IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган успяха да се договорят за Сирия

Русия и Турция ще създадат коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от патрули и на двете страни

20:30 | 05.03.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в задълбочаващата се военна криза в сирийската провинция Идлиб, надявайки се да подсилят силно разклатените връзки между Москва и Анкара, съобщава Bloomberg. 

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл, продължили шест часа.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. Путин заяви в началото на разговорите, че Русия и Турция не трябва да разрушават отношенията си по този въпрос.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори относно виждането ни за случващото се в Сирия“, посочи Путин на съвместен брифинг след преговорите. „Но всеки път в критични моменти, благодарение на високото ниво на нашите двустранни връзки, намираме обща позиция за спорните области и успяхме да достигнем приемливи решения. Това се случи сега“, добави той.

Ердоган иска от Путин да приеме плана му за създаване на нова зона на контрол в Идлиб, която да засели милиони бежанци, споделят висши служители, запознати с политиката на Анкара. Това виждане се сблъсква с настояването на Путин, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да си върне контрола над цялата територия на своята страна.

И Русия, и Турция внимават да избегнат директен конфликт, дори когато насилието ескалира през последните дни. Докато Русия официално контролира небето над Сирия, Турция насочи флот от дронове срещу армията на Асад, след като въздушен удар уби 33 турски войници за един ден на 27 февруари.

Новото споразумение е допълнение към договорa, който Путин и Ердоган подписаха през 2018 г.

Споразумението, постигнато в четвъртък, изисква създаването на коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от руско-турски патрули, както и стъпки, които да позволят връщането на бежанците и достъп до хуманитарна помощ. И двете страни потвърдиха ангажимента си за териториалната цялост на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 4 години
тоест и ти се наследник на военнен ? :) леле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 8
Valentin13
преди 4 години
да бях, от 1978 до 1991. и 2013 в Афганистан. а както казах, преди 1978 по наследство. и то не в щаба, а с войскарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
И още нещо, пPoccия може да няма външен дълг, но няма и икономика.15 пъти по- малко БВП от САЩ как ти звучи, при 2-3 пъти само по-малко наделение?И като паднат цените на петрола и бюджета изчезва, щот икономиката и е от африканско-арабски тип, 75% от износа са горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Да, глyпчо, освен, че ходя постоянно из България, съм ходил и из Русия доста пъти, а т не си! И точно заради това ти казвам, че хората живеят много по-добре тук и като заплати (за което си има статистика) и като инфраструктура и като корупция, правене на бизнес, престъпност и какво ли още не! Да, ако беше отишъл, беше излязъл от центъра на Масква и Питера, хеле пък да мръднеш на 100 км само, щеше да знаеш, не само да ми се плюнчиш тука с готовите фразички!Получихме в наследство от московското управление една фалирала държава с бедни хора, фалирала икономика, състояща се от заводи, произвеждащи *** и окрадени от собствените си служители, мизерия, празни магазини, панелки и москвичи!И сега ми говориш колко било хубаво и ми хвалиш тия, дето нас, последните в ЕС не могат да стигнат по заплати?!Благодаря, задръжте си офертата всички поклонници на мизерията! Като ви харесва-заминавайте там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Качамаков, "благият и развит запад" загроби Русия чрез марионетката алкохолик елцин. Олимпиадата и футболът не принадлежат на НАТО, доколкото знам - че да ги раздава благосклонно на тя и на оня. Между НАТО и Русия имаше споразумение - НАТО да не се разраства на изток - да има буферни държави - спази ли НАТО това? Около САЩ руски военни бази няма - колко НАТО-вски (всъщност американски) военни бази има около Русия? И НАТО не храни никого, глyпи - освен хрантутниците, които разчитат на усвояване на военните бюджети - пари, вземани от джоба на работещия американец. Русия - с 10 пъти по-малък военен бюджет, държи краварските гaщници в денонощен ужас. Апропо - Русия - която толкова презирате - е единствената голяма държава с почти НУЛЕВ външен дълг, та дори е и кредитор на "великите" САЩ. А САЩ воюват "цивилизовано" с Китай, защото не смеят да воюват истински - впрочем САЩ вече дори малки държави като Сирия гледат да нападат със свои марионетки, а не пряко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 16 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Моля? Я пак? Абе, психясала кoзяшка пoдлого - ти някога излизал ли си от дупката си, да пощъкаш из тая държава напоследък? Кое е по-високо в нивото бе - живoтно, като в цели региони е на ниво каменна ера? Разбити пътища (строени при "комунизмът"), пенсионери, дето след цял живот труд умират от глад или студ или без лекарства или убивани за последните им 5 лева, млади хора (95% от хъхpяшки произход) които не могат да говорят членоразделно, не могат да си напишат името и на 30 вече нямат зъби, но имат криминални досиета по една педя дебели - никакво производство - от предприятията само рушащи се основи - това ниво на живот ли е, бе съсел - там където навремето във всяко село имаше лекар, а в повечето и зъболекар, а хората дори нощем не считаха за нужно да си заключват домовете? Ей-това е подаръкът от Западът, който ни съсипа икономиката, закри ни енергетиката (вече ВНАСЯМЕ ток) и отвлече 1-2 милиона млади Българи, за да ги ползва за роби - а нас ни накара да развъдим тия отвратителни подобия на хора - хъхpеците - дето освен за престъпници и ***, за друго не стават !!!Е, руснаците не се навиха да платят такава цена, за да са приятели с "великия запад", който искаше само да им заграби "презрените" ресурси. Неслучайно ЦРУ имаше планове за раздробяване на Русия - и цял Сибир под техен контрол - сигурно щото вечните "умиротворители на света" (сринали Сирия, Либия, Украйна само в последно време и започнали над 40 войни по цял свят от ВСВ насам) също като тебе презират ресурсите?Запомнете, безполезни ***, че който държи ресурсите - той държи света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 4 години
Нетният външен дълг е отрицателен и то през цялата 2019 г. - преведено това означава че сме нетен кредитор . И мисля последната подобна ситуация е през 1980-1982 г "Нетният външен дълг показва разликата между задълженията на агенти от местната икономика (правителство, фирми, банки и др.) към външни кредитори и размера на брутните външни активи (резервни активи на централната банка, активи на местни банки в чужбина, депозити на нефинансовия сектор в чужбина и др.). Страните, в които той е положителен, са нетни длъжници, докато страните, в които е отрицателен, са нетни кредитори към останалия свят."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 10
ivan4o555
преди 4 години
Колко пъти съм ви казвал, че с тошко "навигъз" не бива и не трябва да спорите, все едно да спориш с ***.Познавам го лично и ви казвам, че той може да бъде и начело на бсп, толкова е нагъл и безочлив.Той е от тези с червените куфарчета на луканков и затова винаги е на амбразурата, като матросов.Да се надяваме той и бкп/бсп да не идват повече на власт завинаги, че тогава лагерите в белене ще ни се сторят, като пионерски лагер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Май уцелих в десетката, че копейката с турския ник е бил син на партийно секретарче или на крадлив директор на ТКЗС.Само демагогия, лъжи, общи приказки и опорки.Няма как човек с подобно мислене да успее е живота. Тия кат него, дет толкова се плюнчат тука, ако ги строим в една редица, ще видите за какви трагикомични образи ще става въпрос. Смях голям ще падне. Тук са форумни нинджи партизани, а в живота...както казах, голям смях ще падне ако ги наредим в една редица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Няма смисъл, тоя е пълен гьон.Само, като чуя твърдението, че Запада бил богат, не щот давал, а щот взимал и ми става ясно за какъв " титан" на мисълта става въпрос.Така вземаше от нас Запада, че от фалирала държава почти без ресурси, нивото на живот на населението стана по-високо от на петолъчниците със всичките им дупки за смучене на ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още