IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка среща на Путин и Ердоган деградира европейците до зрители

На каквото и да се съгласят двамата автократи, Европа е оставена на милостта на тяхното решение

08:34 | 06.03.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PAVEL GOLOVKIN </em></p>

Снимка: EPA/PAVEL GOLOVKIN

Сирийските срещи на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са донякъде ритуал. Могат да се срещнат в Москва, Сочи или Анкара. Разговарят помежду си с часове. След това двамата автократи стъпват пред телевизионните камери и обявяват основите на новото си споразумение. След това външните министри уточняват подробностите. Месеци по-късно всичко се повтаря, защото споразумението в действителност не работи.

Това, което Путин и Ердоган договориха този път след шестчасови преговори в Кремъл, е примирие, което се основава на съществуващо примирие - което никой не спазва. Това казва всичко за дългосрочните перспективи за успеха му. От години Москва и Анкара играят една изтощителна игра.

Интересите на двете сили в Идлиб са диаметрално различни. Въпреки това Москва и Анкара действат така, сякаш контролът на Асад над цяла Сирия, към който се стремят Русия и Дамаск, е съвместим с желанията на Ердоган. Тоест, с контрола над районите на Идлиб, които са достатъчно големи за настаняването на сирийски бежанци - и с влияние над следвоенния ред.

В Москва и Анкара никой не е заинтересуван от ескалация, което обяснява желанието за разговори и постоянни кризисни срещи на върха. Ясно е обаче също така, че всяка среща на двамата автократи унижава европейците и ги принизява на ниво зрители. На каквото и да се съгласят Путин и Ердоган, Европа е оставена на милостта на тяхното решение.

Много тъжно е, ако интересите, целите и калкулациите на трети страни могат да повлияят на европейската политика и благосъстоянието на стотици хиляди, наистина милиони, по начина, по който това се случва в Сирия. Но това е реалността. И така срещата на президентите на Русия и Турция, Путин и Ердоган, е много по-важна от всичко, което другите актьори могат да измислят по отношение на стабилизирането на страната.

Ако Путин и Ердоган се споразумеят, ситуацията ще се успокои, натискът върху цивилното население ще намалее, ако ли не, страданията ще продължат. Свикнахме с факта, че европейците вече не могат да отправят апели към главните герои в кризата. Това също е тъжно. Искаш да говориш езика на силата, но не можеш. Автократите решават съдбата на милиони.

Дори и в европейските столици най-сетне да забушува гняв по отношение на Москва и тревога за сирийците, исканията за санкции срещу Русия и за хуманитарна буферна зона ще бъдат посрещнати с насмешка в Кремъл. В крайна сметка европейците наблюдават операцията на Москва в Сирия от пет години и не правят нищо. Само страхът от нова бежанска криза предизвиква забързани реакции, на които обаче им липсва стратегическа перспектива.

Голямата Европа се принизи по отношение на темата „Сирия“. В Брюксел се чувстват удобно в пасивността си. Европейците не се решиха на координирани военни операции и се отказаха от собствените си интереси за сигурност. Сега това си отмъщава. Без реални лостове за влияние реториката не е от полза. Европейците биха могли да признаят, че е твърде късно да се намесят в конфликта в Сирия. Добре обмислените предложения не заместват външната политика.

Сирийската катастрофа обаче трябва да ни научи и на друго: че ако в наша близост има хуманна криза, ако тя заплашва нашия политически живот, тогава трябва да се погрижим сами за това - в политически, финансов и военен аспект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Ердо отиде при Путин да си свери часовника общо взето. ЕС и цивилизования свят пак го играят зрители, но гледам вече са го осъзнали, щом се пише открито за това :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... Бойчо, ще се позова на Христа Ботьова - Смешен плач, драги... ;)Ти си представител на американска медиа и би трябвало да знаеш, че днешна Европа е построена от американски архитекти и инженери и точно изпълнява функциите, за които е създадена. Ти консултираш ли пасквилчетата си с някой над тебе? Да не ти заковат трудовата книжка пред офиса... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
Всяка среща на Путин и Ердоган деградира европейците до зрители -------------------------------------------------------------------------------аз не знам Еврoгейците да са били нещо друго освен зрители .... Не съм видел и чул пeдaли да печелят войни няма и да видим сигурно, така че ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Deutschlandfunk: на переговорите с Турция Русия получили всичко, което искаше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 4 години
не, не е ... нужно е още драматизъм. Щото очевидно на някои не им е ясно още, че Голямата Европа не държава, ква външна политика, кви 5 леааа ? Тя няма право на такава политика по устав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
IQ96
преди 4 години
Ама и това е достатъчно и доста вярно отразява действителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 4 години
сигурен съм че може да го напишеш още по драматично !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
За съжаление Голямата Европа е едно политическо джудже и го доказа многократно. Европа допусна война в Югославия, бомбадировки в Сърбия и мълчаливо престъпяше като *** мома, по време на Дейтънския мир. Това беше в задния и двор, но в нея не забушува гняв към САЩ и се принизи, по обичайния си начин. Та сега ли да очакваме Европа да заподскача за Сирия? ... В Брюксел са заети със Зелени сделки, внимателно слушат и изпълняват наставленията на малката, сърдита Грета. Потънали са в своя самодоволна реалност, а после Ердоган и Путин били виновни, че им развалят рахатлъка. Няма политици с топки в ЕС. Иначе ако правилоте е един за всички - всички за един, днес на гръцката граница трябваше да има 5000 полиицая от целия ЕС, и за помощ, и за респект и солидарност, и за обмяна на опит, ако щеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 9
mvr0306
преди 4 години
Не се знае как този път ще се извъртят нещата. Европа е бита карта - *** пропаганда, безволеви политици мислещи единствено за себе си и говорещи празни приказки. Но по-важно от това: лоша демография, дългове на правителствата които ще ги плащат децата и внуците им, с цената на намален жизнен стандарт. Европейците мислят единствено за краткосрочните печалби на компаниите си и нищо повече. Затова и разбутаха Украйна и Сирия , ама и на двете места не им се отвори парашута. Китай, Ердоган и донякъде Русия мислят в други категории, с поглед поне 20 - 30 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 25
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Два олигoфрена се събрали...никога няма да има разбирателство, както е известно от историята, договорите с Расия струват пи-малко от хартията, на която са написани.Нека да се стрелят един друг, само границите да са затворени, тия да си набиват автоголовете и да си харчат изтънелите бюджети! После пак ще допълзят при чичко европеец с протегната ръка, свита в шепа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още