояването на фондовите пазари след най-лошата им седмица от 2008 г. насам.

Трейдърите прогнозират също, че Европейската централна банка ще понижи основната си лихва с 10 базисни пункта, а Английската централна банка – с 25 базисни пункта. Те смятат, че Канадската централна банка също ще смекчи паричната си политика.

Коронавирусът, който се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година, се разпространява бързо в цял свят през последната седмица и сега новите случаи са повече извън Китай, отколкото в границите на страната.

Заразените в цял свят са над 90 хил., от които 80 хил. са в Китай. Случаи на коронавирус са регистрирани в 77 страни и територии, като Украйна стана поредната страна, обявила първия си случай на заболяването, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 4
Frosty
преди 4 години
...такива "боkлyцu" с отрицателна доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Глупчо, то заради това в Руската федерация минималната заплата е двойно по-ниска от България.Ти си пример за пореден неграмотен ***, защо бе, г-н ПсихиЯтър не слуша повече в училище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 3
Frosty
преди 4 години
Забравих да добавя, че боклучавите дългови инструменти на българското правителство, които са с отрицателна доходност, Боко tикваtа ги пробутва на пенсионните фондове. То няма други бaлъци, които ще се набутат да купуват такива ***.Така бъдещите български пенсионери ще платят за заемите на тиkвата и kpaдиливата му kopyмпирана партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 6
Frosty
преди 4 години
Ватников, в Руската федерация екземпляpu като теб ги затварят и ги лекуват в психиятрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 18
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Виждам, че си абсолютно неук плямпач, затова пак ще ти обясня. Бавно. Като за теб.Активите, в зависимост от риска си, имат различна доходност.Колкото един актив е по-нискорисков, толкова по-ниска е доходността.Такива активи са предпочитани от пенсионни фондове и тн., които търсят сигурност.По този повод, в моментната земетръсна среда, доходността пада, защото този актив носи СИГУРНОСТ.Понял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 2
крас
преди 4 години
УВАЖАЕМИ Dr. Vatnikov, Като как да те разбирам с тази титла пред името - КАТО ДОКТОР ИЛИ КАТО ДРУГАР?! Начина на изписването ти говори, че не си Д-р а един от онези остатъци от миналото намерили подслон в една партия, на деградирали партийни "другари" представляващи трета ръка баберка на бившата БКП. Това ли е коментара ти за "сигурната" американска финансова система?Като по компетентен можеше да направиш връзка между сриващите се и в момента акции на американската борса и дъното до което са стигнали десет годишните американски ДЦК. Както са тръгнали нещата скоро и тези ДЦК ще станат с отрицателна доходност, подобна на много други финансови величия, стоящи на глинени крака. Разбира се когато някой печели друг губи. За твое сведение 15 милиарда евро от активите на Управление емисионно на БНБ са инвестирани в ценни книжа на точно такива първокласни ДЦК -та.НАЛИ НЕ ТИ ЗВУЧИ МНОГО ЛОГИЧНО ДА ИНВЕСТИРАШ В НЕЩО КОЕТО Е С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ ?!!По ЗБНБ , вместо да отпуска кредити на българското правителството и държава, БНБ купува такива "сигурни" активи с ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ.КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТАЗИ ТРАКАЧКА ПРИ КОЯТО НА БНБ Е ПРЕДОСТАВЕНО ПРАВОТО САМО НА ФИСКАЛЕН АГЕНТ И ДЕПОЗИТАР , НО НЕ И НА КРЕДИТОР НА ПРАВИТЕЛСТВОТО КАКВАТО ВЪЗМОЖНОСТ ИМАТ ОСТАНАЛИТЕ ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ ??!Естествено онези със "сигурните книги" с ОТРИЦАТЕЛНАТА доходност в които централната ни банка е инвестирала активите си!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 5
kane
преди 4 години
Това в Сащ вече не изглежда като управление, а като дикататура по -скоро!Китай и комунистическата партия там ще излязат най-големите демокрти и подръжници на свободното слово! На запад в момента е само цензура, филтър, цензура, филтър!Според мен Тръмп вече изгуби избирателя и връщане няма с начина по който реагира на проблема!За пазара - аз съм винаги на пазара! Ситуацията е деликатна временно. Совите не са това което са в момента. Кеша е и господар и болклук едновременно. Драматизма е временен. Може да измрат милиони хора тази година по земята от ковид19, а може и да се потуши разпространението му прои наличие на прозрачност и желание за справяне с проблема - за сега такива не навсякъде съществуват! Аз лично дъгло очаквах тази, засега, корекция. И внимателно по малко пазарувам, но имам едно наум, че може да се превърне в мечи пазар, както и че може бързо да се стабилизират и върнат борсите близо до предишни нива. Успех на всички в тези интересни времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 24
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Не плямпай заучени опорки бе, ***.Като нещо не ви харесва на глуповатите копейници и почвате да бълвате опорките как някой лъгал, не било вярно и тн. Толкова си Tъп, че един свестен довод не можеш да изкараш, освен " ще видите".Явно, както коментира друг форумец, новата ви задача след норвежците е да плюете финансовата стабилност и ръста! Жалки сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 27 rate down comment 8
Sandy
преди 4 години
Данните за състоянието на България се манипулират 1>3 от 1 година. Всъщност потъваме, а управниците ни казват обратното. Ония от ЕС пасат патки, правят се на слепи и глухи. Майната им ! До края на годината пропадаме. Не вярвате? Добре, почакайте, ще видите, но тогава ще ви го натрия на носовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
Свидетели сме , че Тръмп и в този сектор постигна своето и все по категорично налага становището , че ще бъде безпорен победител на изборите през ноември. Разбира се ако не прилети някой Черен лебед , или не дай Боже му се случи традиционното за Северна Америка решение на вътрешнополитическата борба, независимо от предприетите напоследък решителни мерки от сега действуващия президент в разчистване на терена от токсични за него елементи.Следователно е време вече да се заложи на еврото , защото очевидно моментния ръст който сега наблюдаваме не е корекция , а по всичко изглежда дългосрочен тренд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още