IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган успяха да се договорят за Сирия

Русия и Турция ще създадат коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от патрули и на двете страни

20:30 | 05.03.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в задълбочаващата се военна криза в сирийската провинция Идлиб, надявайки се да подсилят силно разклатените връзки между Москва и Анкара, съобщава Bloomberg. 

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл, продължили шест часа.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. Путин заяви в началото на разговорите, че Русия и Турция не трябва да разрушават отношенията си по този въпрос.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори относно виждането ни за случващото се в Сирия“, посочи Путин на съвместен брифинг след преговорите. „Но всеки път в критични моменти, благодарение на високото ниво на нашите двустранни връзки, намираме обща позиция за спорните области и успяхме да достигнем приемливи решения. Това се случи сега“, добави той.

Ердоган иска от Путин да приеме плана му за създаване на нова зона на контрол в Идлиб, която да засели милиони бежанци, споделят висши служители, запознати с политиката на Анкара. Това виждане се сблъсква с настояването на Путин, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да си върне контрола над цялата територия на своята страна.

И Русия, и Турция внимават да избегнат директен конфликт, дори когато насилието ескалира през последните дни. Докато Русия официално контролира небето над Сирия, Турция насочи флот от дронове срещу армията на Асад, след като въздушен удар уби 33 турски войници за един ден на 27 февруари.

Новото споразумение е допълнение към договорa, който Путин и Ердоган подписаха през 2018 г.

Споразумението, постигнато в четвъртък, изисква създаването на коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от руско-турски патрули, както и стъпки, които да позволят връщането на бежанците и достъп до хуманитарна помощ. И двете страни потвърдиха ангажимента си за териториалната цялост на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 17 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Ти си бил войник само в мъ дете на баща си - там поне си се справил достойно, щом сега онождаш тука чата с про стотии... И за ЗИЛ-ове, Урал-и и виетнамки си чел само из мрежата, щото иначе щеше да знаеш какво представляват, че още са на въоръжение и у нас и в Русия и че даже минават на парада в София и че бракувани от армията, масово работят по селата, където има някаква дейност и че само такива камиони обслужват дърводобива в Рила и Родопите.Нито си бил в армията, нито имаш идея как там се поддържа военната техника. Ти си многоликият *** с няколко ника и самоличности, или най-активният безделник тук - другарката Бидон-Креватникова - Юрист(ката)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Това Путин сам го предложи - единно икономическо пространство от Атлантика до Владивосток. Отвори икономиката си за Запада, руснаците щъкнаха по света, сведе военните разходи на санитарния минимум. Европа отговори с разширение на НАТО до границите на Русия и инсталиране в Полша на ПРО срещу Иран. Путин отиде на олимпиада в Пекин, а партньорите от САЩ и ЕС помагаха на Саакашвили да трепа руски миротворци в Цхинвали. Путин строеше стадиони и зали за олимпиада, а САЩ и ЕС го заливаха с помия и му организираха нацистки мейдан с москали на ножи в Киев...Армията и войните струват пари, но некои от тези пари добре си живеят - във всеки случай не в Русия и Турция, щото там парите за отбрана са изгладувани пари, но иначе ше требва да живеят като нас - Yes Sir! Има народи, на които това не им понася и затова късат от залъка си за истински зъби. Защо не отидат европейските лидери при Путин и не му предложи Русия да изтегли нападателните си оръжия зад Урал срещу разпускане на НАТО и договор за общоевропейска отбрана и да видим какво ще отговори Путин..? И да видим какво ще кажат американците - дали според теб ще благословят такава инициатива и ще си изнесат военните уйдурми от Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 4 години
По-добре 8 отлични машини, отколкото 80 таралясника.Когато бях войник, при тревога излизаше 10-20% от техниката, останалото се водеше на отчет, но не можеше да мръдне.Дърти камиони, виетнамки,всякакви Зилове и тн., пълни с още по-дърта техника, която за нищо не ставаше. Митове и легенди, към 1985-та 85% от въоръжението се беше вече скапало. Иначе масовата опорка на петолъчниците са тия глупости за въоръжението.Сега има НАТО. Чудесно е, особено за малките държави. Солидарност + висока технология и самолетите от 8, стават като за 800.Между другото, някой да има спомен руски самолет да е свалил Ф16 през последните 40-50 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
И са си отлични машини.Изобщо не коментираме какви са, а колко са и колко ни струват и до колко ни дават здрави зъби... щото са 8, а не 80, за да бъдат изобщо зъби... и за зъби не е само авиация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 9
korn
преди 4 години
Прав си, армията и войните струват пари. Но защо трябва европейците да станем като руснаците и турците, да водим войни и да се лишаваме от много неща, вместо руснаците и турците, да не станат европейци и всички заедно да живеем един по мирен и добър живот.Не можеш да отречеш, че и на Русия и Турция им бяха предложени пари, инвестиции, мир и равенство, но те пак избраха по лесното=войни,безотговорност и егоизам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Бе ти мойто его го зае би... Аз когато вземам кредит, го разчитам да го погасявам от постъпления от дейността, а не с нови кредити. Мога и съм го правил - да тегля кредит преди да съм погасил предишен, но когато и на него съм му вързал сметката - това, което ще купувам, да си го върне. Тази икономика - от кредит до кредит за кредит, знаеме до къде води, а на такава икономика военните разходи, сиреч - здравите зъби, за които каканижеше колегата военен по-долу и от съдето тръгна приказката, са непосилни... Виж съседната статия за състоянието на пенсионната система и ще разбереш какво имам предвид - на гол тумбак чифте ф-16... Само американците могат да си позволят постоянно дентално здраве, щот за тех икономическите закони не важат - те са в друго измерение... или поне до следващото Бум!... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Ква беззащитна Европа ти се привижда на теб. Къде са хилядите бежанци с които щеше да ни залее Ердо? Гърците наритаха и застреляха няколко Алах Акбаровци и това беше. Урсула каза че пари ще се дават за защита на границите на ЕС, не на Турция. Скоро може газовите камери пак да заработят. Вълка козината си мени нрава не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 23
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Доста Tъпо парче си, май те надцених.Нивото ти е кат на Дядя Вова.Жалко човече, изпълнено с комплекси.По изказванията си личи дребната ти душица, изпълнена с реваншизъм.Баща ти е бил партиен секретар, нали?Или директор на ТКЗС, от което е крал, ежедневно пълнейки багажника на Москвича?Няма успял човек, който да е фен на yшанките, освем ако не е успял именно защото е бил тяхна ***.И това е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 17
georgi_shum
преди 4 години
При тия ниски лихви е грехота да не теглиш, за да рефинансираш стар дълг. Не ти отива да правиш такива евтини внушения, за да си начешеш егото.. Статистиката на БНБ за държавния дълг, категорично доказва, че новопоетия дълг (тия 4 х 200 млн) отива главно за погасяване на стар дълг. Към 31.01.2020 държавния дълг на годишна база се увеличава с под 80 млн. леваТ. Е изтребителите сме си ги платили с наши, готови пари. И са си отлични машини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Бил си в армията, ама на Каунтър Страйк... ;) Тя и Бидон-Креватникова е бизнесмен от 30 години, хем с адвокатска кантора в центъра на София... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още