IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка среща на Путин и Ердоган деградира европейците до зрители

На каквото и да се съгласят двамата автократи, Европа е оставена на милостта на тяхното решение

08:34 | 06.03.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PAVEL GOLOVKIN </em></p>

Снимка: EPA/PAVEL GOLOVKIN

Сирийските срещи на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са донякъде ритуал. Могат да се срещнат в Москва, Сочи или Анкара. Разговарят помежду си с часове. След това двамата автократи стъпват пред телевизионните камери и обявяват основите на новото си споразумение. След това външните министри уточняват подробностите. Месеци по-късно всичко се повтаря, защото споразумението в действителност не работи.

Това, което Путин и Ердоган договориха този път след шестчасови преговори в Кремъл, е примирие, което се основава на съществуващо примирие - което никой не спазва. Това казва всичко за дългосрочните перспективи за успеха му. От години Москва и Анкара играят една изтощителна игра.

Интересите на двете сили в Идлиб са диаметрално различни. Въпреки това Москва и Анкара действат така, сякаш контролът на Асад над цяла Сирия, към който се стремят Русия и Дамаск, е съвместим с желанията на Ердоган. Тоест, с контрола над районите на Идлиб, които са достатъчно големи за настаняването на сирийски бежанци - и с влияние над следвоенния ред.

В Москва и Анкара никой не е заинтересуван от ескалация, което обяснява желанието за разговори и постоянни кризисни срещи на върха. Ясно е обаче също така, че всяка среща на двамата автократи унижава европейците и ги принизява на ниво зрители. На каквото и да се съгласят Путин и Ердоган, Европа е оставена на милостта на тяхното решение.

Много тъжно е, ако интересите, целите и калкулациите на трети страни могат да повлияят на европейската политика и благосъстоянието на стотици хиляди, наистина милиони, по начина, по който това се случва в Сирия. Но това е реалността. И така срещата на президентите на Русия и Турция, Путин и Ердоган, е много по-важна от всичко, което другите актьори могат да измислят по отношение на стабилизирането на страната.

Ако Путин и Ердоган се споразумеят, ситуацията ще се успокои, натискът върху цивилното население ще намалее, ако ли не, страданията ще продължат. Свикнахме с факта, че европейците вече не могат да отправят апели към главните герои в кризата. Това също е тъжно. Искаш да говориш езика на силата, но не можеш. Автократите решават съдбата на милиони.

Дори и в европейските столици най-сетне да забушува гняв по отношение на Москва и тревога за сирийците, исканията за санкции срещу Русия и за хуманитарна буферна зона ще бъдат посрещнати с насмешка в Кремъл. В крайна сметка европейците наблюдават операцията на Москва в Сирия от пет години и не правят нищо. Само страхът от нова бежанска криза предизвиква забързани реакции, на които обаче им липсва стратегическа перспектива.

Голямата Европа се принизи по отношение на темата „Сирия“. В Брюксел се чувстват удобно в пасивността си. Европейците не се решиха на координирани военни операции и се отказаха от собствените си интереси за сигурност. Сега това си отмъщава. Без реални лостове за влияние реториката не е от полза. Европейците биха могли да признаят, че е твърде късно да се намесят в конфликта в Сирия. Добре обмислените предложения не заместват външната политика.

Сирийската катастрофа обаче трябва да ни научи и на друго: че ако в наша близост има хуманна криза, ако тя заплашва нашия политически живот, тогава трябва да се погрижим сами за това - в политически, финансов и военен аспект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 4 години
Нали сте наясно, че това е лебедовата песен на "двамата автократи". И защо не присъединихте към тях и третия автократ - Рохани. Както и друг път съм споменавал, три недоразпаднали се империи тъгуващи по своето минало величие, разбират че не могат да имат каквото и да е влияние върху съдбините на света. Остава им една нещастна Сирия и по-малко Украйна да се поупражняват и помпат самочувствието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
pinoccio
преди 4 години
Европа трябва малко да се понапъне и не да ги изплаши, а да ги приобщи бежанците към геювския парад, ако иска да свърши някаква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Брюкселските бюрократи искат управителните съвети на частните компании да са "*** неутрални".Поздрави от гинеколожката Урсула фон дер Лайн,председателя на ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Европа не смее да защити границата си - от извратена толеpaстия - и това е проблем, за който никой не е виновен. Чак напоследък - някакво втвърдяване - ама от родът на "гърците да правят каквото искат, за да си защитят границата". Тоест преди Европа чакаше на еър доган да я пази - сега чака на Маслинакис.Впрочем Европа може да организира един геювски парад по гръцко-турската граница - има известен шанс поне част от т.нар. "бежанци" да се изплашат или да се погнусят и да се върнат назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още