IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът между Путин и Ердоган поставя на карта много пари

Залозите може да се окажат още по-високи от кризата между Турция и Русия от 2016 г.

19:00 | 05.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Новото напрежение между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган поставя на изпитания крехката дружба, която позволи на Москва и Анкара да работят заедно в Близкия изток. Но налице е и още една причина, заради която нещата може все пак да не излязат дотам извън контрол: двете държави имат дълбоки икономически връзки.

Потенциалът на икономическият трус беше изпитан през 2016 г., когато Москва наложи мащабни ограничения върху търговията си с Анкара, след като руски самолет беше свален в Сирия от турски изтребител. Конфликтът тогава доведе до загуба на работни места и нарастващ търговски дефицит в Турция, докато в Русия това се отрази в нарастваща инфлация. Последните ограничения в търговията бяха премахнати през 2018 г. със затоплянето на отношенията между двете държави.

Този път обаче залозите може да се окажат дори още по-високи, тъй като икономическите отношения между двете страни се задълбочават все повече. Русия си възвърна статута на втори по големина търговски партньор на Турция след последния им конфликт с обща търговия в размер на 26 млрд. долара.

Bloomberg обобщава в пет графики какво е заложено на карта, ако отношенията между двете държави отново се влошат.

1111 1111

Турция е едва седма поред сред руските търговски партньори, но Москва строи атомна електроцентрала за 20 млрд. долара в южната си съседка, а през януари заработи газопровода между двете страни по дъното на Черно море. Анкара също така закупи руска противоракетна система на стойност 2,5 млрд. долара миналата година, като има интерес от още покупки.

Също така турската туристическа индустрия – така необходим за страната източник на приходи във валута, разчита на Русия за 16% от чуждестранните туристи в страната годишно. Забраната за пътувания през 2016 г. нанесе силен удар по Турция и накара Ердоган да потърси помирение с Путин, след като приходите от туризъм намаляха значително.

2222 2222

Турските фермери бяха най-големите губещи от последния конфликт между Анкара и Москва. Путин наложи забрана за внос на турски плодове и зеленчуци, за да стимулира руското производство. Последните ограничения отпаднаха през май 2018 г. оттогава насам продажбите се възстановяват, но все още не са достигнали нивата си отпреди кризата в отношенията.

3333 3333

Турция е най-големият производител на пшеница за Русия и износът достигна рекордни нива през последните две години, което прави Москва потенциално по-уязвима при конфликт. През 2016 г. Ердоган отговори на ограниченията на Путин като наложи ефективна забрана за покупки на пшеница от Русия, но тази стратегия беше риск и за Турция – най-големият в света износител на брашно и един от най-големите потребители на хляб в света на глава от населението.

4444 4444

друга област, където Русия инвестира стабилно в търговските си отношения с Турция е газовият пазар. Гигантът „Газпром“ започна да доставя газ по газопровода „Турски поток“ от януари насам, увеличавайки още пазарния си дял в Турция и намалявайки зависимостта на Русия от Украйна като транзитна страна.

5555 5555

Големият търговски дефицит на Турция и нарастващата безработица я поставят в по-лоша позиция спрямо Русия при справяне с евентуален търговски конфликт. Над 13% от турците са безработни спрямо 10% при последния конфликт между двете страни. За сравнение, през последните няколко години Путин успя да натрупа един от най-големите в света валутни резерви, свивайки разходите, за да направи Русия по устойчива на външни заплахи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
lozkhris
преди 4 години
Вчера "великият" неосултан просто клекна в Москва и цялата логорея от последния месец отиде в канала.... Ще прави това, което му наложат от Москва и ще продължава, както вчера, да нарича Путин "скъпия приятел".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още