IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ердоган успяха да се договорят за Сирия

Русия и Турция ще създадат коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от патрули и на двете страни

20:30 | 05.03.20 г. 68
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в задълбочаващата се военна криза в сирийската провинция Идлиб, надявайки се да подсилят силно разклатените връзки между Москва и Анкара, съобщава Bloomberg. 

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл, продължили шест часа.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. Путин заяви в началото на разговорите, че Русия и Турция не трябва да разрушават отношенията си по този въпрос.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори относно виждането ни за случващото се в Сирия“, посочи Путин на съвместен брифинг след преговорите. „Но всеки път в критични моменти, благодарение на високото ниво на нашите двустранни връзки, намираме обща позиция за спорните области и успяхме да достигнем приемливи решения. Това се случи сега“, добави той.

Ердоган иска от Путин да приеме плана му за създаване на нова зона на контрол в Идлиб, която да засели милиони бежанци, споделят висши служители, запознати с политиката на Анкара. Това виждане се сблъсква с настояването на Путин, че президентът на Сирия Башар Асад трябва да си върне контрола над цялата територия на своята страна.

И Русия, и Турция внимават да избегнат директен конфликт, дори когато насилието ескалира през последните дни. Докато Русия официално контролира небето над Сирия, Турция насочи флот от дронове срещу армията на Асад, след като въздушен удар уби 33 турски войници за един ден на 27 февруари.

Новото споразумение е допълнение към договорa, който Путин и Ердоган подписаха през 2018 г.

Споразумението, постигнато в четвъртък, изисква създаването на коридор за сигурност по стратегическата магистрала М-4, който да бъде контролиран от руско-турски патрули, както и стъпки, които да позволят връщането на бежанците и достъп до хуманитарна помощ. И двете страни потвърдиха ангажимента си за териториалната цялост на Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 18
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Тоя, трола копейник с турския ник, е един съвсем обикновен баламурник, който такива глупости говори, че му се смеят и неговите.И всичко това с препратка - сега, като сме живеели по-добре от рубашниците било, щото не сме се били въоръжили със съветски тенекии, разбираш ли?!? То не е логика, не е чудо! И всичко това гарнирано а лъжи и заблуди, като за резерва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Така, така... по таблиците сичко е фраш от кинти, ама не стана ясно оти парламентът спешно гласува поправки в закона за бюджета да дига дефицита и оти от ноември секи месец МФ тегли по 200 млн. борч да го покрива... Сега чекаме и мартенския транш да окръглят сумата на 1 млрд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 4 години
Това са добри новини. Само се чудя дали емигрантите ще искат да се връщат там... кой ще им даде гаранция, че утре няма пак някой да ги бомби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 11
Valentin13
преди 4 години
ей, да знаеш, че пишеш на човек, който около 30 години е бил в армията, и по наследство и самия той. не ми говори за соц. армията, аз мога да ти разказвам легенди. бях с войскарите по полетата, не в щабовете. доста видях. Ф-16 е добро нещо. навремето мойте приятели летци ми споделяха - ако не съм пил преди да се кача, въобще не се качвам в таралясника. помня Плевен, през 50 метра имаше некролози на военни летци, от същите тези 200 самолета. а на полигана в Шабла ги чакахме, да спре вятъра, да изчезнат облаците, и тогава чак политаха. не ми припомняй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Управляващите съобщаваха, че фискалният резерв на България е 18 млрд лева. От таблицата е видно, че може и да са прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Фискалния резерв на Република Булгария е 10 662 милиона лева, което ще рече, 10 милиарда лева. Упоменатата сума е налична към 31.01.2020 година. (млн. лв.)Общ размер на фискалния резерв* (I+II)10 662,0I. Средства на фискалния резерв по депозити**9 272,7 Средства на ФР по депозити в Българска народна банка 8 813,1. Вземания от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и др. 1 389,2 Национален фонд към МФ463,1 Разплащателна агенция към ДФЗ926,1Забележка:* Обхватът на фискалния резерв е съгласно 1, т. 41 от Допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси. ** Включват салдата по всички банкови сметки на бюджетните организации без тези на общините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 4 години
Европа е беззъба, беззащитна, като самотна жена на улицата, всеки се гаври с нея.Нали знаеш, че стоматологичните грижи са доста скъпо нещо? За да изгради Европа истински и здрави зъби, ше требва яко да се бръкне и тогава много от вас ше разберат защо у Русия и Турция не стигат кинтите за некои екстри, с които сте свикнали у Европа и им се подигравате, че не могат да си ги позволят... ;) Напр. България купи 8 самолета и остана без фискален резерв. За 5 месеца МФ изтегли 4 заема по 200 млн. да закърпи дупката. Кой, кога и как ше ги плаща/връща, само Господ знае... А с 8 самолета само неква протеза сложихме, от евтините... Едно време България, като член на военен блок, подобно на сега, имаше около 200 бойни самолета и вертолета. Това беха истински зъби, ама немаше банани, дънки и дъвки секи ден по магазините и София беше до Околовръстното, а сега Витоша е жилищен квартал за баровци...Та... въпрос на приоритети ... ;) Вие нали на американците разчитате да ви дъвчат храната... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 25
Valentin13
преди 4 години
тия двамата си дръпнаха едно мачле в Идлиб, кюта-пата, кой виновен кой невинен. накрая Европа трябва да плати за бежанците отново!!! кой ще ни извади от тази смрад? Европа е беззъба, беззащитна, като самотна жена на улицата, всеки се гаври с нея.Тръмпе, ела тука бре, тия некадърници ще ни съсипят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още