IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка отпуска 12 млрд. долара спешна помощ за борба с коронавируса

Пакетът ще осигури грантове и нисколихвени заеми на страни с ниски и средни доходи

08:57 | 04.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Малпас. <em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Дейвид Малпас. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Световната банка обяви, че спешно отпуска 12 мрд. долара, за да помогне на държавите да вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус и за смекчаване на икономическите ѝ последици.

Инфекцията CОVID-19 е обхванала повече от 60 страни, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Средствата ще отидат за подпомагане на развиващите се страни, които да укрепят здравните си системи, включително да разширят достъпа до медицински услуги. Пакетът ще осигури грантове и нисколихвени заеми на страни с ниски и средни доходи.

Пакетът ще предостави първоначални кризисни бързодостъпни ресурси в размер на до 12 млрд. долара - от които 8 милиарда долара са нови пари. Сумата включва до 2,7 млрд. долара ново финансиране от Международната банка за възстановяване и развитие, 1,3 милиарда долара от Международната асоциация за развитие, допълнени от 2 милиарда долара от съществуващото портфолио на банката и 6 милиарда долара от Международната финансова корпорация. Помощта ще включва също политически съвети и техническа помощ, основаваща се на глобални познания и знания на ниво държави.

Подкрепата ще обхване редица мерки за укрепване на здравните услуги и първичното здравеопазване, за по-добро наблюдение и докладване на заболяванията, за обучение на здравните работници и за насърчаване на ангажираността на общностите, за поддържане на обществено доверие и подобряване на достъпа до лечение за най-бедните пациенти.

„Работим за осигуряване на бърз и гъвкав отговор, базиран на нуждите на развиващите се страни, за да се справим с разпространението на COVID-19“, заявява Дейвид Малпас, цитиран в прессъобщение. „Това включва спешно финансиране, политически съвети и техническа помощ, надграждайки съществуващите инструменти и експертен опит на групата на Световната банка, за да помогнем на страните да отговорят на кризата“.

Междувременно във вторник Световната здравна организация обяви коронавируса за по-смъртоносен от сезонния грип. „Около 3,4% от доказано заразените с коронавируса COVID-19 са починали, което далеч надвишава смъртността от сезонния грип (под 1%)", съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Помощ за 60 развиващи се държави !!ОТ СТАТИЯТА РАЗБИРАМЕ, ЧЕ "Помощта ще включва също политически съвети и техническа помощ, основаваща се на глобални познания и знания на ниво държави." !!!КАТО ЧЕТА ТЕЗИ РЕДОВЕ СЕ СЕЩАМ ЗА ФИЛМА НА ГЕНКА ШЕКЕРОВА ЗА ХАИТИ И "ПОМОЩА" НА "ЦИВИЛИЗОВАНИЯ" ЗАПАД ЗА ТАЗИ СТРАНА!!Нашата Криси Георгиева като еврокомисар на ЕС МЪГЛЬОСА НЯКЪДЕ ЕДИНИ 800 МИЛИОНА ЕВРА , които така и не стигнаха до БЕДСТВАЩОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ХАИТИ. И ТУК НЕЩАТА СЕ ПОВТАРЯТ. За мен това си е чиста инжекция на БЕДСТВАЩИТЕ БОРСИ , КОИТО СЕ СРИВАТ в резултат от разпродажбата на акциите. ЩОМ ТЕЗИ ОТ ФЕД СА Я ДОКАРАЛИ ДО ТАКИВА *** СЕЛСКИ ПРИОМИ ЗА ОПРАВЯНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО ЯСНО, ЧЕ НЕЩАТА СА МНОГО СЕРИОЗНИ. Е добре, ще дадете днес глътка въздух на борсата си с тези мижави 12 милиарда евро. МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ С ТЯХ ЩЕ ОБЪРНЕТЕ ТРЕНДА И ЩЕ СТАБИЛИЗИРАТЕ СИТУАЦИЯТА КОЯТО СТАВА ВСЕ ПО АПОКАЛИПТИЧНА И ПО АПОКАЛИПТИЧНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още