IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите американци не трябва да се страхуват от скандинавския социализъм

Швеция, Норвегия и Исландия имат повече милиардери на глава от населението, отколкото САЩ

08:59 | 07.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бърни Сандърс, колоритният социалист, претендент за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ, заяви, че „милиардерите не трябва да съществуват“. Той също така се възхищава на социалдемокрацията в скандинавските страни.

Задайте си следния въпрос: кои страни по света генерират най-много милиардери? Отговорът е, че Швеция, Норвегия и Исландия имат повече такива на глава от населението, отколкото САЩ, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Това е неудобна истина не само за Сандърс, но и за онези американци - свръхбогатите и желаещите да се присъединят към тях - шокирани от представянето му в първичните избори тази седмица.

Джо Байдън може и да триумфира във Супер вторника (деня с първични избори в най-много щати – бел. прев.), но това просто разчисти терена за състезание между две алтернативни демократични визии за Америка: левия радикализъм на Сандърс, и в по-малка степен на Елизабет Уорън, и умерения подход, чиито привърженици се обединиха вкупом зад бившия вицепрезидент (на Обама – бел. прев.) Байдън.

Състезанието остава рамо до рамо. Супер вторникът на 3 март беше денят на Байдън като цяло, но Сандърс спечели Калифорния, щатът с най-много делегати. Той и Уорън заедно събраха близо половината гласове в националните първични проучвания.

Така че очевидно има силна подкрепа за радикална програма, която, както се казва често на американците, ще унищожи възможностите им за финансов успех и включва политики като по-строги регулации, по-високи лични и корпоративни данъци и по-голямо участие на правителството в области като здравеопазването, образованието и зелените инвестиции.

Тези разтревожени американци трябва да помислят отново. Ако подобни политики затрудняват забогатяването, защо САЩ имат само 1,7 милиардери на милион души, докато Норвегия има 2, Швеция - 2,4, а Исландия - 3,1, според анализ на Карл Моин за 2015 г.? (В случая на Исландия има единствен милиардер на население от 300 000 души.)

Другаде в Европа милиардерите са по-оскъдни, като изключим данъчните убежища, които просто привличат големи богатства, натрупани на друго място. Въпреки това останалите две скандинавски държави, Финландия и Дания, имат 0,9 милиардери на милион жители - повече от Франция (0,7) или Великобритания (0,8).

Подобни модели могат да се открият и при по-малко богатите. Норвегия има два пъти повече хора, притежаващи над 100 млн. долара на глава от населението, отколкото САЩ. Освен това тя има почти четири пъти повече граждани на човек, чието богатство е над 30 милиона долара.

Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още