IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. – прелюдия към турбулентност

Тишината и „дирижираните“ конфликти не продължават дълго и най-вероятно през 2020 г. ще видим много от триковете на съдбата

10:00 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Йордан Моллов

2019 г. премина под знака на спокойствието. Борсата вървеше напред и нагоре и не претърпя никакви големи сътресения. Растежът като че ли изненада всички и не спря през цялата година. Не успяха да създадат проблеми нито скандалите около американския президент, които сякаш бяха безкрайни, нито непрекъснатите военни конфликти и инциденти в Близкия Изток.

Въпреки много предупреждения и притеснения за прекупен пазар годината зарадва всички участници със спокойствие
и предвидимост. Китай продължи със своята политика. Това в крайна сметка успя да укроти американския президент, като запази системата за глобална търговия, на която дължи своя икономически и геополитически успех. Във военен и политически план Китай се пребори и с бунтовете в Хонконг, а океанският флот успя да пусне на вода рекорден брой нови и модерни бойни кораби.  Всичко на всичко за изгряващата сила не беше лоша година.

Руската федерация продължи своята политика на засилване на политическото и военно влияние в Близкия Изток.


Руската федерация продължи своята политика на засилване на политическото и военно влияние в Близкия Изток. Руснаците запазиха своя фаворит – Башар Асад, и успяха да консолидират политическото влияние на Сирийския режим като водещ властови субект. Руснаците показаха военна мисъл и ново оръжие, но традиционно не успяха да покажат нищо съществено в икономически план. Санкциите и изборният процес не предизвикаха никакви сътресения или изненади.

Ако годината изглеждаше скучна за всички значими икономически и политически играчи на глобалната шахматна дъска, за американците не изглеждаше политически успешна. Доналд Тръмп скачаше от един скандал в друг, но оцеля – което го направи най-силния претендент за следващ мандат на поста. Въпреки многобройните опити на опонентите му да го отслабят пред американските гласоподаватели, нито секс скандали, нито съдебни процеси и осъдени съмишленици не успяха да разклатят монолитната му позиция. Емигрантският проблем не беше решен, севернокорейският лидер не промени драстично политиката си, а Европа е все по-отдалечена от идеите и целите на Белия дом. За Америка светът е все по-объркан и далечен, а оправяне с краткосрочните и дългосрочните предизвикателства изглежда все по-трудно. Икономиката на САЩ вървя добре, както и капиталовите им пазари, но съществува голямо неравенство в разпределението на тези „успехи“.
Единствените напълно погълнати от свои проблеми и притиснати от всички страни са членовете на ЕС


Единствените напълно погълнати от свои проблеми и притиснати от всички страни са членовете на ЕС. Англосаксонците окончателно си тръгнаха, руската федерация е все по-враждебна и въоръжена, а Америка е загубила интерес от партньорство с многобройните лидери и комисии в европейската бюрократична машина. Европейците не са дефинирали концепцията за своето бъдеще и единственият деен - френският лидер - не успява да привлече дори половината от другите държави в подкрепа на своите инициативи.

В заключение, 2019 г. бе една скучна година за пазарите. В политически аспект светът не се промени много. 2019 г. обаче бе прелюдия към нещо по-интересно и значимо. Тишината и „дирижираните“ конфликти не продължават дълго и най-вероятно през 2020 г. ще видим много от триковете на съдбата.

Йордан Моллов е завършил международни отношения в SUNY New Paltz, САЩ и бизнес администрация във Fordham University, САЩ. От там пътят му продължава в централата на Обединените нации в Ню Йорк. От 2006 до 2009 година работи като анализатор в няколко хедж фонда в меката на търгуването с акции Wall Street: Hound Partners, 3G capital, NYLIM. От там се заражда любовта му към инвестициите, а безценният опит, натрупан там, по-късно дава своето отражение в пазарните успехите на компаниите, които ръководи. Днес той е преподавател по Стратегии и Е-business в няколко университета. Йордан Моллов е и най-младото лице в България с титла професор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още