IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia е взела 500 млн. долара заем от ЕИБ

Средствата са предназначени за развойна дейност и са със среден матуритет от близо 5 години след изплащането си, което е било през февруари

08:49 | 06.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Nokia е взела 500 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка на 24 февруари, става ясно от годишния ѝ доклад, подаден днес към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, предава Ройтерс.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване посочва, че заемът е свързан с дейности по проучване и развитие и има среден матуритет от близо 5 години след изплащането си. Договорът е подписан през август 2018 г., а сумата е била налична до февруари.

Финансовите въпроси на Nokia са във фокуса на вниманието от края на 2019 г., когато компанията намали изплащания дивидент. Освен това заяви, че ще трябва да инвестира повече от очакваното в развитието на 5G оборудването си.

В същия доклад към Комисията по ценните книжа и фондовите борси Nokia пише, че продължава собственото си разследване и работи с властите за установяване на потенциални нарушения в Alcatel-Lucent.

Телекомуникационният гигант сподели за разследването преди година в годишния си доклад за 2018 г. Nokia не разкрива подробности, но твърди, че рисковете са ограничени.

В последните години в телекомуникационния сектор имаше няколко сравнително големи сделки. Самата Nokia купи Siemens от съвместното им предприятие за мобилни мрежи през 2013 г., а Alcatel-Lucent, която Nokia придоби през 2016 г., беше резултат от сливане през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Да, беше могъщ играч в телекомуникациите - да я споменем с добро. Пазя си още като сувенир първият си аналогов мобилен телефон от 1992 г. - Нокиа 150. Беше по-голям по размери и почти с теглото на кюлче злато и струваше над 3000 DM. Беше в един друг свят... ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
potten
преди 4 години
Нокия все още се опитва да си изживява старата слава, която отмина безвъзвратно. От друга страна ЕС няма избор и налива едни грешни пари с надеждата да се разработи тукашно 5G, но дали и кога е много съмнително. Китай отдавна преминаха от разработки към внедряване, а Нокия още го разработва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още