IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ и КНСБ се обявиха в подкрепа на социалния министър

Оставката на Деница Сачева няма да реши проблемите в системата, категорични са двете организации

13:34 | 06.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)  и  на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подкрепят усилията на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да решава проблемите, възникващи с прилагането на приетия в края на 2018 г. под безпрецедентен натиск Закон за личната помощ. Това се казва в становище на двете организации, изпратено до медиите.

Според работодателите настоящата ситуация показва, че прибързаното и недомислено законодателство не само не работи в полза на хората, но ражда и съвършено нови проблеми. “Още в хода на обсъждане на законопроекта, в т.ч. в Народното събрание, инициаторите му – тогавашният омбудсман и отделни представители на хората с увреждания, бяха предупреждавани за вредите, които могат да настъпят от приемането на един нормативен акт, който не разглежда и не решава достатъчно задълбочено и комплексно проблемите на българските граждани, нуждаещи се от дълготрайни социални услуги. За съжаление, и законодателите към онзи момент предпочетоха да се съобразят с уличния натиск, а не с разума и аргументите на специалистите и не направиха правилната преценка за последиците от съобразяването с всевъзможни и максималистични искания“, пише в становището на АИКБ и КНСБ. 

Двете организации уточняват, че докато през септември миналата година ползвателите на механизма за лична помощ са били около 5000 души, то до началото на този месец са подадени 287 хил. заявления за изготвяне на индивидуална оценка,  30 хил. са заявилите потребност от включване в механизма за лична помощ, а за 28 708 е установено, че отговорят на разпоредбите на закона.

Не трябва да се забравя, че в сегашната си редакция Законът за личната помощ от една страна изключва от подпомагане хора с по-малка степен на увреждане, а от друга осигурява значителни средства за правоимащите, до степен, че в много случаи се оказва, че полагането на грижи като личен асистент е по-доходоносно от досегашната трудова дейност на асистента (ако е имал такава), коментират от АИКБ и КНСБ.

„Не е без значение да се знае, че са налице случаи, когато за асистенти се посочват лица с трайни увреждания с определено право на чужда помощ, лица под 18-годишна възраст в редовна форма на обучение, лица над 85-годишна възраст, лица с различни заболявания и т.н., което е  недопустимо по регламент“, категорични са синдикатите и работодателите.

Според тях обаче проблемите няма да се решат с оставката на социалния министър. АИКБ и КНСБ считат, че в създалата се ситуация осигуряването на необходимата и адекватна подкрепа на хората с увреждания може да се осъществи чрез Национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда и експертите и ръководствата на двете организации ще подкрепят решително усилията на министъра на труда и социалната политика в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Не бих ги нарекъл нахални или глупави, по-скоро са подкокоросвани/манипулирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
penman
преди 4 години
Нахалните майки си мислят, че са единствените, нуждаещи се от подкрепа в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още