IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на Европа е да защити границите си

На “ничията земя” между Турция и Гърция има сблъсък на различни светове, за България е трудно да бъде посредник, посочи журналистът Мариян Карагьозов

12:45 | 05.03.20 г.
Политиката на Европа е да защити границите си

"Мнозинството от бежанците и мигрантите се опитват да стигнат до Одрин, тъй като транспортните връзки до Истанбул са най-добри. В последните дни се наблюдава намаляване на броя на пристигащите. Всички данни са много относителни. Гърция оспорва даваните от официалните турски власти данни", коментира журналистът.

Карагьозов уточни, че всички от мигрантите са в "ничията земя", защото една част от граничната зона е река Марица.

"Между турските власти и мигрантите за момента няма сблъсъци. Мигрантите бяха доста разочаровани, когато чуха, че гръцката граница не е отворена", посочи кореспондентът на БНР.

По думите му проправителствените медии в Турция акцентират върху нехуманния подход на гръцката държава. “Опозиционните медии разказват историите на потърпевшите и критикуват трафикантите, както и инструментализацията от страна на правителството", разкри Карагьозов.

Според него в момента европейската реакция е по-различна от тази през 2015 г., когато мигрантската вълна беше друга, но потвърди, че Европа запазва политиката си за защита на границите.

Кореспондентът твърди, че за България е трудно да бъде посредник в това отношение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още