IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителката на Old Navy Соня Сингал става изпълнителен директор на Gap

Компанията също така назначи Боби Мартин на длъжността изпълнителен председател

12:11 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник:&nbsp;Jerome Favre/ Bloomberg</em></p>

Източник: Jerome Favre/ Bloomberg

Gap Inc. посочи Соня Сингал, ръководителката на Old Navy, за главен изпълнителен директор на компанията, докато търговецът на дрехи се опитва да възстанови спадащия трафик и продажбите, насочвайки се към нова стратегия, съобщава Bloomberg.

49-годишната Сингал ще поеме поста на 23 март, според съобщение на компанията. Тя стана изпълнителен директор на Old Navy през 2016 г., а предишната й длъжност беше изпълнителен вицепрезидент по глобалната верига за доставки и операции с продукти в Gap. Тя се присъединява към малката група жени, които са изпълнителни директори на компании от класацията на списание Fortune за 500-те най-големи компании в света.

Робърт Фишър, син на основателите на Gap, който заемаше временно длъжността изпълнителен директор, заяви, че Сингал ще „добави стойност към портфолиото ни от марки в дългосрочен план“. Компанията също така назначи Боби Мартин, член на Борда на Gap и бивш изпълнителен директор по международния бизнес в Walmart Inc., на длъжността изпълнителен председател.

Акциите на Gap поевтиняха с над 6,4% в четвъртък, след като първоначално отбелязаха поскъпване след обявяването на новината. Ценните книжа са загубили около една четвърт от стойността си през 2020 г., продължавайки широкия спад, който започна през 2018 г.

Сингал ръководеше устойчивия растеж на веригата Old Navy, но подобно на марката Gap, това разрастване забави ход през последните тримесечия. Тя наследява бизнес, който отчита слабост в трите си най-големи подразделения на фона на промяната в начина, по който потребителите пазаруват облекло. Преодоляването на тези проблеми ще бъде от ключово значение, ако Gap се надява да възвърне предишните си позиции. Напрежението за Сингал ще бъде голямо, тъй като трябва да създаде стратегия за връщане на компанията към растеж, която да отговаря на нагласите на инвеститорите.

Бившият изпълнителен директор на компанията Арт Пек напусна през ноември. Едно от последните му действия беше опитът да отдели марката Old Navy от останалите марки на Gap, което в крайна сметка не се случи. Той също така не успя да възвърне ръста на приходите от продажби по време на мандата си, като компанията публикува множество тримесечни отчети с негативни финансови резултати за магазините на компанията, които работят от поне една година.

Опитът да се отдели Old Navy подчерта оперативните недостатъци на Gap и доведе до рязка промяна в стратегията. „Работата, която извършихме по подготовката за отделянето, хвърли ярка светлина върху оперативната неефективност и областите, които изискват подобрение“, каза Фишър в изявление през януари.

Компанията Gap, която е основана през 1969 г. в Сан Франциско, притежава своята съименна марка Gap, Old Navy, Banana Republic и бранда за спортни стоки Athleta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още