IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Турция ползва „миграционен натиск“ за политически цели

Брюксел защити действията на Гърция и ще предприеме „всички нужни мерки“, за да защити външните граници на ЕС

10:32 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на Frontex на ГКПК Капитан Андреево<em>. Снимка: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU</em></p>

Служители на Frontex на ГКПК Капитан Андреево. Снимка: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Европейският съюз (ЕС) и неговите държави членки потвърдиха своята решимост да защитят външните си граници.

„Незаконните гранични преминавания няма да бъдат толерирани", се казва в изявление, договорено от вътрешните министри на 27-те държави от ЕС на специална среща в Брюксел в сряда вечерта. „ЕС и неговите държави членки ще предприемат всички необходими мерки в съответствие с европейското и международното право“, се посочва още в текста. Освен това вътрешните министри на ЕС обвиниха Турция, че използва „миграционен натиск“ за политически цели.

През уикенда Турция обяви, че отваря границите си към ЕС за мигрантите. В резултат на това хиляди хора се отправиха към гръцката граница. Наблюдатели смятат, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска по този начин да окаже натиск върху ЕС. Гръцките сили за сигурност използват силови методи в опитите си да отблъснат мигрантите - нещо, което защитниците на правата на човека критикуват.

„ЕС единодушно застава зад Гърция и няма да позволи незаконни преминавания на границите. Очакваме мигрантите и лицата, търсещи убежище, да спазват нашето европейско законодателство", заяви вътрешният министър на Хърватия Давор Божинович. Неговата страна председателства в момента Съвета на ЕС.

„Никой не може да каже със сигурност дали всички мерки на гръцко-турската граница в момента отговарят на международното право“, призна комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Разчитам на гръцкото правителство да следва правилата, добави тя, цитирана от Handelsblatt.

Oще в сряда вечерта ЕК обяви, че ще помогне на Гърция с план от шест точки. Той предвижда Агенцията на ЕС за убежищата да изпрати 160 експерти от ЕС. Фронтекс също ще разгърне нова програма за бързо завръщане на хора, които нямат право да останат в Гърция. Освен това ЕС ще координира политиките си по-добре със Западните Балкани.

Някои точки от плана вече бяха известни. По искане на Гърция Фронтекс вече обяви, че ще разшири помощта на турската граница. Гърция ще получи до 700 млн. евро за управление на миграцията. Атина също така задейства механизма за гражданска защита на ЕС за осигуряване на медицинско оборудване, палатки и одеяла. Германия ще подкрепи Гърция с 20 допълнителни гранични служители и хеликоптер за морско облитане. В момента 60 германски полицаи участват в операции на Фронтекс в Гърция.

Атина отново обяви, че всички мигранти, които незаконно са влезли в Гърция след 1 март, ще бъдат настанени в затворени центрове за задържане. Тези хора не могат да кандидатстват за убежище. „Те ще бъдт експулсирани оттам в своите страни", заяви министърът по миграцията Нотис Митаракис в сряда вечерта по гръцката телевизия. Първият лагер се изгражда близо до северния гръцки град Серес, поясни той.

Темата ще играе сериозна роля и в Бундестага днес. Депутатите ще говорят за ескалацията на напрежението в сирийската въстаническа крепост Идлиб и последствията за Европа. Идлиб се намира на турската граница, като Анкара има военно присъствие там и подкрепя бунтовниците, които се сражават срещу силите на сирийското правителство.

Турция вече е подслонила милиони сирийски бежанци. Страната се опасява от пореден прилив на хора и се оплаква от липсата на ангажираност от международната общност - това е предисторията на скорошната ескалация в миграционния спор с ЕС. Ситуацията в Идлиб и напрегнатата обстановка на гръцко-турската граница ще доминират темите и на срещите на министрите на отбраната и външните министри на ЕС в хърватската столица Загреб.

Освен ситуацията на гръцко-турската сухопътна граница напрегнато е положението и на гръцките острови в Източно Егейско море, където хиляди мигранти са в пренаселени лагери. Две държави - Люксембург и Финландия – са предоставили конкретни данни за възможността си да поемат непълнолетни бежанци от островите, заяви комисар Йохансон. Според германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обаче на срещата не се е дискутирало преразпределението на бежанците. „Не, това не беше на дневен ред", каза той, но съветът на министрите ще „решава по този въпрос своевременно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още