IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васко Начев: Либерализация на газа у нас не може да има до 2022 г.

За топлофикационните дружества ще е трудно крайният потребител да бъде компенсиран, смята енергийният експерт

12:56 | 07.03.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Либерализация на газ у нас няма как да има до 2022 г., до когато е дългосрочният договор с "Газпром". Духът от бутилката вече е пуснат. Един от големите играчи на пазара у нас внася газ от Турция. Вече сме относително гъвкави в доставките на природен газ. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Начев обясни, че за "Булгаргаз" ще става все по-трудно, защото други компании винаги ще ѝ "дишат във врата" с по-ниски цени.

"Без съмнение сме плащали сериозни суми, касаещи доставката на природен газ у нас. Това намаление с 40,3% е едно от малкото добри неща, които са се случвали напоследък относно енергийните суровини", заяви експертът.

"Намалението идва в резултат на усилията на Европейската комисия. Тези 40% са само за април, защото компоненти, които влизат във формулата, предопределят едно такова намаление. 60% са от цената на борсите на природен газ и 40% от нефтените деривати", уточни той.

Осреднена цена на нефта, котировките на долара и борсовата цена на природния газ са трите основни компонента, влизащи в състава на ценообразуването".

"Булгаргаз" и Комисията за енергийно и водно регулиране с осем месеца назад трябва да направят преизчисления за съответния месец и надвзетите суми да бъдат върнати на клиентите. За "Булгаргаз" това няма да е проблем, за топлофикационните дружества обаче ще бъде трудно крайният потребител да бъде компенсиран", подчерта Васко Начев.

"Процентът на вземане на пазарен дял на втечнения природен газ расте драстично, докато конвенционалният поне за 2019 г. намалява", допълни той.

Начев отбеляза, че пазарът се тества в момента. "Цената не нефта ще гративира около 50 долара. Ако тръгне надолу, руснаците ще се съгласят да намалят добивите, в противен случай ще загубят много повече", поясни той.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Стоенчо,гледай в твоята англо-саксонска паничка.В Мюнхен общината започва да плаща на германките таксито.Защо ли? А? Нещо амуджите не разбират от либерализъм.Оди ги образовай, просвети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Не ти върви Импе и това е. Сега пък еколозите ви погнаха : " МОСКВА, 7 мар РИА Новости. Немецкое общество защиты окружающей среды потребовало остановить строительство газопровода "Северный поток 2", сообщает WirtschaftsWoche.Представители организации, ссылаясь на правовое заключение Института народного хозяйства и права при Техническом университете Берлина, утверждают, что разрешение на строительство газопровода требует повторной проверки с точки зрения экологической безопасности."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
Импе,не ги разбираш тия работи!Американският шистов газ са молекули на свободата!Ако ще и да са тройно по скъпи.Диверсификация има само, ако има американски шистов газ,демокрация има там, където американците са казали, че има.Други варианти няма открити, няма открити....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Ако си гледаме интересът, диверсификацията ще е фиктивна и след 22-ра - просто защото Газпром може да предложи най-ниската цена от всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още