IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на JP Morgan Chase е претърпял сърдечна операция

Джейми Даймън навършва 64 години през следващата седмица и е един от най-влиятелните изпълнителни директори в Съединените щати

12:29 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Той е най-дълго изпълняващият длъжността изпълнителен директор на банка от Wall Street, но поне засега излиза в почивка. Джейми Даймън, ръководител на най-голямата американска финансова институция JPMorgan Chase & Co., трябваше да претърпи спешна операция на сърцето в четвъртък за остра аортна дисекция, съобщи банката. „Операцията беше успешна. Той е в съзнание, свеж е и се възстановява бързо“, се казва в съобщение до служителите.

Даймън е почувствал болка в гърдите преди работа в четвъртък и е отишъл в болница за проверка. Това може би му е спасило живота: Той е бил диагностициран с остра аортна дисекция – много сериозно здравословно състояние.

Според европейския сърдечен център при дисекция „обикновено без предупреждение се разкъсва вътрешната стена на главната артерия“, което води до проникване на кръв в празнината между съдовите стени. Резултатът може да бъде смазване на сърцето и фатална сърдечно-съдова недостатъчност.

Банката с над 250 000 служители сега се управлява от двамата заместници на Даймън  - Даниел Пинто и Гордън Саймън. И двамата бяха повишени в оперативни директори преди две години. Пинто ръководи корпоративното и инвестиционното банкиране, Гордън - потребителския бизнес. Те обхващат по-голямата част от бизнеса.

Даймън навършва 64 години през следващата седмица и е един от най-влиятелните изпълнителни директори в Съединените щати. Той пое управлението на банката през 2006 г. и я изведе от финансовата криза през 2008 г.

63-годишният Даймън е най-известният изпълнителен директор в глобалното банкиране, изявява се като говорител на индустрията и ръководещ лидер както на Wall Street, така и в сектора на потребителското кредитиране. Начело на банката в последните почти 15 години той е единственият останал лидер, който управлява голяма американска банка и през финансовата криза, а неговата компания постави нови рекорди за печалбата в американския банков сектор. За цялата изминала година инвестиционната банка отбеляза нетна печалба от 36,4 млрд. долара, или по 10,72 долара за акция.

Даймън също така е председател на Борда на директорите и често се шегува през по-голямата част от десетилетието, че смята да продължи да управлява компанията още пет години. Дори ако се завърне скоро, медицинското му състояние ще поднови натиска върху Борда за по-нататъшно развитие на плановете за търсене на възможен бъдещ изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още