IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple заложи всичко на Китай. После дойде коронавирусът

Стратегията на компанията да концентрира производството си в азиатската страна може да ѝ изиграе лоша шега

13:35 | 04.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Много преди епидемията с коронавируса екипът на Apple, отговарящ за операциите ѝ, изрази опасенията си за зависимостта на технологичния гигант от Китай. Още през 2015 г. някои директори предложиха компанията да премести сглобяването поне на един продукт във Виетнам. Това щеше да позволи на Apple да започне няколкогодишен процес по обучаване на служители и създаването на нов клъстер от доставчици на компоненти извън Китай, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Висшият мениджмънт отхвърля идеята. За Apple да излезе извън Китай, вторият ѝ по големина пазар и място, където се сглобяват повечето ѝ продукти, е прекалено голямо предизвикателство.

Зависимостта на Apple от Китай отдавна дразни служителите, а отскоро и инвеститорите. Коронавирусът представлява третият голям проблем за Apple в страната за последните години - след търговското напрежение между Пекин и Вашингтон и отслабването на продажбите на iPhone в азиатската държава.

В момента производството в Китай е ограничено, тъй като Пекин въведе ограничения в опит да овладее епидемията на коронавируса. Apple пък предупреди инвеститорите, че няма да успее да изпълни собствената си прогноза за приходите от продажби за текущото тримесечие. След като обяви това, пазарната капитализация на компанията спадна с над 100 мрлд. долара.

"Никой директор няма да признае публично: Трябваше да помислим за уязвимостта в Китай", коментира Бурак Казаз, професор в Университета на Сиракуза. „Но оттук насетне няма извинения“.

Китай беше ключов фактор за ръста на пазарната стойност на Apple. Страната предоставя стабилна, ефективна и евтина база за производство с развита мрежа от доставчици, която помогна за затвърждаването на рентабилността на Apple.

Главният изпълнителен директор на американския технологичен гигант Тим Кук продължава да отхвърля нуждата от значителна промяна във веригата за доставки на Apple. В интервю от миналата седмица за Fox Business Network той заяви, че непредвидимите събития са проблем за модерния бизнес и подчерта, че екипът на Apple вече се е справял със ситуации на земетресения, цунами и други предизвикателства.

"Въпросът за нас е: Издръжливи ли сме там или не? Нужно ли е да правим някакви промени?“, обясни Кук. По думите му сега не са нужни фундаментални промени.

Наскоро Apple започна експеримент с малко производство извън Китай. Тези опити, включващи планове за сглобяване на безжичните ѝ слушалки във Виетнам и производството на iPhone в Индия и компютрите Mac Pro в САЩ, са изправени пред множество трудности.

Пълното излизане извън Китай е невъзможно. Apple разчита на работната сила от над три милиона индиректни работници в Китай. Нейният основен поддоставчик, тайванската Foxconn, наема стотици хиляди сезонни работници в Китай, много от които ръчно поставят малки детайли в рамките на процеса по сглобяване, твърдят източници, запознати с процеса. Десетки хиляди по-опитни инженери в производството пък съблюдават целия процес.

Откриването на такъв брой неквалифицирани и квалифицирани работници е невъзможно, твърди Дан Панзика, бивш директор на Foxconn. Населението на Китай позволи на доставчиците да строят заводи с капацитет за над 250 хил. хил. души. Броят на мигрантите работници в Китай, които се занимават с по-голяма част от дейностите за Apple, надхвърля общото население на Виетнам от 100 млн. души. Индия е най-близкото сравнимо място,но пътищата, пристанищата и инфраструктурата изостават от тези в Китай.

Прехвърлянето на производството може да изиграе лоша шега на продажбите на Apple в Китай, а страната носи близо една пета от общите ѝ приходи. Наемането на толкова много местни работници помогна на компанията да получи достъп до пазара, а всяка промяна може да отслаби отношенията ѝ с правителството, което има огромно влияние върху това как се позиционират глобалните марки в държавата, твърди Нийл Моустън, технологичен анализатор в Strategy Analytics.

Макар че марката Apple остава силна в Китай, нейният дял на пазара на смартфони се сви до 7,5% от пика си от 12,5% през 2015 г. Причина за това е конкуренцията на местни играчи като Huawei Technologies според Canalys.

Малко вероятно е Apple да прехвърли някаква част от производството на най-скъпия си iPhone в Индия по-късно тази година, твърди източник, запознат с международните операции на Foxconn. Веригата за доставки не е налична, а работниците в Индия не са готови да произвеждат висок клас модели, допълва той. Foxconn не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Усилията за подновяване на производството в Съединените щати също не постигнаха голям успех. Един от заводите там произвежда нишовите компютри Mac Pro в Остин, Тексас, като продава предимно в Северна и Южна Америка. Моделите, продавани в останалата част на света, се правят в Китай.

А когато стане дума за това къде да се правят новите модели iPhone, които анализаторите очакват да бъдат обявени в следващите седмици, Китай е изборът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Това е исторически шанс да се разреши въпросът с конкуренцията . Ако Хуавей придобие Епъл за 1 ст. , и готово .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis23
преди 4 години
аа да са на крива ракета и космоса и пречи,че акциите са надценени с поне ено пеесе пъти .... ми да си ги е произвела тамагочитата дома къде ми щтрапацира при вирусолозите ?? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
дядя вова , знам че си фен ... да ти споделя ... space x в петък качват dragon за 20-ти път на космическата станция . теслата са увеличили пробегът на топ версиите на модел S и X над 600км след пълно зареждане ... обезлесяването на гигафакторито в берлин е приключило навреме , демек строителството ще започне в срок ... в невада , до старата фабрика , са вдигнали нова на 500.000м2 , и там са започнали сглобяването на поточната линия за tesla semi - камионът ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
E, то Тръмп предупреди, че ще бие през ръцете - заводите обратно.Коронавирусът, за да стане отсамосебе си, трябва да възникнат според учените 4 едновременни мутации.Което няма как да стане.Което казва: това е лабораторен, не природен вирус!!!По време на китайската нова година, годината на плъха (яли уж припели, т.е. плухове/мишки летящи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още