IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган успяха да се договорят за Сирия

Русия и Турция ще създадат коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от патрули и на двете страни

20:30 | 05.03.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в задълбочаващата се военна криза в сирийската провинция Идлиб, надявайки се да подсилят силно разклатените връзки между Москва и Анкара, съобщава Bloomberg. 

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл, продължили шест часа.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. Путин заяви в началото на разговорите, че Русия и Турция не трябва да разрушават отношенията си по този въпрос.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори относно виждането ни за случващото се в Сирия“, посочи Путин на съвместен брифинг след преговорите. „Но всеки път в критични моменти, благодарение на високото ниво на нашите двустранни връзки, намираме обща позиция за спорните области и успяхме да достигнем приемливи решения. Това се случи сега“, добави той.

Ердоган иска от Путин да приеме плана му за създаване на нова зона на контрол в Идлиб, която да засели милиони бежанци, споделят висши служители, запознати с политиката на Анкара. Това виждане се сблъсква с настояването на Путин, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да си върне контрола над цялата територия на своята страна.

И Русия, и Турция внимават да избегнат директен конфликт, дори когато насилието ескалира през последните дни. Докато Русия официално контролира небето над Сирия, Турция насочи флот от дронове срещу армията на Асад, след като въздушен удар уби 33 турски войници за един ден на 27 февруари.

Новото споразумение е допълнение към договорa, който Путин и Ердоган подписаха през 2018 г.

Споразумението, постигнато в четвъртък, изисква създаването на коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от руско-турски патрули, както и стъпки, които да позволят връщането на бежанците и достъп до хуманитарна помощ. И двете страни потвърдиха ангажимента си за териториалната цялост на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Ако изобщо си бил в армията и в такова поделение, това е било вече след 1990 г. и по-точно след 1992, когато армията ни се саморазпусна, а техниката се разпродаде, раздаде и изкраде. Тва е!Иначе можете да си разказвате басни с другарката Креватникова - виждам, че сте от един бостан. И тя има лични впечатления от армията през 1985 г и като гледам, сте служили в едно поделение... ;)Тази последната тирада я пропускам по хигиенни съображения. Оставям ви да онождате надуваемата си кукла - тя нема да ви противоречи... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 21 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
... бпгатия и развит Запад предложи на Русия мир, свободна икономическа заона от Владивосток до Лисабон, членство в НАТО, членство в ЕС. Я пак...? :lol: Това съм го пропуснал... и имам чувството, че не само аз...:lol: Я ако обичаш, по-конкретно - някакви фактически препратки към тези предложения...? Май и ти блуждаеш в света на сънищата, а аз си губя времето да дискутирам... ;) :lol: даде им да направят Световно по футбол, Олимпиада. Аха, начи им даде, а те не си свалиха гащите от благодарност и не целунаха ръка...? Я обясни как точно се дава олимпиада и световно, щото те, доколкото знаеме, не са западни, а световни събития и не се раздават от западните правителства, а и на Земята има още три посоки... ;)Ми не сички са като тебе, синко - да гледат на запад в хипнотичен транс. Щото западът, както всички, не е богат, щото дава, а щото взема. И не пита какво ти е за даване, а посочва и иска, а има хора и народи, дето това не им понася. Ама за това да го разбереш, ше ти требва малко повече акъл и още неколко декади житейски опит... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 10
korn
преди 4 години
Недей говори глупости. Бил съм в казарма в едно от най големите поделения в България. Цареше мързел, пиянство, корупция. Инфраструктура,техника, дисциплина, всичко беше в окаяно пложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 12
korn
преди 4 години
Да бе,ще кажеш че са някви опиати всички русофили.Чувашли кво вика, руснаците били изстрадали парите си. Нация която се издържа само от това да пробие една дупка в земята и да продава суровии. Нация която само не може даже и дупка да пробие и да положи тръби да текнат суровините, ами чака западняците да го направят. Нация която е замесена във всяка една война по земното кълбо. Нация която ни продава суровини за милиарди и не инвестира нищо в наща икономика, а българина трябва да бачка здраво. Ей такива русофили като този са като тумор за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Не, ЗиЛ не съм карал. Карал съм Лада, Ауди и Мирцедес - него още го карам.Но 1975-1977 г. постоянно съм се лашкал на джуган - ЗиЛ 157, произведен през 1968 г., който с 5 тона апаратура във фургона във всеки сезон и във всякакво време минаваше където поиска. Това беше бойно поделение с над 200 такива камиона, на които шофьорите две години само сви рки дето не им правеха - денонощно ги лъскаха и проверяваха за готовност. И ако се случеше по тревога на път за района некой камион да наруши строя на колоната, жална му майна на шофьорчето - спукваха го от чанч. Когато през 1983 ходих запас, всички бяха сменени със ЗиЛ 131 и Урал - не камиони, а чудовища!И щом камиони, произведени през 1980 и нататък сега могат да влачат трупи из планините, много интересно как през 1985 г. не са могли да влачат военните си товари...? То може, но само в главата на глъмясал безделник от интернет-поколението...Ето ти тука малко да погледаш как се държат тези руски антики към днешна дата и си представяй, когато са били нови през 1985 г.... ;)https://***.youtube.com/watch?v=bq9DjwRFP-s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
На ушaнките все някой им е виновен.Толкова са промили мозъците на собствените си хора, че почти няма надежда. Да кажат, че украинците били си спретнали фашистки майдан, при положение, че народа масово изригна срещу опита на президентчето да замени ЕС с евразийското недоразумение, излезе да протестира и снайперисти застреляха 100 човека, та да кажеш подобно нещо, трябва да си изpод с промит мозък.Тия нямат допир с живота, живеят си в техен свят, изпълнен със злоба и мизерия. Яд ги е, направо побесняват как бившите източни държавки започнаха да живеят по-добре от тях, самонадъханите алкохолици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 15
korn
преди 4 години
Хора като теб олицитворяват пролемите на Русия. Неспособноста на руснака да реши собствените си проблеми,злобата и комплексите до които води това, и агресията като единствен отдушник на безсилието. Фактите са, че след разпада на изгнилото и изостанало СССР, бпгатия и развит Запад предложи на Русия мир, свободна икономическа заона от Владивосток до Лисабон, членство в НАТО, членство в ЕС. Запада инвестира милиарди в Русия, отвори заводи, даде им да направят Световно по футбол, Олимпиада. Изкпуваше суровините им на двойницени от сегашните, а кокато виждаш можеше и да не го прави.Какво като се е разширило НАТО, Русия потеритория е по голяма от всички държави в НАТО взети заедно че и отгоре. НАТО изхраванва един милиард човека, Русия 140 милиона. Никой не може да Русия, защото е ядрена сила, така че глупости от рода че тя се защитавала са за малките русофили. Запада предложи същото и на Китай, само че китайците не го удариха на почивка и възраждане на империята, ами запретнаха ръкави и сега водят цивилизована война със САЩ, кой е по голям, без да се стрелят със истински бомби. Как китайците го направиха, как китайците живеят като има натовски бази около тях и америкоанско пво. Как само на руснаците все някой им е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 18
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей, ***, не ми говори, бе!***, вмирисан на непрана ватенка и евтина джанковица.Аз войник бях и всички тия неща ги видях.А оцелелите зилове и виетнамки може и още да ги ползват да влачат дърва от горите, то те и за друго не ставаха! Зил карал ли си някога бе, комплексарче? Да не те изпитам как се кара и да млъкнеш преждевременно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Mavi Goz,На някого от предците са му се паднали гени за красиво лице,на някого гени за мозъчна ***,русофобите имат късмете с дъбовата ***.Обясняването на каквото и да си е като да къпеш умрял.Мъка, мъка, мъка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
"Руснаците имат много пушки.Добре,тогава ще ги накарам да ядат пушки" Р.РейгънИ после пак Запада ще ги спаси да не умрат от глад. Дежа ву.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още