Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България в механизма на обменните курсове и в банковия съюз: сравнение с какво?

При отказ от възможно най-бързо придвижване към еврозоната, стабилността на режима на валутен борд в България става проблематична, коментира Георги Ганев*

1
 
1
 
9
dikens15 до: dikens15
преди 6 месеца
1
 
3
 
8
dikens15 до: dr.5rov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ти не виждаш ли какво финансово цунами се разразява около теб или си сляп??? Каква Европа и какво евро, тази валута едва ли ще просъществува в близките 3-5 години. Запознат ли си с дълговите проблеми на Италия ??? А на италианските банки??? Как мислиш ще се отрази на Италия липсата на туризъм през лятото? Знаеш ли какъв ще е проектодефицита и, загубите на туроператорите и, невъзможността за погасяване на кредитите на компаниите и скока на безработицата?? А в Гърция как мислиш е положението??? А в Германия с нейната Дойче *** и дериватните и експозиции в размер на 500 млрд евро. Какво ще стане там, ако и тоя пазар гръмне??? Борда е спокойствие и сигурност, доказал се през годините. И колкото и да не им харесва на банкерчетата и политиците( защото им е примка около врата) НЕ ЖЕЛАЕМ да бъде премахнат под какъвто и да е повод, защото след това НЯМА да го върнат обратно. И се опитват вече втори път да го атакуват( първият път бе 2016). С него ние сме си в евро зоната и сме вързани за еврото. Имаме стабилност, сигурност, предвидимост. Повече не ни трябва. Ако еврото утре гръмне, котва ще стане Дойче марката( може и долара, швейцарският франк и т.н.).
Защо аз трябва да дам възможност на централните банкери да рефинансират банката Х( зад която стои депутата У) , за да може тя на свой ред да “ източи” тези пари от банката( чрез кухи фирми на поставени от У хора) и след това да иска още пари от гишето на Централната Банка???
С подобен тип статиики отново се цели да се обработи съзнанието на масовият българин. Но аз питам, защо разни НПО - та се опитват да оформят държавни решения чрез внушения в различни сфери. Кой стои зад тях и ги финансира и защо не са забранени, а у нас се разрешава тяхното съществуване( в САЩ например са забранени всякакъв вид НПО-та). Дава се глас на какви ли не “ специалисти” да мътят главите на хората и да насаждат какви ли не внушения.
3
 
4
 
7
dr.5rov до: ing5rov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Сега видях въпроса.
Ще бъдем равни по писани правила, както е във всяка подобна организация - да речем клуб (вече използвах тази дума). Предполагам знаеш, че във всеки клуб или сдружение членовете са с различно влияние. По устав са равни, но на практика не. Така е навсякъде и така е и в еврозоната. Да, там по влияние ние вероятно ще сме последните. С всеки новак е така. После нещата завият от нас.
3
 
11
 
6
Mavi Goz до: фиг.1
преди 6 месеца
Хаахаха... Че кои са “останалите аргументи”? Това е основната му теза и тя е чист фейк... :lol: Останалато е вербална еквилибристика. Плямпаници на тема “качеството на парите”... Парите имат само едно качество - тяхната наличност...
4
 
7
 
5
ing5rov до: dr.5rov
преди 6 месеца
"...и ще бъдем равни с останалите от този клуб."

Докторе , ама наистина ли ... ?!
4
 
10
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Нека оставим икономическите аргументи за и против за момент и погледним чисто психологическите. За всеки по света е ясно, че валутният борд е финансова юзда, слагана на тези, които не са способни сами да се водят. Слагат им юздата и ги водят на повод защото те не са достатъчно зрели сами да си наложат неоходимата финансова самодисциплина. Толкова. Крайно време е сами да се самоуправляваме след 20 години, но не съм сигурен, че финансовият, икономически и политически елит са станали достатъно стопани, за да могат да следват практиките на стопанин, а не на събирача, който гледа да отмъкне какво може.. Затова влзането ни в еврозоната за мене е един разумен компромис. Ще си махнем оглавника и няма вече да ни водят на повод, но същевременно ще влезем в една все пак контролирана и действаща по правила (горе-долу) среда и ще бъдем равни с останалите от този клуб.
Дали ще има трудности - много е вероятно да има и то сериозни, но ние сме длъжни да минем през това, за да продължим напред.
8
 
13
 
3
преди 6 месеца
от толкова много аргументи "за" еврото , почвам да ставам евроскептик ...
1
 
19
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
От човек с такава биография очаквах да говори говори като стратег. Конкретно и сбито. Не да разтяга локуми и да измисля абстрактни аргументи ("закотвяне" и "качество на парите"). Много неубедително.
7
 
19
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Без да оспорвам останалите аргументи на автора, ще си позволя да не се съглася, че: "от самото си начало валутният борд в страната е закотвен в ясна и недвусмислена стратегия за излизане от този паричен режим чрез възможно най-бързо влизане в еврозоната и приемане на еврото за национална валута."

Когато беше въвден валутния борд, еврото все още не съществуваше. Левът беше вързан към германстака марка. Дори и членството ни в ЕС тогава изглеждаше като далечна и несигурна перспектива. Стратегия за излизане от борда все още нямаше, всъщност още не беше сигурно дали и колко дълго ще издържи борда.

Стратегията за "възможно най-бързо" приемане на еврото се появи на доста по-късен етап, едва след като станахме член на ЕС. Затова отхвърлям твърдението на автора, че искането за отсрочка или опитите за постигане на консенсус "автоматично и незабавно променят целия режим на валутен борд в страната."