IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган успяха да се договорят за Сирия

Русия и Турция ще създадат коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от патрули и на двете страни

20:30 | 05.03.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в задълбочаващата се военна криза в сирийската провинция Идлиб, надявайки се да подсилят силно разклатените връзки между Москва и Анкара, съобщава Bloomberg. 

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл, продължили шест часа.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. Путин заяви в началото на разговорите, че Русия и Турция не трябва да разрушават отношенията си по този въпрос.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори относно виждането ни за случващото се в Сирия“, посочи Путин на съвместен брифинг след преговорите. „Но всеки път в критични моменти, благодарение на високото ниво на нашите двустранни връзки, намираме обща позиция за спорните области и успяхме да достигнем приемливи решения. Това се случи сега“, добави той.

Ердоган иска от Путин да приеме плана му за създаване на нова зона на контрол в Идлиб, която да засели милиони бежанци, споделят висши служители, запознати с политиката на Анкара. Това виждане се сблъсква с настояването на Путин, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да си върне контрола над цялата територия на своята страна.

И Русия, и Турция внимават да избегнат директен конфликт, дори когато насилието ескалира през последните дни. Докато Русия официално контролира небето над Сирия, Турция насочи флот от дронове срещу армията на Асад, след като въздушен удар уби 33 турски войници за един ден на 27 февруари.

Новото споразумение е допълнение към договорa, който Путин и Ердоган подписаха през 2018 г.

Споразумението, постигнато в четвъртък, изисква създаването на коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от руско-турски патрули, както и стъпки, които да позволят връщането на бежанците и достъп до хуманитарна помощ. И двете страни потвърдиха ангажимента си за териториалната цялост на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
интерено, къде ли са децата на мави ?!?! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
И относно още няколко опорки:Загубата на население се дължи на вашето наследство, тавариш! Хората избягаха от социалистическата ви *** и мизерията!Впрочем, защо децата на всички руски "величия", включително и на ***, живеят на Запад??Целият този погром в индустрия, пенсионна система и др. се случи, защото когато абдикирахте от властта 1989та година, знаехте какво оставяте, фалирали заводи, чиято продукция никой не иска, скпваща се инфраструктура и народ, научен да краде и да връзкарства! Затова и нямаше партийна съпротива тук 89та година, защото знаехте каква е ситуацията и какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
?!?! единия път ми кажваш че е военнен, после че не бил помирисвал армия .... последно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Партийно секретарче, някак си удобно си пропуснал, че сравняваш круши с ябълки, т.е. държавен външен дълг спрямо държавен + частен.Ако се сравняват държавен срещу държавен, в момента дългът към БВП е МНОГО по-нисък от времето на любимия ти соц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Грешка! Не е помирисвал армия! Дава ли индикации на 60-годишен мъж, според тебе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Това требва да ми го обясниш по-популярно.Иначе, за разпенявилите се тука анализатори на соца, ето проста е безспорна картинка за сравнение на ситуацията с икономиката:През 1988 г. България има БВП от $ 23 млрд. и дълг от $ 10.6 млрд., или 46% от БВП - това, след като през 1984 загубихме цялата помощ от изтока... ;)През 2019 г. България има БВП от ? 59 млрд. и дълг от ? 34 млрд, или 56% от БВП - това, с цялата могъща помощ от западаТуй е полуженийту, Минке - ясно и обективно. Като добавиме масовото обезлюдяване и загуба на трудоспособно население, погромът в образование, здравеопадване, отбрана и пенсионна система, картинката за огромната помощ от запада съвсем се изяснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
после му видях и долния коментар... еми, много му личи че е бил там толкова време и сега чак си обяснявам всичките му неадекватни коментари... :))) армията не прощава на мозъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
***Фат мак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... Не само наследник - напрао кадрови военен... ;) Ако през 1978 е е постъпил в армията и е бил на 18 г., начи през 2013 у Афганистан е бил на 54 г. Начи или е полковник и е бил командир на контингента, или е ***. И в двата случая - от състава на Специални сили на Карловската бригада. Е, как такъв човек ше пише точно тека и то такива простотии за армията?Бе мани, напълни се тука с клоуни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 6
penman
преди 4 години
Поредните комунистически глупости, които пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още