IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция праща 1000 полицаи на границата си с Гърция

Те трябвало да предотвратят отблъскването на мигрантите от страна на гръцките граничари

15:27 | 05.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA</p>

Снимка: EPA

Турското правителство изпраща хиляда допълнителни полицаи на границата с Гърция. Те трябва да „попречат“ на гръцките власти да „отблъснат" бежанците, които се опитват да преминат граничната река Еврос, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу по време на посещение в граничната зона, цитиран от AFP. Полицаите са напълно екипирани членове на специалните части.

Съобщенията за убит мигрант на гръцко-турската граница засилиха напрежението между Анкара и Атина. Турски медии съобщиха, че гръцките граничари са застреляли мъж, а няколко мигранти са били ранени. Говорителят на гръцкото правителство отрече това в сряда и заговори за „фалшиви новини“.

Според медиен материал гръцката полиция очевидно използва „потенциално смъртоносни“ куршуми със сълзотворен газ срещу бежанци и мигранти. На границата били открити празни патрони със сълзотворен газ с остър връх, съобщи разследващият сайт Bellingcat в четвъртък. Уебсайтът публикува снимка, на която се вижда мъж с каска зад редиците на полицаите, зареждащ такъв патрон в пистолет за сълзотворен газ.

„Никой не може да каже със сигурност“ дали всички мерки на гръцко-турската граница в момента отговарят на международното право, призна комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон по-рано днес. ЕС можел само да настоява за спазването на това право: „Разчитам на гръцкото правителство да го спазва“, каза тя.

Междувременно руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган започнаха преговорите си за примирие в сирийската провинция Идлиб, предаде Ройтерс. Още в началото на срещата Путин изрази своите съболезнования за неотдавнашното убийство на турски войници там. Говорейки редом с госта си в Кремъл, руският президент каза, че положението в Идлиб е толкова напрегнато, че изисква преки разговори с турския му колега.

Ердоган пристигна в Москва в момент, когато руските и турските военни са изправени един срещу друг в една война, която прогони от домовете им близо милион хора за три месеца, посочва Ройтерс. По молба на Ердоган разговорът ще започне на четири очи, а после, при необходимост, в него ще се включат и членовете на делегациите на двете страни.

Срещата бе организирана, след като десетки турски войници бяха убити през последните седмици при боевете в Идлиб - последния бастион на бунтовниците и джихадистите в северозападната част на Сирия, където Анкара води военна операция срещу силите на президента Башар Асад. Дамаск предприе през декември настъпление в Идлиб, което предизвика хуманитарна катастрофа и близо милион души бяха принудени да напуснат домовете си и да се отправят към турската граница.  Тази ескалация на напрежението на терен доведе до дипломатически напрежения между Москва, съюзник на сирийския режим, и Анкара, която поддържа бунтовниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Турците както е тръгнало ще влязат в Гърция, като в Сирия 30 км навътре, за да направят там безопасна буферна зона за бежанците. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още