IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Владимиров: Забавянето на строежа на IGB не позволи по-добри ценови условия за газа

След понижението на цените на газа, топлинната енергия в у нас ще поевтинее на места с над 20%, като цента на потребителския ток също ще падне, смята Еленко Божков

12:34 | 04.03.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС/МС</em></p>

Снимка: БГНЕС/МС

Забавянето на изграждането на интерконектора Гърция-България (IGB) от страна на българското правителство възпрепятства по-изгодни ценови условия за природния газ при преговорите с „Газпром“, заяви в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Мартин Владимиров.

По неговите думи България е последната страна от Европейския съюз (ЕС), която се възползва от споразумението между блока с Русия за предоговаряне на условията на дългосрочното споразумение и не е търсила компенсация за последните 10 години, в които тя плаща с 20-30% по-скъп газ спрямо средната европейска цена.

От своя страна Еленко Божков, бивш член на националния енергиен регулатор, припомни, че още от 2017 г. е формалното съгласие на „Газпром“ за стартиране на процедурата по преразглеждане на споразумението за снабдяване с газ и ценовите нива.

„По отношение на страните членки на блока, които получават руски газ, само 16,5% от тях работят с т.нар. петролен индекс, докато останалите 57% ползват хъбов индекс“, заяви експертът.

Той подчерта, че при определянето на цената за България важна роля има и авансът, отпусната на страната ни от Русия за изграждането на отхвърления в последствие „Южен поток“, като тук става въпрос за суми между 300 и 800 млн. евро, за които руският президент Владимир Путин „многократно напомня“.

Според Владимиров в едно нещо българската енергетика е близка с тази на Гърция – и двете страни остават без промяна условията с „Газпром“.

България беше „закотвена с един много консервативен тип договор“, базиран на петрола, така че в условия на геополитически риск газът към нас поскъпва задно с покачването на петролните цени, които отразяват всяка по-сериозна геополитическа турбуленция. 

„До 5 август 2019 г. никой в България не се е опитвал да предоговори условията по договора – нито едно правителство, нито едно управление на „Булгаргаз“, подчерта той, добавяйки: „Мисля, че към 2019 г. дори и в България се разбра, че условията на пазара са много по-изгодни от договора с „Газпром“ и че трябва да се опълчим на Русия“.

Владимиров изтъкна, че дори и след сегашното намаление на газовите цени страната ни ще плаща малко под средните цени в Източна Европа.

„Тук включваме Германия и Италия. Страни като Словакия, Чехия и балтийските държави ще плащат с 10% по-евтин газ спрямо нас“, изтъкна енергийният анализатор.

Спрямо средната цена в Западна Европа България ще плаща с 20% повече, добави той.

„Част от проблема с компенсацията при цените е, че през цялото време българската преговорна позиция беше доста слаба. Въпреки че „Булгаргаз“ започна за първи път да диверсифицира доставката си като купуваше през последната половин година природен газ от терминалите за втечнен природен газ (LNG) в Гърция, този ефект не е достатъчно силен, за да провокира наистина сериозна отстъпка от страна на „Газпром“ или пък компенсация в по-дългосрочен период назад във времето“, подчерта Владимиров.

Той коментира и ситуацията с „Турски поток“, като посочи, че желанието на България да се обвърже с проекта дава достатъчно силно основание на Русия да протаква преговорите за цената на газа.

„България остава в една много асиметрична позиция спрямо руската държава, защото „Турски поток“ ни прави отново до голяма степен зависими от руското гориво за следващите 3 десетилетия“, сподели Владимиров.

От своя страна Еленко Божков заяви, че при „Турски поток“ и IGB се забелязва една и съща ситуация – на забавяне на изграждането на планираните отсечки.

Според него поевтиняването на руския газ за България ще се отрази и върху цената на топлинната енергия. При „Топлофикация-София“ спадът на цената може да достигне 27%, докато в Плевен и Пловдив – намалението ще бъде на ниво от 21%, докато във Варна топлинната енергия ще поевтинее с 24 на сто.

„Освен цената на топлинната енергия ще се намали и изкупната преференциална цена на електрическата енергия, в следствие на което ще се намали и такса задължение към обществото, а крайните цени на електроенергията за всички потребители в България ще спаднат с около 3 лв на мегаватчас“, посочи Божков.

Владимиров допълни от своя страна, че остават редица неблагоприятни за България условия от договора с Русия, които тепърва предстоят да бъдат разгледани и дискутирани. Едно от тези условия е ангажимента на страната ни да купува минимум 80% от газа от Русия, независимо дали той ѝ е необходим или не, което блокира фокуса върху алтернативни източници.

От друга страна Галина Александрова, журналист от 3e news, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че намаляването на цената на природния газ за потребителите ще бъде по-малко от договореното понижение между Русия и България.

По нейните думи българските потребители не трябва да очакват спад в цената на газа с над 40%, тъй като върху тази сума ще трябва да се начисли ДДС, акциз, такса достъп и такса пренос.

„Няколко фактора принудиха Русия да подпише подобно споразумение. Не очаквахме такъв спад на договорените цени“, посочи Александрова.

Според нея основната причина е разследването, което Европейската комисия (ЕК) проведе относно доминантната позиция на „Газпром“ на пазара за природен газ. Последва и подписване на споразумение.

"България бе включена в групата на деветте страни с най-висока цена на природния газ и трябваше да бъде предоговорена както цената, така и самата формула за определянето ѝ", подчерта гостът.

Александрова уточни, че ще се възстановяват надвзети суми както на Топлофикация и индустриалните потребители, така и на разпределителните компании. 

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още